Årets ord:

Dette ordet er kåret til Årets ord i 2023

Du gjetter det neppe ... eller om du kanskje «har» det uten å være klar over det?

ÅRETS ORD: Hva kan det være tro? For å si det i diplomatiske ordelag: Vi er alle i besittelse av det - bare at i større eller mindre grad. Foto: NTB
ÅRETS ORD: Hva kan det være tro? For å si det i diplomatiske ordelag: Vi er alle i besittelse av det - bare at i større eller mindre grad. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Årlig gjør Oxford University Press, som normalt sysler med å lage The Oxford English Dictionary, en kåring av årets ord – og nylig ble det klart at ordet rizz stikker av med seieren i 2023.

Aldri hørt om sier du? Da kan du likevel leve i håpet enda et lite øyeblikk, om at du kan slumpe til å være i besittelse av det ...

Ordet kommer trolig fra karisma, og er ifølge Oxfordkåringen definert som stil, sjarm eller den evnen du har til å tiltrekke deg en partner.

- Rizz er et uttrykk som har spredd seg i sosiale medier (…) og viser at ord og fraser som utvikler seg fra internettkulturen i økende grad vil bli en del av vårt hverdags vokabular, uttaler Casper Grathwohl, som tituleres som President of Oxford Languages.

Stor kontrast

Over 30.000 personer skal ha vært involvert i kåringen. At nettopp ordet «rizz» velges, er en interessant kontrast til fjorårets vinnerord – «goblin mode», mener Grathwohl videre.

Mens «Goblin mode» som defineres som «en lat, sløv eller grådig oppførsel i opposisjon til sosiale normer og forventninger» - som for eksempel å ha seriemaraton i sofaen uten å bry seg om hva klokka er, og som hadde pandemien som en tydelig kontekst ... sender «rizz» ut helt andre signaler:

- Kanskje det snakker til en økende følelse av 2023 som et år der flere av oss åpner oss opp etter utfordrende år, og finner trygghet i den vi er, uttaler Grathwohl.

Krympflasjon

Også Språkrådet her hjemme i Norge har sine årlige kåringer, men har foreløpig ikke kommet med sine avsløringer om hviket ord som pekte seg aller mest ut i 2023.

I fjor ble krympflasjon kåret til årets ord – før der igjen har både sportsvaske, korona, klimabrøl og å nave tronet på toppen.

Det går selvsagt an å gjette enn så lenge ... eh... grønnvasking?

Dyrtid? Inhabil? Noen flere og bedre? Legg gjerne igjen en kommentar!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet