Andre verdenskrig dokumentarer:

Disse 7 andre verdenskrig-dokumentarene burde du notere deg

Hva med å kombinere tradisjonell påskekrim a la Hercule Poirot med krim fra virkeligheten?

ANDRE VERDENSKRIG DOKUMENTARER: Det finnes utallige dokumentarer med andre verdenskrig som tema. Her er våre favoritter! Foto: Skjermdump fra Netflix, NRK, ViaPlay og Amazon
ANDRE VERDENSKRIG DOKUMENTARER: Det finnes utallige dokumentarer med andre verdenskrig som tema. Her er våre favoritter! Foto: Skjermdump fra Netflix, NRK, ViaPlay og Amazon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det som er så deilig med påskehøytiden er at man har masse tid til å hygge seg i sofaen med en god serie og fullstappet påskeegg - etter å ha tilbrakt formiddagen i solen (forhåpentligvis)! For de fleste er det krim som står øverst på listen i påsken, men hva med å kombinere tradisjonell påskekrim a la Hercule Poirot med krim fra virkeligheten? (Psst: Slik gikk det med de beryktede nazi-kvinnene)

I dagens samfunn er vi så bortskjemte når det kommer til gode fiksjonsserier, at det noen ganger kan være viktig å sette på noe som omhandler hendelser som faktisk har skjedd. Derfor har vi listet opp 7 dokumentarer med tema andre verdenskrig.

LES OGSÅ: - Rudolf Höss slo meg som en normal person. Det er det som er så grusomt!

9. april i år var det 77 år siden krigen kom til Norge. Andre verdenskrig er en historisk hendelse som berørte flere millioner mennesker over hele verden, og som absolutt ikke må gå i glemmeboken.

1. A Nazi Legacy: What Our Fathers Did (NETFLIX)

I denne dokumentarfilmen, som er halvannen time lang, møter vi tyske Niklas Frank (78) og østerrikske Horst von Wächter (78). De er sønner av nazi-toppene Hans Frank (1900-1946) og Dr. Otto Wächter (1901-1949), og har i dag relativt ulikt syn på fedrenes gjerninger under andre verdenskrig. Franks far var Hitlers advokat og generalguvernør i nazi-okkuperte Polen - og Hitler var for øvrig Niklas' gudfar da han ble døpt. Horsts far var generalguvernør i Galicia, som nå er Lviv i Ukraina.

I dokumentaren blir vi også kjent med den britisk-jødiske advokaten Philippe Sands (56), hvis bestefar og store deler av familien bukket under for Hans Frank og Otto Wächters rigide handlinger under andre verdenskrig. Se trailer fra dokumentaren under:

LES OGSÅ: Slik gikk det med den ikoniske «Schindlers liste»-jenta i den røde kåpen

2. Auschwitz: The Nazis and the 'Final Solution' (NETFLIX)

Denne dokumentarserien består av seks episoder på rundt 47 minutter hver, og tar for seg Holocaust og de umenneskelige forholdene i konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau. Første episode omhandler konsentrasjonsleirens spede begynnelse - hvor det opprinnelig var ment å bruke Auschwitz som en arbeidsleir. Utover i episodene får vi også høre skildringer fra mennesker som overlevde oppholdet i konsentrasjonsleiren. Se klipp fra dokumentarserien under:

LES OGSÅ: Emile (20) kvalte sin nyfødte baby ved hjelp av en plastpose

3. Annihilation - The Destruction of Europe's Jews (VIAPLAY)

Denne dokumentarserien belyser, analyserer og forklarer 1900-tallets grusomme jødeforfølgelse, og hvordan en slik kriminell handling kunne planlegges og gjennomføres på tvers av Europa. Serien består av åtte episoder som alle varer i 60 minutter. Her får vi et dypt innblikk i de grusomme årene ved hjelp av unikt foto- og videomateriale. Se klipp fra dokumentarserien under:

LES OGSÅ: Fanta ble oppfunnet i Tyskland under 2. verdenskrig - men var det nazistene som stod bak?

4. Andre verdenskrigs skjulte side (The hidden side of World War II) (VIAPLAY)

ViaPlay skriver: Over sytti år etter at andre verdenskrig endte, gjenstår fremdeles en mengde ubesvarte spørsmål rundt noen av krigens største operasjoner. Denne fem episoder lange serien kaster lys over ukjent informasjon, glemte helter, utrolige bedrag, fantastiske historier om mot, samt livsendrende avgjørelser som kunne ha endret krigens utfall. Hver episode er på 50 minutter. Se trailer her

DOKUMENTAR: Den fem episoder lange dokumentaren «The hidden side of World War II»​​, eller «Andre verdenskrigs skjulte side»​​ som den heter på norsk, kom ut i 2015. Foto:  Skjermdump: D8
DOKUMENTAR: Den fem episoder lange dokumentaren «The hidden side of World War II»​​, eller «Andre verdenskrigs skjulte side»​​ som den heter på norsk, kom ut i 2015. Foto: Skjermdump: D8 Vis mer

LES OGSÅ: Arnulf Øverland skrev diktet som ble så viktig for medfangene i den tyske konsentrasjonsleiren

5. Night Will Fall (AMAZON)

Denne dokumentaren, som varer i 75 minutter, er basert på unikt fotomateriale tatt av soldater under frigjøringen av konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen i Tyskland. Dokumentaren ble påbegynt i 1945, da etter initiativ fra den britiske mediamogulen Sidney Bernstein (1899-1993), og han fikk blant andre den britiske filmskaperen Alfred Hitchcock (1899-1980) til å gå gjennom filmmaterialet. Men plutselig fikk den daværende britiske regjeringen kalde føtter, og nektet at dokumentaren skulle bli en realitet. Man har i ettertid spekulert i om dette skyldes politiske forbindelser. Britene var nemlig avhengig av å opprettholde et godt forhold til Tyskland på grunn av den kalde krigen.

Men i 2008 startet den britiske dokumentarskaperen André Singer (71) på restaurering av det viktige fotomaterialet, og i 2014 ble dokumentarfilmen vist for aller første gang under Berlin International Film Festival. Den er blitt sendt på NRK tre ganger. Se trailer under:

LES OGSÅ: - Jeg er han gutten som drepte foreldrene sine, og ingen tårer eller anger har forandret på det

6. Min mor var tyskertøs (NRK)

I denne danske dokumentarserien møter vi barn av kvinner som ble gravide med en tysk mann. NRK skriver: Over 50 000 danske kvinner forelsket seg i tyske soldater under krigen. De ble hånet, utstøtt og betraktet som forrædere, fordi de forbrøt seg mot nasjonens og mennenes ære. I mange tiår etter frigjøringen ble deres opplevelser fortiet. Deres del av historien passet ikke inn i den store fortellingen om Danmark som motstandsnasjon. Nå forteller barna deres om sine mødres tyske kjærlighet. Serien, på fire episoder, ligger i disse dager tilgjengelig på NRK Nett-TV. Se første episode under:

LES OGSÅ: Derfor ønsket Hitler at norske kvinner skulle få barn med tyske soldater

7. Trikken til Auschwitz (NRK)

I denne dokumentaren møter vi Samuel Steinmann som, inntil sin død 1. mai 2015, var den siste gjenlevende av de norske jødene som 26. november 1942 ble sendt til konsentrasjonsleiren Auschwitz i Polen. Steinmann vokste opp på Nordstrand i Oslo, og han forteller med egne ord om dagen han ble hentet av det norske Rikspolitiet, sendt til Berg leir i Tønsberg og siden deportert med DS «Donau» til Auschwitz sammen med rundt 531 andre norske jøder. Det er et mirakel at den unge mannen, som bare var 19 år da helvetet brøt ut, overlevde over to år i det som senere er blitt titulert dødsleiren Auschwitz. Dokumentaren ligger tilgjengelig på NRK Nett-TV. Se trailer under:

LES OGSÅ: Cecilie Steinmann Neess: - Jeg har aldri opplevd den store kjærligheten og å være stupforelsket

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer