CECILIE SKOG: Til KK.no sier eventyrer og polfarer Cecilie Skog at hun må gå noen runder med seg selv om datteren Vilja (som i dag er 14 mnd.) ønsker å klatre K2 i fremtiden. Foto: Astrid Waller
CECILIE SKOG: Til KK.no sier eventyrer og polfarer Cecilie Skog at hun må gå noen runder med seg selv om datteren Vilja (som i dag er 14 mnd.) ønsker å klatre K2 i fremtiden. Foto: Astrid Waller Vis mer

Cecilie Skog

Dette vil gravide Cecilie Skog (41) si dersom barnas største drøm blir å klatre K2

Eventyreren og polfareren trigges selv av høye fjell og rå natur - men innrømmer at det sitter langt inne å gi Vilja frie ekstremsport-tøyler.

Publisert

Har du ennå ikke sett dokumentaren «The Summit» fra 2012 som ligger på Netflix, råder vi deg til å gjøre det så fort du har anledning. I den gripende dokumentaren får vi bli med bak i kulissene under den skjebnesvangre toppturen til K2 sommeren 2008, da 11 personer omkom på fjellet i Himalaya.

Vi får høre den norske eventyreren Cecilie Skog (41) fortelle om den dramatiske hendelsen som fant sted da ektemannen Rolf Bae (1975 - 2008) omkom i skredulykken.

I dokumentaren forteller hun blant annet om at hun gruet seg til å fortelle om den vanskelige situasjonen til Rolfs foreldre, Sidsel og Jakob Bae - at de hadde mistet sitt eneste barn. Men redselen skulle vise seg å være unødvendig. I et intervju med KK.no forteller Cecilie Skog at svigerfarens varme ord «Cecilie, nå må du klatre trygt ned igjen, for nå har vi bare deg» ble som et mantra for henne.

Året etter ektemannens død, ga Cecilie ut boken «Til Rolf - Tusen fine turer og én trist» i samarbeid med Rolfs far og turkamerater, og her beskriver hun blant annet de siste dagene hun fikk med Rolf på en nær og levende måte.

BLE 33 ÅR: Polfarer og eventyrer Rolf Bae (1975 - 2008) omkom i en skredulykke på K2 1. august 2008. Dette bildet er fra 2006. Foto: NTB Scanpix
BLE 33 ÅR: Polfarer og eventyrer Rolf Bae (1975 - 2008) omkom i en skredulykke på K2 1. august 2008. Dette bildet er fra 2006. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I innledningen i boken skriver hun:

«Vi har hele tiden visst at det vi har drevet med, har vært farlig. Visst at det var mye bratt terreng, mange råker - og at en av oss kunne forsvinne. Men jeg hadde ikke for alvor klart å forestille meg at jeg skulle reise hjem alene fra noen tur, uten Rolf. Og selv om man har tenkt tanken, går det ikke an å forberede seg, det går ikke an. Det er en smerte som ikke går an å hente frem ved å simulere den. Hvordan skal man klare det? Og hvordan skulle turlivet, og det vanlige livet vært da, hvis man hele tiden skulle tenke på det vi alle vet, at vi kan dø, at vi skal dø - en gang?».

Til sommeren har det gått åtte år siden den katastrofale K2-ulykken, og mye er skjedd siden den gang. I 2014 fant Cecilie lykken med eventyreren og kollegaen Aleksander Gamme (39), samme sommer forlovet de seg og for 14 måneder siden ble de foreldre til datteren Vilja.

Annonserte graviditet via sosiale medier

Familien på tre har akkurat flyttet i ny bolig på Hellerud, og skal vi tro den blide 41-åringen er det plass til en lekekamerat til datteren. Cecilie fortalte til KK.no i februar at flere barn er hjertelig velkommen, og denne uken kunne paret gledelig annonsere (via sosiale medier ) at lille Vilja skal bli storesøster i 2016.

- Jeg er selv vokst opp med tre søsken, så det hadde vært hyggelig om vi kunne ha klart å lage et søsken til Vilja, da Cecilie til KK i februar.

KK.no har vært i kontakt med Cecilie Skog etter at hun postet innlegget på Instagram sent onsdag kveld, men hun ønsker ikke kommentere graviditeten ytterligere enn den informasjonen hun og Aleksander har gitt via bildedelingstjenesten.

Cecilie Skog skrev til et bilde av Vilja: «- Jeg skal bli storesøster! En bitteliten storesøster @aleksandergamme #jippii #gledeross #babyonboard», mens den kommende tobarnsfaren skrev stolt til et bilde av sin flotte forlovede: «Et nytt univers i magen. Hurra! #knockedupagain #diditagain #clearblueconfirmed #bestmumever @skogcecilie».

I helgen utnyttet den sporty familien de gode forholdene i marka, og Cecilie delte dette bildet av forloveden Aleksander og datteren fra turen på Instagram:

...mens du sov #nussavibakeifuru #vilja+pulk=sant

Et bilde publisert av Cecilie Skog (@skogcecilie)

Under intervjuet med KK.no i februar fortalte hun at de ikke har kommet så veldig langt med bryllupsplanleggingen:

- Vi har ikke kommet så mye lenger enn at vi er forlovet. Det har skjedd så mye annet nå. Vi snakker veldig lite om det. Vi har jo akkurat kjøpt hus, og er nettopp blitt ferdig med oppussingen. Det har vært så mange ande ting vi har brukt tiden vår på, og bryllupet er ikke noe hast.

- Aleksander er veldig raus

Cecilie roser forloveden Aleksander for at han lar Rolf, Sidsel og Jakob være en del av livet deres.

DRØMMER OM FLERE BARN: Cecilie Skog og Aleksander Gamme har akkurat flyttet med datteren til Hellerud i Oslo.  Foto: Patrick da Silva Sæther for VG / NTB Scanpix
DRØMMER OM FLERE BARN: Cecilie Skog og Aleksander Gamme har akkurat flyttet med datteren til Hellerud i Oslo. Foto: Patrick da Silva Sæther for VG / NTB Scanpix Vis mer

- Da vi flyttet sammen sa han: «bildet av Rolf skal fremdeles henge der». Aleksander er veldig raus. Det ville blitt vanskeligere om jeg ikke hadde fått lov til å la Rolf være en naturlig del av livet mitt. Aleksander synes det er så fantastisk av vi har dem, og det er jeg takknemlig for.

Hvordan var det for deg å fortelle Rolfs foreldre at du skulle ha barn?

- De var jo så fine da jeg kom hjem fra K2-turen. Det tok ikke mange dagene før de sa: «Cecilie, livet ditt det fortsetter. Vi vet at du kommer til å ha Rolf i hjertet ditt for alltid. Men livet ditt kommer til å fortsette, selv om du ikke skjønner det nå og kanskje ikke vil høre om det, så kommer du til å bli lykkelig igjen». Og sånn er de, og jeg blir så rørt når jeg snakker om dem nå, for de er så innmari fine og kloke.

- Og de fikk jo rett. Jeg var 33 år da jeg ble enke. Jeg ser på dem som to av mine aller nærmeste ressurspersoner og som familie, og Vilja ser på dem som «Besta» og «Besten».

- Nå kjenner jeg på en større ro

Datteren har et nært forhold til Sidsel og Jakob, og hun elsker å tilbringe tid med dem.

- Hun elsker å være sammen med dem. Hun har fått en gyngehest som Jakob har laget, og hun har ridd den til pinneved. Etter at de har reist hjem når de har vært på besøk går hun rundt og lurer på hvor de er.

MORSLYKKE: For 14 måneder siden ble Cecilie Skog mamma til Vilja. Til KK.no sier hun: - Nå kjenner jeg på en større ro. Jeg må ikke så mye hele tiden. Foto: Astrid Waller
MORSLYKKE: For 14 måneder siden ble Cecilie Skog mamma til Vilja. Til KK.no sier hun: - Nå kjenner jeg på en større ro. Jeg må ikke så mye hele tiden. Foto: Astrid Waller Vis mer

Etter at datteren kom til verden merker Cecilie - som er den første og eneste norske kvinne i verden som har besteget de tre polene Nordpolen, Sydpolen og Mount Everest - at rastløsheten hun tidligere bar preg av har minsket.

- Nå kjenner jeg på en større ro. Jeg må ikke så mye hele tiden.

Hva hadde du gjort om Vilja hadde sagt: «Mamma, jeg har lyst til å klatre K2»?

- Hun må jo få finne sine drømmer, og hvis det er noe sånt, ja da måtte jeg ha jobbet med meg selv. Men jeg drømmer ikke om at hun skal bli en 8000-meterklatrer. For jeg vet hvordan det er, men jeg skal heie på henne og hun skal få lov til å finne sin vei, og følge sine drømmer – men akkurat det med 8000-meter – da skal jeg i alle fall ta en god prat med henne først. Hun har vært med meg over Grønland én gang, og jeg kunne godt tenke meg en tur med henne igjen når hun er 15 år – hvis hun er motivert. Men hun trenger ikke å være med oss på sånne type turer, om hun ikke vil. Hvis hun vil spille piano, samle på frimerker eller har andre typer interesser så hipp hurra!

I julenummeret til KK fortalte Cecilie hva slags mor hun ser for seg at hun har lyst til å være for datteren:

- Det er et spørsmål jeg har reflektert mye over. Jeg vil være en mamma som har tid til å høre på historiene hennes. Jeg vil ikke være en som raser rundt. Jeg har fått holde på med mitt i 40 år, nå kan Vilja vise vei. Jeg vil gi henne rom og frihet.

Cecilie tok en selfie med seg selv og Aleksander og Vilja på Kolsåstoppen i Bærum i fjor høst:

Cecilie Skog er en av foredragsholderne under KK-dagene på Aker Brygge og Tjuvholmen 15. og 16. april. Hun blir å se på scenen på «Latter» både fredag og lørdag, og under foredragene snakker hun mer om turen til K2.

- Jeg begynner foredraget med å snakke om vakker natur og drivkraft, og da livet bare var godt, og jeg og Rolf var på vei til Nordpolen. Og så snakker jeg om da det gikk til helvete og jeg reiste hjem fra K2 alene, og hvordan jeg har jobbet meg tilbake.

Billetter til KK-dagene kan du kjøpe her.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer