Filmtips

Disse 9 filmene bør du se sammen med tenåringen din!

Det finnes faktisk mange filmer som både de voksne og tenåringene liker!

LEO: Ingen var kulere enn det Leo, altså Leonardo DiCaprio, var på 90-tallet. Her fra filmen Romeo og Julie. FOTO: NTB
LEO: Ingen var kulere enn det Leo, altså Leonardo DiCaprio, var på 90-tallet. Her fra filmen Romeo og Julie. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Har du kjøpt inn snacks og satt deg godt til rette i sofaen for en filmkveld med tenåringen? Lokket ham eller henne ut fra rommet og bort fra sosiale medier... Men så oppstår et problem. De filmene foreldrene foreslår er ofte så trege og kjedelige.

Men vi vet råd. Her får du tips direkte fra en 13-åring som elsker filmkvelder, nemlig undertegnede Felicia Cerna Kjøde.

Disse filmene anbefaler jeg:

Freaky friday

Freaky Friday handler om en mor og en tenåringsdatter som får en forbannelse over seg som gjør at de bytter kropp. Moren og datteren kranglet akkurat dagen før, og nå må de plutselig møte virkeligheten i den andre sin kropp.

Filmen er veldig morsom og mange mødre og døtre vil nok kjenne seg godt igjen i scener i filmen (selv om dere ikke bytter kropp, da).

BYTTER KROPP: Jamie Lee Curtis and Lindsay Lohan fra Freaky Friday som er laget i 2003. FOTO: NTB
BYTTER KROPP: Jamie Lee Curtis and Lindsay Lohan fra Freaky Friday som er laget i 2003. FOTO: NTB Vis mer

Edward Saksehånd

Dette er en film alle kommer til å like. Den snakker rett til hjertet ditt!

Filmen fra 1990 handler om at en robot med sakse-hender blir levende. Han bor alene i en gammel borg på toppen av et fjell. En dame som selger sminkeprodukter i et lite nabolag drar opp til borgen og finner ham, og hun tar ham med ned til nabolaget sitt.

Han får mye oppmerksomhet med en gang, men er det alle som liker han? Dette er er film om å føle seg alene og utenfor. Den er veldig trist, men likevel så fin!

Romeo og Julie

Klassikeren av Shakespeare er her gjort om til en ghettoversjon av stykket, lagt til et sted kalt Verona beach. I denne filmen fra midten av 90-tallet skjer det mye, den er både spennende og trist.

I filmen snakker de som i manuset fra 1590-tallet, så man legger godt merke til språket, kan man si. I starten er det litt irriterende, men så kommer man inn i det.

Musikken spiller mye på følelsene, og Leonardo DiCaprio er veldig intens (og kjekk) i rollen som Romeo.

TRØBBEL: Mercutio og Romeo møter på trøbbel da Romeo har forelsket seg i feil jente. FOTO: NTB
TRØBBEL: Mercutio og Romeo møter på trøbbel da Romeo har forelsket seg i feil jente. FOTO: NTB Vis mer

The hate u give

Tenåringen Starr skulle bare på fest, så skjer det en tragedie. Hun blir vitne til at barndomsvennen hennes Khalil blir skutt og drept - av en politimann.

Etter dette må hun bruke stemmen sin mot rasisme og vise hva som er riktig. Hun går på en hvit privatskole, og venninna hennes svikter henne. Rasismen er overalt, selv de stedene man ikke skulle ha trodd. Denne amerikanske filmen er sterk, men viktig.

Cruella

Cruella er adaptert fra 101 dalmatiner. Denne filmen handler om Estella/Cruella som er en tyv og bor i en forlatt bygning i London med to mannlige venner.

Estella elsker å designe klær og verkene hennes får stor oppmerksomhet av en populær og rik designer. Plutselig får Estella vite om noe som hun blir veldig sint av. Estella søker hevn, men hvor langt vil hun gå for å få det som hun vil?

CRUELLA: Emma Stone som en ung Cruella de Vil i filmen fra mai 2021. FOTO: NTB
CRUELLA: Emma Stone som en ung Cruella de Vil i filmen fra mai 2021. FOTO: NTB Vis mer

Psykobitch

En veldig sterk, norsk film! Frida har problemer mentalt. Hun er en såkalt outsider, noe hun har valgt selv. Eller har hun det?

Marius er en av de mest populære guttene på skolen, han får i oppgave å samarbeide med henne. De er kanskje mer like enn folk skulle ha trodd, men en dag krangler de. Det går mer utover vennskapet enn han hadde trodd. Hva er viktigst for ham, vennen Frida - eller å fortsette å være den populære sportsgutten?

Dette tror jeg er et dilemma mange unge kan møte.

Notting hill

Notting hill er en romantisk komedie, som de fleste foreldre elsker. En litt sjenert bokselger får livet sitt snudd på hodet da han møter en av verdens mest kjente filmstjerner.

Filmstjernen drar sin vei, men de møtes igjen. Men passer de sammen da? Han er ganske vanlig og hun er så rik.

Filmen ga meg veldig lyst til å reise til London, og er en typisk film som alle i familien kan like.

LONDON: Hugh Grant sliter med å finne kjærligheten i London-filmen Notting hill. FOTO: NTB
LONDON: Hugh Grant sliter med å finne kjærligheten i London-filmen Notting hill. FOTO: NTB Vis mer

Lion

Denne historien fra virkeligheten traff meg midt i hjertet og jeg tenker fortsatt på filmen flere år etter at jeg så den!

En fem år gammel gutt bor i India med en fattig familie, han roter seg inn på et godstog og sovner. Til slutt er han flere mil unna familien sin, og den lille landsbyen.

Han havner på et fælt barnehjem, og blir adoptert vekk til en australsk familie. Etterhvert som han blir eldre, kommer minnene fra India sterkere frem. Han vil prøve å finne sin gamle landsby og gjør alt han kan for å få se familien sin igjen.

Her kommer alle mødre (og fedre) til å gråte!

What's eating Gilbert Grape

Gilbert bor i et ganske slitt hus med sine søsken. Han er veldig opptatt med å ta vare på sin bror med autisme, og moren som snart ligger på dødsleiet på grunn av fedme.

På sommeren kommer det campingvogner for å campe i Gilberts by, slik møter han Becky og blir forelsket. Om han har tid til kjæreste med så mye ansvar er et annet spørsmål.

Denne filmen er nesten 30 år gammel, men den fungerer like bra fortsatt for oss som er unge. Dessuten spiller både Leonardo DiCaprio og Johnny Depp i filmen. Say no more.

Da gjenstår det bare å ønske dere god filmkveld, og husk popcorn!

GILBERT OG LILLEBROR: Johnny Depp er storebroren som må passe på alle, ikke minst den krevende lilleboren, spilt av Leonardo DiCaprio. FOTO: NTB
GILBERT OG LILLEBROR: Johnny Depp er storebroren som må passe på alle, ikke minst den krevende lilleboren, spilt av Leonardo DiCaprio. FOTO: NTB Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer