Flashdance:

Dette visste du ikke om den ikoniske «Flashdance»-scenen

Wow!

FIKK HJELP: Skuespiller Jennifer Beals brukte en «bodydouble», altså en slags dobbeltgjenger, i flere av dansescenene i «Flashdance». Deriblant franske Marine Jahan, turner Sharon Shapiro – og én til ... FOTO: NTB
FIKK HJELP: Skuespiller Jennifer Beals brukte en «bodydouble», altså en slags dobbeltgjenger, i flere av dansescenene i «Flashdance». Deriblant franske Marine Jahan, turner Sharon Shapiro – og én til ... FOTO: NTB Vis mer
Publisert

80-tallet bød på nok av minneverdige øyeblikk, ting og trender.

Charles og Diana giftet seg, John Lennon ble drept, det var hockeysveiser over en lav sko, knallfargede øyenskygger, lyserosa dunjakker fra Millet, kabaret, skulderputer ...

I tillegg var det et tiår fylt til randen med dansefilmer – deriblant «Dirty Dancing», «Staying Alive» og «Footloose».

For ikke å glemme «Flashdance» som kom ut i 1983.

Handlingen er sentrert rundt ungjenta Alex Owens (Jennifer Beals); på dagen jobber hun som sveiser, om kvelden er hun danser på en lokal bar. Gjennom de nærmere hundre minuttene filmen varer, følger vi Alex' kamp for å realisere sin store drøm – å danse ved Pittsburgh Conservatory of Dance.

GJENNOMBRUDDET: Jennifer Beals i hovedrollen som Alex Owens i «Flashdance». FOTO: NTB
GJENNOMBRUDDET: Jennifer Beals i hovedrollen som Alex Owens i «Flashdance». FOTO: NTB Vis mer

Det er spesielt én scene fra filmen som har blitt ikonisk.

Vi snakker selvfølgelig om auditionscenen hvor hun danser seg på kryss og tvers av gulvet til Irene Caras «What A Feeling».

Hun gjennomfører et nummer bestående av flere forskjellige dansestiler. Én av dem er noe hun har observert på gatene i Pittsburgh: Breaking.

Dansestilen, som er en del av hiphop-kulturen, er blant annet kjent for «piruetter» på hodet og såkalt backspin – å spinne på ryggen.

Det er sistnevnte Alex bruker, til applaus fra de svært så imponerte dommerne, i auditionen sin.

Se hele scenen under og titt ekstra nøye på 3:50!

Men visste du at det slett ikke er Beals som utfører trikset?

En mannlig danser steppet nemlig inn for stjernen da verken Beals eller franske Marine Jahan, som erstattet henne i de fleste dansescenene i filmen, fikk det til. Selv ikke etter timesvis med trening og instruksjoner.

Dermed måtte breakeren Richard Colón, bedre kjent under navnet Crazy Legs, selv ta på seg den ettersittende trikoten. Den gang var han 16 år gammel.

I et intervju med Yahoo i 2013 fortalte Colón at han ble nødt til å barbere både ben, armer og bart for å gli mest mulig sømløst inn i scenen:

– Det var mye å be om. Jeg var en ung gutt og hadde endelig fått barten min ... Så måtte jeg barbere den vekk!

ERSTATTET: Slik så det ut da Colón (til venstre) måtte steppe inn i «Flashdance». FOTO: YouTube/NTB
ERSTATTET: Slik så det ut da Colón (til venstre) måtte steppe inn i «Flashdance». FOTO: YouTube/NTB Vis mer

Colón har vært en pionér innen for breaking i en årrekke.

Denne måneden ble han anklaget for flere tilfeller av seksuell trakassering av kvinner. Det er forventet at han enten blir avsatt eller trekker seg fra alle offisielle posisjoner han har innad i dansemiljøet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer