Prins Harry hos Oprah

Dette øyeblikket står som det verste i prins Harrys liv

Åpner opp om traumene fra barndommen i ny dokumentarserie med Oprah Winfrey.

PRINS HARRY: Den lille prinsen var bare 12 år da moren ble drept i en bilulykke. Nok en gang ble alles øyne rettet mot ham, og det var plutselig han som trøstet folket - til tross for at det var han som hadde mistet moren sin. FOTO: NTB
PRINS HARRY: Den lille prinsen var bare 12 år da moren ble drept i en bilulykke. Nok en gang ble alles øyne rettet mot ham, og det var plutselig han som trøstet folket - til tross for at det var han som hadde mistet moren sin. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Prins Harry (36) og talkshow-dronningen Oprah Winfrey (67) står bak den nye dokumentarserien The me you can't se på Apple TV+ som tar for seg mental og psykisk helse - og hvordan dette kan påvirke alle mennesker, samt konsekvensene av at stadig flere mennesker opplever depresjon.

De to deler selv sine personlige historier med seerne, og har i tillegg fått med seg blant andre artist Stefani Germanotta (35), bedre kjent som Lady Gaga, skuespiller Glenn Close (74) og flere ukjente mennesker som deler selv av sine vanskelige og tøffe livserfaringer.

DOKUMENTARSERIE: The Me You Can't See. VIDEO: Apple Tv+ Vis mer

Både Lady Gaga og Oprah åpner opp om seksuelt misbruk, og hvordan dette har påvirket deres mentale og psykiske helse.

Kritikk for uttalelse om far og nylig avdød farfar

Prins Harry har de siste dagene høstet mye kritikk for å ha åpnet opp om sin relasjon med faren Charles og den nylig avdøde farfaren prins Philip i podkasten Armchair Expert - der han påstår at mye av den smerten og lidelsen han har opplevd, kan skyldes smerte og lidelse hans far og farfar selv har erfart.

- Jeg vil forsikre meg om at jeg avslutter den sirkelen, sa prins Harry i Armchair Expert-podkasten.

Dette er også mye av grunnen til at han og kona hertuginne Meghan i januar 2020 valgte å bryte med det britiske kongehuset. De har sett seg lei av behandlingen de har fått, de manglende sikkerhetstiltakene som er blitt gjort for dem og sønnen Archie, og prins Harry selv har innsett at han ikke kan leve opp til den stramme britiske kongelig etikette.

Åpner opp om traumene fra barndommen

I et intervju med Oprah Winfrey, publisert i mars 2021, åpnet Harry og Meghan opp om hvorfor de valgte å bryte med kongehuset. Heller ikke dette intervjuet falt i god jord hos flere kongeeksperter og hoffreportere. Mange mener at de to ikke kan forvente å få i både pose og sekk.

BEGRAVELSEN: Prinsesse Diana ble begravet 6. september 1996. Alles øyne var rettet mot de to sønnene prins William og prins Harry, som bare var knapt 13 og 15 da dødsulykken fant sted. FOTO: NTB
BEGRAVELSEN: Prinsesse Diana ble begravet 6. september 1996. Alles øyne var rettet mot de to sønnene prins William og prins Harry, som bare var knapt 13 og 15 da dødsulykken fant sted. FOTO: NTB Vis mer

Og det er nok ikke annet enn å forvente at også dokumentarserien The me you can't se på Apple TV+ kommer til å skape rabalder. Nok en gang ser vi Oprah Winfrey i fortrolig samtale med prins Harry - og mer enn noen gang før åpner han opp om traumene fra barndommen, og hvorfor han har gjort og reagert slik han har gjort.

Som 12-åring, 31. august 1997, mistet prins Harry moren prinsesse Diana, som ble jaktet på av paparazzier og omkom som følge av dette i en bilulykke i Paris.

Fra den dagen av endret alt seg for den tredje i arverekken til den britiske tronen. Men det er ikke før for fire år siden, at prins Harry begynte å gå i terapi, forklarer han til Oprah i dokumentarserien.

- Fire år i terapi, for en som i utgangspunktet ikke trodde eller tenkte at han trengte terapi, det er lenge. Jeg var ikke akkurat en del av et miljø der jeg ble oppfordret til å snakke om problemene mine heller. Det ble dyttet unna.

SAMARBEID: Prins Harry og Oprah Winfrey står sammen bak den nye dokumentarserien 'The me you can't se' på Apple TV+. FOTO: NTB
SAMARBEID: Prins Harry og Oprah Winfrey står sammen bak den nye dokumentarserien 'The me you can't se' på Apple TV+. FOTO: NTB Vis mer

Når Oprah spør Harry hva som fikk han til å innse at han trengte terapi, svarer Harry at han måtte heale seg selv fra fortiden. En fortid preget av en død mor og en intens oppvekst i et monarki med konservative normer og tradisjoner.

- Det triste er, når jeg tenker på mamma, det første minnet som dukker opp er av at jeg sitter i en bil med sikkerhetsbelte fastspent rundt meg. Ved siden av meg er broren min og i forsetet er mamma. Hun forsøker å kjøre, men blir jaktet på av paparazzifotografer. Det var alltid vanskelig for henne å kjøre, mye på grunn av tårene i øynene hennes. Det skjedde hver eneste dag. Til den dagen hun døde, forklarer Harry.

Det verste var å dele sorgen etter morens død med hele verden

Da moren døde ville Harry bort fra livet som han ufrivillig var blitt en del av. Det aller verste for ham var å dele sorgen etter morens død med hele verden.

- Det jeg husker aller best fra begravelsen er lyden av hestesko mot brosteinen. Jeg var i sjokk. Det var som om jeg var utenfor min egen kropp, og jeg gjorde bare det som ble forventet av meg.

NÆRT BÅND: Prins Harry og moren prinsesse Diana hadde et svært nært bånd, og han forteller at han har arvet den sterke personligheten etter sin mor. Her i Spania i 1988. FOTO: NTB
NÆRT BÅND: Prins Harry og moren prinsesse Diana hadde et svært nært bånd, og han forteller at han har arvet den sterke personligheten etter sin mor. Her i Spania i 1988. FOTO: NTB Vis mer

- Jeg viste bare én tiendedel av de følelsene som alle andre rundt meg viste. Det er min mamma. Du har ikke en gang møtt henne, sier prins Harry ærlig, og sikter til de utallige menneskene som hadde møtt opp for å hylle den avdøde tobarnsmoren Diana, og som åpenlyst sto bak sperringene og gråt, mens han gikk rundt og hilste på folket.

- Jeg ville til slutt ikke tenke på henne. For det gjorde bare at jeg ble påminnet om at jeg aldri kom til å få henne tilbake, og det gjorde meg trist. Hva er poenget med å tenke på noe som gjør deg trist? Og hva er poenget med å tenke på noen som du har mistet, og som du aldri kommer til å få tilbake igjen? Jeg bestemte meg derfor for å aldri snakke om det. Ingen rundt meg snakket om det heller.

MODIG: Prins Harry, som nettopp har mistet sin mor, trøster folket utenfor Kensington Palace i august 1997. I dokumentarserien forteller prinsen ærlig om at han syntes det var svært traumatisk. FOTO: NTB
MODIG: Prins Harry, som nettopp har mistet sin mor, trøster folket utenfor Kensington Palace i august 1997. I dokumentarserien forteller prinsen ærlig om at han syntes det var svært traumatisk. FOTO: NTB Vis mer

Kombinasjonen av fortielse og at verden måtte gå videre, fikk enorme konsekvenser for prins Harry i tenåringsårene og tidlig voksenår.

Opplevde panikkangstanfall i forbindelse med representasjon

Han forklarer i dokumentarserien at han følte seg svært utilpass når han måtte ta på seg finstasen og representere kongehuset på offisielle oppdrag både i inn- og utland.

- Jeg svettet, og følte at jeg alltid hadde en høyere kroppstemperatur enn alle andre. Jeg hadde hjertebank og opplevde panikkangstanfall.

Perioden fra han var 28 år til 32 år opplevde han som spesielt vanskelig, og beskriver det som et mareritt.

- Jeg var overbevist om at alle så hvor rød jeg var i ansiktet, og at alle dermed kunne se hvordan jeg følte det på innsiden uten å vite hvorfor. Det var flaut, og til slutt gikk det til hodet på meg. Jeg følte at alle så på meg. Én svettedråpe ga meg inntrykk av at hele ansiktet var gjennomsvett, og det gjorde alt bare verre, forklarer prins Harry til Oprah.

VANSKELIG: Prins Harry forteller i dokumentaren at han syntes det var utrolig ukomfortabelt å måtte representere kongehuset i slutten av 20-årene og begynnelsen av 30-årene. Her fra et arrangement med broren prins William i 2009. FOTO: NTB
VANSKELIG: Prins Harry forteller i dokumentaren at han syntes det var utrolig ukomfortabelt å måtte representere kongehuset i slutten av 20-årene og begynnelsen av 30-årene. Her fra et arrangement med broren prins William i 2009. FOTO: NTB Vis mer

Han forteller også åpent om at han forsøkte å døyve følelsene med alkohol og narkotika, men at han til slutt innså at han drakk fordi han forsøkte å skjule følelsene. Det var da han innså at han trengte hjelp, og at han måtte komme seg bort fra omgivelsene han befant seg i.

- Den beste perioden i livet mitt er uten tvil de 10 årene jeg var i militæret. Jeg bar den samme uniformen som alle andre, utførte de samme oppdragene. Jeg startet på bunnen som alle andre. Det var ingen som ga meg spesialbehandling fordi jeg var den jeg var. Jeg følte meg meg komfortabel i Afghanistan, langt unna media.

EN I GJENGEN: Prins Harry forteller at de beste årene av livet hans var da han var i militæret, fordi han ikke ble forskjellsbehandlet fordi han var kongelig. Her fra da han og resten av troppen mottok medalje etter tjeneste i Afghanistan i mai 2008. FOTO: NTB
EN I GJENGEN: Prins Harry forteller at de beste årene av livet hans var da han var i militæret, fordi han ikke ble forskjellsbehandlet fordi han var kongelig. Her fra da han og resten av troppen mottok medalje etter tjeneste i Afghanistan i mai 2008. FOTO: NTB Vis mer

Fryktet at historien skulle gjenta seg

Og mot slutten av 20-årene begynte prins Harry å stille spørsmål rundt det om han i det hele tatt skulle være en del av det britiske kongehuset.

- Flere familiemedlemmer oppfordret meg til å «bare spille spillet», for så skulle livet bli enklere. Men jeg har veldig mye av mammaen min i meg. Jeg følte meg utenfor systemet, og at jeg var fanget der. Den eneste måten man kan frigjøre seg selv på, og bryte ut, er å fortelle sannheten.

Det skulle gå flere år før prins Harry tok den endelige beslutningen, og fulgte opp den tanken han hadde gjort seg i slutten av tyveårene. For prins Harry og kona hertuginne Meghan, som i dag bor i USA, er det blitt deres felles fanesak å rette fokus mot mental og psykisk helse.

VIL BESKYTTE FAMILIEN: Selv om det ikke har falt i god jord hos alle, har prins Harry vært fast bestemt på å verne om seg selv og familien ved å bryte med det britiske kongehuset. Her fra da prins Harry og Meghan tok med sønnen Archie til Cape Town høsten 2019. FOTO: NTB
VIL BESKYTTE FAMILIEN: Selv om det ikke har falt i god jord hos alle, har prins Harry vært fast bestemt på å verne om seg selv og familien ved å bryte med det britiske kongehuset. Her fra da prins Harry og Meghan tok med sønnen Archie til Cape Town høsten 2019. FOTO: NTB Vis mer

Hertuginnen, som er gravid med parets andre barn - en liten jente som forventes å komme til sommeren - var selv åpen i det mye omtalte Oprah-intervjuet som ble sluppet i mars 2021, rundt det at hun har slitt med selvmordstanker og depresjon som følge av sin entré i det britiske kongehuset.

Og for prins Harry er det uaktuelt at han og familien skal være nødt til å gjenoppleve det hans mor gjorde på 90-tallet, og som fikk fatale følger.

- Jeg fryktet at historien skulle gjenta seg, sa han til Oprah i våres.

Dokumentarserien The me you can't se har premiere på Apple TV+ lørdag 22. mai 2021

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer