Angelina Jolie

Dette innebærer skilsmisse-betegnelsen «irreconcilable differences»

- I USA må du oppgi hva som er grunnlaget for skilsmissen, dette trenger du for eksempel ikke i Norge.

ANGELINA JOLIE: Hollywood-skuespilleren Angelina Jolie har tatt ut skilsmisse fra ektemannen Brad Pitt, og oppgir uforenlige forskjeller som grunn for at hun nå ikke ønsker å fortsette ekteskapet hun og Pitt inngikk i 2014. Foto: NTB Scanpix
ANGELINA JOLIE: Hollywood-skuespilleren Angelina Jolie har tatt ut skilsmisse fra ektemannen Brad Pitt, og oppgir uforenlige forskjeller som grunn for at hun nå ikke ønsker å fortsette ekteskapet hun og Pitt inngikk i 2014. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det som lenge har gått for å være «Hollywoods lykkeligste ektepar» har vist at kjærligheten ikke alltid strekker til, og sjokket var stort da nyheten om at Angelina Jolie (41) har tatt ut skilsmisse fra ektemannen Brad Pitt (52) kom i slutten av september. Skilsmissedokumentene skal offisielt ha blitt signert av seksbarnsmoren den 15. september 2016.

«Brangelina»-skilsmissen er riktignok ikke det første sjokkbruddet i Hollywood, og ei heller det første paret som har oppgitt begrunnelsen «irreconcilable differences», ifølge TMZ, som bakgrunn for at ekteskapet ikke lenger kunne fortsette. På norsk oversettes dette til uforenlige forskjeller.

Men hva betyr egentlig uforenlige forskjeller, og praktiseres dette i Norge? KK.no tok en prat med senioradvokat Andreas Poulsson i Codex Advokat Oslo AS, som har spesialkompetanse på familierett og arv. Han kan fortelle at det i Norge ikke er slik at vi bruker denne betegnelsen ved skilsmisse - ettersom vi og det meste av Europa (uten om Storbritannia) ikke trenger en begrunnelse for å ta ut skilsmisse.

- Betegnelsen uforenlige forskjeller blir gjerne brukt når ingen av partene kan klandres for skilsmissen og det ikke foreligger noen spesiell grunn som kvalifiserer til skilsmisse. I denne sammenheng er det ganske stor forskjell på norsk rett, og generell europeisk rett, sammenlignet med amerikansk rettspraksis. I USA må du å oppgi hva som er grunnlaget for skilsmissen, dette trenger du for eksempel ikke i Norge. Det er også litt forskjellige regler i de forskjellige statene. Grunnen i seg selv kan påvirke hvordan skifteoppgjøret gjennomføres. Det vil si hvor mye man har krav på av underholdningsbidrag og så videre, sier han og fortsetter: 

SEKS BARN: Sammen har Angelina Jolie og Brad Pitt barna Maddox (15), Pax (12), Zahara (11), Shiloh (10) og tvillingene Knox og Vivienne (8). Hun ønsker full omsorgsrett for barna, men er villig til å gi Pitt besøksrett. Dette skal ikke ha falt i god jord hos Pitt, som er fast bestemt på å kjempe for foreldreretten overfor de seks barna. Foto: NTB Scanpix
SEKS BARN: Sammen har Angelina Jolie og Brad Pitt barna Maddox (15), Pax (12), Zahara (11), Shiloh (10) og tvillingene Knox og Vivienne (8). Hun ønsker full omsorgsrett for barna, men er villig til å gi Pitt besøksrett. Dette skal ikke ha falt i god jord hos Pitt, som er fast bestemt på å kjempe for foreldreretten overfor de seks barna. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Utroskap kan være en grunn

- I Norge må man være separert i minimum ett år før du kan få innvilget skilsmisse. Tanken bak dette er at man ikke skal gjøre for mange forhastede beslutninger. Hadde man for eksempel hatt mulighet til å få innvilget en skilsmisse umiddelbart etter en stor krangel, ville dette kunne få store konsekvenser. Derfor er man pålagt en separasjonstid før endelig skilsmisse kan gjennomføres, slik at man eventuelt har mulighet til å redde ekteskapet. Men det finnes imidlertid noen unntak for spesielle tilfeller, og da kan man få skilsmisse ved dom.

- Men hva kan bakgrunnen være for en skilsmisse hvor betegnelsen uforenlige forskjeller blir oppgitt? Utroskap for eksempel?

EKSPERTEN: Andreas Poulsson er senioradvokat i Codex Advokat Oslo AS. Foto:  FOTO: Codex Advokat Oslo AS
EKSPERTEN: Andreas Poulsson er senioradvokat i Codex Advokat Oslo AS. Foto: FOTO: Codex Advokat Oslo AS Vis mer

- Utroskap er i seg selv en grunn for skilsmisse. Uforenlige forskjeller blir som regel brukt der det ikke er noe spesielt grunnlag for skilsmisse og kan da selvfølgelig også brukes der man ikke ønsker å oppgi den egentlig grunnen for skilsmissen, som for eksempel ved utroskap. Kjente personer kan ønske å holde slike opplysninger skjult for media for å verne om privatlivet og for å unngå unødvendige spekulasjoner. 

- Men er det ikke en viss form for overtramp av den private sfære å måtte oppgi en begrunnelse for at man ønsker å skilles?

- Jo, man kan se på det som en form for gammeldags tankegang. Vi har nok en annen mentalitet rundt dette i dag. Hadde disse reglene blitt laget i dag er det ikke sikkert at dette hadde vært like naturlig nå, men det er samtidig en annen mentalitet i USA enn i Norge når det kommer til ekteskapet, forklarer Poulsson til KK.no.

Brad Pitt og Angelina Jolie ble kjærester i 2005, etter at Pitt skilte seg fra skuespiller Jennifer Aniston (47). Etter ni år som samboere inngikk Pitt og Jolie ekteskap i Frankrike i august 2014 - men nå to år senere er altså skilsmissen et faktum.

Brad Pitt er fast bestemt på å kjempe for foreldreretten

Sammen har Pitt og Jolie barna Maddox (15), Pax (12), Zahara (11), Shiloh (10) og tvillingene Knox og Vivienne (8). De tre sistnevnte er parets biologiske barn, mens Maddox, Pax og Zahara er adoptert. Ifølge TMZ ønsker Angelina Jolie full omsorgsrett for de seks barna, og gi Brad Pitt mulighet til besøksrett. Dette skal ikke ha falt i god jord hos den 52 år gamle Hollywood-skuespilleren, som er fast bestemt på å kjempe for delt foreldrerett over barna. 

Brad Pitt har etter at skilsmissen ble kjent 20. september gitt uttrykk for at han er lei seg for at paret nå går hvert til sitt, men at det som er viktig for ham nå er å fokusere på barna:

«Dette er veldig trist for meg, men det som betyr aller mest nå er barnas beste. Jeg ber pressen pent om å gi dem den roen de fortjener i denne utfordrende tiden», sa han i en pressemelding til det amerikanske nettstedet People.

Både Angelina Jolie og Brad Pitt har engasjert seg sterkt for humanitært arbeid og veldedighet, og i 2006 opprettet de The Jolie-Pitt Foundation (også kjent som Maddox Jolie-Pitt Foundation) sammen. Via organisasjonen har de donert flere millioner dollar til veldedige formål, blant annet til Leger Uten Grenser og i forbindelse med gjenoppbyggingen etter orkanen Katrinas herjinger i New Orleans i 2005. Per dags dato er organisasjonens offisielle nettside nede på grunn av vedlikehold.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer