Prinsesse Madeleine:

Dette sier prinsesse Madeleine til at barna mister kongetittel

- Våre barn får nå en større mulighet til å i fremtiden kunne forme sine egne liv som privatpersoner, sier prinsesse Madeleine.

POSITIV: Prinsesse Madeleine sier at hun er positiv til at barna nå mister kongetittel, for det betyr at de får større frihet som privatpersoner. FOTO: Erika Gerdemark
POSITIV: Prinsesse Madeleine sier at hun er positiv til at barna nå mister kongetittel, for det betyr at de får større frihet som privatpersoner. FOTO: Erika Gerdemark Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag 7. oktober 2019 ble det kjent at det svenske kongehuset gjør praktiske endringer innad i kongefamilien, og endringene ble offentliggjort både på kongehusets nettside og i de ulike sosiale medier-kanalene.

«Prins Alexander, prins Gabriel, prinsesse Leonore, prins Nicolas og prinsesse Adrienne skal ikke lengre inngå i Det Kungaliga Huset og kommer dermed ikke lenger å ha tittelen Kungaliga Högheter. De kommer til å fortsette å bære hertug- og hertuginnetittelene de er blitt tildelt H.M. Konungen.», står det i skrivet undertegnet kong Carl Gustaf (73).

Noen timer etter at kunngjøringen ble offentliggjort, benyttet også prinsesse Madeleine (37) sosiale medier til å kommentere farens avgjørelse.

«Tidligere i dag gikk hoffet ut med informasjon om at Leonore, Nicolas og Adrienne ikke lenger skal tilhøre Det Kungaliga Huset. Denne endringen her har vært planlagt i lang tid. Chris og jeg synes det er bra at våre barn nå får en større mulighet til å i fremtiden kunne forme sine egne liv som privatpersoner.» skriver hun i innlegget som både er postet på Facebook og Instagram.

Også prinseparet, prins Carl Philip og prinsesse Sofia, uttrykte via sin offisielle Instagram-konto @prinseparet, at de støtter beslutningen.

«Vi ser på dette som positivt da Alexander og Gabriel kommer å ha friere valgmuligheter i livet. (...) Vi kommer til å ha fokus på våre hjertesaker og engasjement. Vi kommer til å fortsette å støtte kongen og kronprinsessen - vår kommende statssjef - og deltar i kongehuset virksomhet på den måten de ønsker.».

Prinsesse Märtha Louise beklaget feil bruk at kongetittel

Denne endringen kommer i kjølvannet av endringer innad i vårt eget kongehus. Fra 1. februar 2002 mistet prinsesse Märtha Louise (48) sin kongelige tittel, fordi hun ønsket å opprette sitt eget firma og jobbe som selvstendig næringsdrivende.

Tidligere i år blusset diskusjonen opp igjen, da prinsessen brukte tittelen Hennes Kongelige Høyhet i kommersiell sammenheng. Etter diskusjoner med kong Harald (82) kom hun frem til at den ikke skal brukes på den måten. Dette bekreftet prinsesse Märtha Louise i et innlegg hun la ut på Instagram-profilen sin.

«Jeg skal fra nå av ikke bruke min prinsessetittel i kommersiell sammenheng. Det vil si at jeg i alle kommersielle sammenhenger, bruker kun Märtha Louise. Dette opplever jeg som en god løsning der det blir et tydelig skille mellom min næringsvirksomhet og min rolle som representant for Kongehuset og at jeg dermed har skapt rom for større frihet i min næringsvirksomhet.», skrev hun i innlegget.

Men til tross for endringer i det svenske kongehuset, går ikke dette utover arverekken til den svenske tronen. Prins Alexander (3), prins Gabriel (2), prinsesse Leonore (5), prins Nicolas (4) og prinsesse Adrienne (1) er arveberettiget, og følger etter kronprinsesse Victoria (42), prinsesse Estelle (7), prins Oscar (3), prins Carl Philip (40) og prinsesse Madeleine.

Her i Norge er også prinsesse Märtha Louise i den norske arverekken, og følger sin bror kronprins Haakon (46), niese prinsesse Ingrid Alexadra (15) og nevø prins Sverre Magnus (13).

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer