«Maskorama» 2022

Dette mener eksperten om Øystein «Pølsa» Pettersens forklaring

- Helt klart et forsøk på å avlede lytterne.

MASKORAMA 2022: Hvem skjuler seg bak masken? FOTO: Ulrik Kramer/Fremantle/NRK
MASKORAMA 2022: Hvem skjuler seg bak masken? FOTO: Ulrik Kramer/Fremantle/NRK Vis mer
Publisert

Maskorama er halvveis inn i sin tredje sesong hvor én kjendis må ta av seg masken og avsløre sin identitet hver lørdag. NRK-suksessen har vekket et stort engasjement blant seerne og pirrer nysgjerrigheten til over én million nordmenn ukentlig.

I både medier, podkaster og sosiale medier blir det spekulert i hvilke kjendiser som gjemmer seg bak de gjennomtenkte kostymene. Hver uke serveres seerne og detektivpanelet nye hint om hver enkelt deltaker.

Flere kjendiser blir mistenkt for å være bak de gjenværende maskene. I Maskorama-podkasten, ledet av Sarah Natasha Melbye, ringer hun ukentlig opp en mistenkt kjendis. Det er knyttet mye usikkerhet til hemmeligholdet og forklaringene deres.

Men hvilke tegn er det lurt å se etter for å avsløre løgn? KK har tatt en prat med kroppsspråk-spesialist Grethe Holtan.

Disse tegnene bør vi se etter

Øystein «Pølsa» Pettersen er en av dem som blir sterkt mistenkt for å være «Ulven». I Maskorama-podkasten ringer Melbye til Pettersen for å stille han kritiske spørsmål.

Holtan er kroppsspråk-spesialist, og har blant annet skrevet bøker om intuisjon. KK har tatt kontakt med henne for å høre hvordan deltakerne forklarer seg når de blir stemplet som mistenkt. Hun råder også Maskoramas hobbydetektiver om hvilke tegn man bør se etter for å avsløre kjendisene bak maskene.

Et typisk tegn på en usann forklaring er å kjøpe seg tid for å klekke ut en usann historie. Å nøle, le, mumle eller fremstå fornærmet er typiske tegn, men også det å stille et spørsmål i retur til den som mistenker deg.

Å unngå å svare direkte på spørsmålene, avlede, gi irrelevant informasjon, eller gjenta spørsmålet de blir stilt for å skaffe seg tenketid, eller få deg til å snakke mer før de svarer, er også tegn på at vedkommende ikke ønsker å besvare spørsmålet.

Gir en detaljert forklaring

Holtan har analysert forklaringen Øystein Pettersen gir i podkasten, og skal vi oppsummere tolkningen, virker hun ikke spesielt overbevist om at det er sannheten lytteren får servert.

– Når man skal lyve, må man tenke først fordi man må finne på en løgn. Siden spørsmålene gjerne kommer overraskende på, må man kjøpe seg tid – til å tenke. Derfor prater man lenge om detaljer, mens man produserer noe som ikke er sant, forklarer kroppsspråk-eksperten til KK.

En annen årsak til at den mistenkte gir en detaljert forklaring er for å overbevise mottakeren. Konseptet med løgn er å overbevise eller overtale mottakeren til å tro på det en sier. Dersom en snakker sant, er ikke motivasjonen den samme – da formidler vi det som er sant og bruker gjerne kortere tid med færre detaljer.

Å fortelle detaljert kan også være et forsøk på å avlede lytteren. Ved å legge fokuset over på andre deltakere, fjerner man litt av beskyldningene mot seg selv, forklarer Holtan og viser til at Pettersen går detaljert inn i en forklaring om hvor han befinner seg i øyeblikket.

– Han forsøker også å være morsom og lage underholdning av andre ting for å få fokus på alt annet enn det han blir beskyldt for, sier hun og legger til:

– Han forsøker også å gi Marte (Stokstad, i studio) litt dårlig samvittighet ved å si at hun sier at han er en dårlig pappa, litt på fleip, men det er helt klart et forsøk på avledning og å finne noe å ta henne på, noe hun må forsvare seg mot. Dermed går fokus over på henne.

RABAGASTEN: Kjendisen bak Rabagastens kostyme er enda ikke avslørt. FOTO: Ulrik Kramer/Fremantle/NRK
RABAGASTEN: Kjendisen bak Rabagastens kostyme er enda ikke avslørt. FOTO: Ulrik Kramer/Fremantle/NRK Vis mer

I samtalen nevner Pettersen selv at han er mistenkt for å være Ulven før programlederen har nevnt akkurat den figuren.

– Det er vanlig å bli litt nervøs når du skal lyve, fordi du må raskt finne på noen troverdig å si. Da kan man glippe med å si det man ikke har tenkt å si, er kroppsspråk-ekspertens umiddelbare tanke.

Holtan tror det i dette tilfellet er et forsvar hvor Pettersen var forberedt på hva han skulle si, da han tidligere har fått samme spørsmål. Han hadde en troverdig historie han kunne gjenta.

– Vanligvis tar det lengre tid å klekke ut en usann historie som skal passe inn i hverdagen hans og virke troverdig. Det at han spøker så mye, kan også være en måte å beskytte seg selv på. Det er gjerne litt uvant og litt ubehagelig å lyve, forklarer hun.

Flyttet mistanken over på andre

Programleder Ingrid Gjessing Linhave (45) måtte avsløre sin identitet etter tredje program. Noen dager i forkant gjestet hun Maskorama-podkasten hvor hun skulle bidra som detektiv. Da hun tok av seg masken, viste det seg at hun hadde løyet i podkast-studio.

Holtan bekrefter at Gjessing Linhave brukte klassiske løgntaktikker som kunne være med på å avsløre henne da hun gjestet podkasten.

At hun umiddelbart flyttet fokus vekk fra seg selv og flyttet mistanken over på andre, er et typisk tegn på at man farer med løgn. Det er en taktikk for å slippe å bli konfrontert selv, ifølge Holtan.

– Hun sier også at hun er ærligheten selv, noe som er vanlig når man lyver fordi man skal overbevise om at det man sier er sant.

AVSLØRT: Ingrid Gjessing Linhave løy om at hun ikke var deltaker i årets Maskorama, men på lørdag måtte hun ta av seg masken. Kroppspråk-ekspert sier hun avslører seg selv med klassiske løgntaktikker da hun gjestet Maskorama-podkasten. FOTO: NTB
AVSLØRT: Ingrid Gjessing Linhave løy om at hun ikke var deltaker i årets Maskorama, men på lørdag måtte hun ta av seg masken. Kroppspråk-ekspert sier hun avslører seg selv med klassiske løgntaktikker da hun gjestet Maskorama-podkasten. FOTO: NTB Vis mer

I likhet med Pettersen tar også Gjessing Linhave tak i noe ved de andre i studio som gjør at de må forsvare seg. Hun flytter fokus vekk fra seg selv slik at hun får roet seg ned, kan Holtan fortelle.

– Hun blir veldig lettet når «avhøret» er ferdig, hun blir gladere og mer aktiv i samtalen, og mer seg selv slik vi kjenner henne fra tv, bekrefter Holtan.

Andre tegn på løgn

Det å spille overrasket kan være et klassisk signal om at noen lyver. Dersom man kommer med et forsvar eller raskt motsvar, kan det styrke teorien om løgn, ifølge Holtan.

Å overdrive egen ærlighet med fraser som «jeg ville aldri», «det kunne jeg aldri gjøre», «nei, det er ikke meg» eller «ville ikke gjort det mot deg/dere» er noe som kan styrke mistanken.

I Maskorama får vi ikke muligheten til å tolke kroppsspråk på grunn av kostymene, men utenom sending er det likevel visse tegn vi kan se etter.

Er blikket stivt, de skifter kroppsstilling eller tar seg i ansiktet, er det tegn på at de blir mer urolige, og mange blir urolige når de lyver.

Snakker den mistenkte fortere? Ja, det kan også tyde på at det er usannheter som blir formidlet.

Maskorama sendes på NRK lørdager klokken 19.50.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer