Disse guttene var de første Michael Jackson-anklagerne

De grusomme gjengivelsene i «Leaving Neverland» er ikke unike.

RYSTENDE BESKYLDNINGER: Dokumentaren «Leaving Neverland» har sendt sjokkbølger gjennom verden – men det er hele 26 år siden Michael Jackson ble anklaget for overgrep for første gang. FOTO: NTB Scanpix
RYSTENDE BESKYLDNINGER: Dokumentaren «Leaving Neverland» har sendt sjokkbølger gjennom verden – men det er hele 26 år siden Michael Jackson ble anklaget for overgrep for første gang. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Verden ble først introdusert for Michael Jacksons formidable talent da The Jackson Five ble dannet på 1960-tallet. Søskenflokkens karisma var like uimotståelig som den var unektelig – samtlige medlemmer var tilsynelatende født til å stå på scenen – og låter som «I Want You Back og «ABC» toppet hitlistene.

Som 13-åring begynte den unge gutten, som med tiden skulle bli kjent som selve «kongen av pop», så smått å bygge en solokarriere.

I 1979 kom «Off The Wall», og resten er historie – bokstavelig talt.

Prestasjonene som fulgte har nemlig gått ned i historien som noen av de største innenfor musikk noensinne; blant annet i form av at «Thriller» fremdeles, nesten 40 år etter utgivelsen, regnes som verdens mestselgende album.

Og med tanke på at salg av album har sunket drastisk de siste årene, er det ikke umulig at rekorden – som skal gjelde i overkant av 100 millioner kopier solgt – står uslått i evig tid.

REKORD: Fire tiår etter utgivelsen er Michael Jacksons «Thriller» fortsatt verdens mestselgende album. FOTO: Scanpix
REKORD: Fire tiår etter utgivelsen er Michael Jacksons «Thriller» fortsatt verdens mestselgende album. FOTO: Scanpix Vis mer

Dokumentaren som ryster verden

Med årene skjermet Jackson seg i større og større grad fra rampelyset, samtidig som han ble stadig mer eksentrisk. (Hvem kan vel glemme den bisarre episoden hvor han holdt sin ett år gamle sønn utenfor en hotellbalkong i femte etasje?)

Frem til artistens død i 2009 florerte det konstante rykter om både hudbleking, avhengighet av plastiske operasjoner, narkotikamisbruk – og dét var de mest uskyldige spekulasjonene.

Det ble nemlig også hvisket om at han hadde en annen, bekmørk hemmelighet...

I den nye dokumentaren «Leaving Neverland» står Wade Robson (36) og James Safechuck (40), som begge hevder å ha blitt seksuelt misbrukt av Jackson som barn, frem med sine historier. De hjerteskjærende gjengivelsene i dokumentaren har sendt sjokkbølger gjennom verden.

Men det er hele 26 år siden popstjernen ble anklaget for overgrep for første gang.

Her er historiene om Jordan Chandler og Gavin Arvizo:

Jordan Chandler

Relasjonen mellom Michael Jackson og unggutten Jordan Chandler oppsto etter at artistens bil havarerte i Los Angeles i mai i 1992. Kjøretøyet ble brakt inn til et lokalt bilverksted – eid av Jordans stefar, David Schwartz.

Se Jackson og Jordan (i forgrunnen) under:

Schwartz ringte umiddelbart kona June, Jordans mor, og ba henne ta med seg sin da 12 år gamle sønn for å få et glimt av stjernen.

Det hele endte med at Jackson fikk familiens telefonnummer.

Et drøyt halvår senere inviterer «Billie Jean»-sangeren dem til sin private gård, Neverland, komplett med tivoli og egen dyrehage.

På dét tidspunktet skal familien ha sovet på et eget rom, men da Jackson ved en annen anledning flyr dem til Las Vegas, bor han ifølge Vanity Fair sammen med Jordan på et hotellrom, mens resten av familien er innlosjert på et annet.

Ett år etter deres første møte, i mai 1993, tilbringer Jackson og Jordan et par dager med sistnevntes biologiske far. Evan Chandler – en Beverly Hills-basert tannlege – blir mistenksom da han oppdager at sønnen ligger i sengen, dog fullt påkledd, med artisten.

Noen få måneder senere betror unggutten seg angivelig til Evan, og forteller at Jackson har forgrepet seg på ham i form av onanering og oralsex. Dét gjentar han ovenfor en sosialarbeider.

Jordan gir i tillegg en presis beskrivelse av popstjernens kjønnsorgan.

Politiet fotograferte blant annet Jacksons penis og rumpe for å sammenligne bildene med Jordans gjengivelser.

Samtidig ble Neverland ransaket, men inkriminerende materiale ble ikke funnet.

Jackson og Jordan under World Music Awards i Monaco i 1993:

Jacksons team deler etter hvert påstander om utpressing i media og hevder at Evan Chandler har lagt frem pengekrav for å holde saken ute av rettssalen.

(Det ble flere ganger stilt spørsmål til Jordans fars troverdighet ettersom han angivelig skal ha bedt Jackson om penger tidligere – da til å bygge ut huset sitt – og at han skyldte i overkant av en halv million kroner i barnebidrag.)

Forsvarets anklager ble avvist som følge av manglende beviser.

På tross av at Jackson hele tiden bedyret sin uskyld, endte den rystende saken med forlik hvor artisten betalte Chandler-familien rundt 20 millioner dollar. Dét tilsvarer 170 millioner norske kroner.

Siden den gang har den nå 39 år gamle Jordan forsvunnet fra søkelyset – de siste offentlige bildene av ham kan sees hos Daily Mail og ble tatt på en skitur i 2005 – og det hevdes at han har fått ny identitet og bor i New York.

Han ble ifølge The Daily Beast forsøkt sporet opp under produseringen av «Leaving Neverland», men uten hell.

Jordans far, Evan, tok sitt eget liv kun få måneder etter Jacksons død i 2009.

Gavin Arvizo

Gavin Arvizo var alvorlig kreftsyk da han kom i kontakt med Michael Jackson som 10-åring.

Han var stor fan av popstjernen, og en bekjent fikk viderebrakt ungguttens ønske om et møte. Dét resulterte i en telefonsamtale fra Jackson, hvor han skal ha invitert hele Arvizo-familien til Neverland.

Gavin møtte artisten for første gang i august i 2000. Overgrepene skal ha funnet sted tre år senere.

Da hadde også dokumentaren «Living With Michael Jackson» premiere. Prosjektet, som var i regi av den britiske journalisten Martin Bashir, blåste nytt liv i overgrepsanklagene fra 90-tallet.

På et tidspunkt i dokumentaren blir Jackson spurt om ryktene rundt at han sover sammen med barna som besøker Neverland – et ladet spørsmål med Jordan Chandler-saken ferskt i minne. Dét nekter ikke sangeren for.

– Hvorfor kan man ikke dele sengen sin? Det er det mest kjærlige man kan gjøre, sier Jackson i dokumentaren.

Han følger dog opp med at han ikke sover direkte med barna; ifølge Jackson selv sov han på gulvet mens barna fikk sengen – en påstand Gavin underbygger.

Duoen holdt hender under deler av intervjuet, og Gavin lente hodet sitt på Jacksons skulder.

(I ettertid har Gavin fortalt at han fikk spesifikke instrukser av Jackson og teamet hans i forbindelse med dokumentaren; hva han skulle si og ikke si, og hvordan han skulle oppføre seg.)

Kort tid senere kom overgrepsanklagene.

De seksuelle overgrepene mot Gavin, som den gang var 13 år gammel, skal ha pågått i en drøy måned.

Under rettssaken i 2005 fortalte Gavin at Jackson hadde onanert ham og servert ham alkohol – som artisten forøvrig skal ha kalt «Jesus-juice». 13-åringens søsken var angivelig også vitner til overgrep ved forskjellige anledninger.

Også popstjernens tidligere hushjelp, Blanca Francia, inntok vitneboksen. Hun fastslo blant annet at hun hadde sett Jackson dusje sammen med Wade Robson (som altså er en av to anklagere i «Leaving Neverland» i dag).

Jacksons forsvar på sin side, angrep Arvizo-familiens troverdighet. De trakk frem punkter i forklaringene deres som ikke samsvarte med tidligere politi-intervjuer og offentlige uttalelser, og hevdet at Gavins mor, Janet, var en systematisk manipulator som hadde lært barna sine å lyve fra ung alder.

Juryen drøftet i totalt 32 timer fordelt på syv dager, og Jackson ble til slutt frikjent på alle punkter.

I dag er Gavin 29 år gammel og gift med læreren Shelby Drake.

«Leaving Neverland»-regissør Dan Reed har ovenfor The Film Stage avslørt at han ønsker å lage en oppfølger til dokumentaren med Arvizo-rettsaken i sentrum.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer