Surrogati

Disse kjendisparene har fått barn ved hjelp av surrogati

Mange prøver i årevis å få barn - uten å lykkes.

SURROGAT: Sex and the City-stjernen Sarah Jessica Parker har tre barn sammen med skuespiller Matthew Broderick. Det første barnet ble født i 2002, og syv år senere fikk de tvillinger gjennom en surrogatmor. FOTO: NTB Scanpix
SURROGAT: Sex and the City-stjernen Sarah Jessica Parker har tre barn sammen med skuespiller Matthew Broderick. Det første barnet ble født i 2002, og syv år senere fikk de tvillinger gjennom en surrogatmor. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det har i løpet av de siste par årene blitt mye mer åpenhet rundt ufrivillig barnløshet. Mange prøver i årevis å få barn - uten å lykkes. Og selv om det snakkes mye mer om dette nå enn tidligere, kan det være lett å føle seg ensom i den vanskelige situasjonen.

Også kjendiser åpner seg opp om problemer rundt det å få barn, og snakker gjerne ut om opplevelsene rundt surrogati for å oppnå drømmen om å stifte en liten familie. Blogger Julianne Nygård har blant annet delt hele graviditetsprosessen på bloggen.

– Man ser for seg at det å bli gravid skal være kjempeenkelt, og ikke minst romantisk. Derfor kom det som et stort sjokk at vi ikke fikk det til, og det var forferdelig trist, har Julianne Nygård, som går under bloggernavnet «Pilotfrue», tidligere sagt til KK.

Hvert tiende par i fruktbar alder er ufrivillig barnløse. I Norge sliter ett av seks par med å bli gravide, og når man har forsøkt i ett år uten å lykkes defineres man som ufrivillig barnløs. For mange blir løsningen å befruktes utenfor kroppen ved hjelp av prøverørsbefruktning.

LES OGSÅ: De gikk gjennom 14 prøverørsforsøk da de skulle få sitt første barn. Gravide for andre gang får de beskjeden; Babyen har Downs Syndrom

Surrogati

Også verdenskjente kjendiser er åpne om prøverørsbefruktning og surrogati. Sistnevnte er ikke lov i Norge, og innebærer at en kvinne blir gravid med, bærer fram og føder barn som etter fødselen skal overleveres til dem som skal være barnets juridiske og sosiale foreldre.

Her er en liste over kjendiser som har fått barn på en annen måte enn det som er «naturlig»:

Kim Kardashian og Kanye West

FOTO: NTB Scanpix
FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Helt på starten av dette året gikk ekteparet Kim Kardashian og Kanye West ut med at de venter sitt fjerde barn sammen. Ifølge amerikanske medier velger paret å benytte seg av en surrogatmor for andre gang. Grunnen til at de velger surrogati er fordi legene har anbefalt Kim å ikke få flere barn.

I et intervju med People forteller hun hvorfor:

- Jeg har alltid vært åpen om mine problemer med å få barn. Graviditetsforgiftning og en morkake som sitter helt fast er ifølge legene en altfor høy risiko å ta når man ønsker å bli gravid, så da jeg bestemte meg for å få et tredje barn ble jeg frarådet å gå gravid selv.

Nicole Kidman og Keith Urban

FOTO: NTB Scanpix
FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I 2010 fikk Nicole Kidman og Keith Urban sin andre datter, Faith Margaret Kidman Urban. Hun er deres biologiske datter, men er båret frem av en surrogatmor. I det australske tv-programmet «60 Minutes» valgte Kidman å fortelle om parets kamp om å få barn, samt hennes fertilitetsproblem.

- Den som har villet få et barn til eller ønsker seg sitt første, vet hvor stor skuffelsen og smerten er når man kjemper med fertiliteten, sier Kidman i et intervju med E!News.

Sarah Jessica Parker og Matthew Broderick

FOTO: NTB Scanpix
FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Sex and the City-stjernen Sarah Jessica Parker har tre barn sammen med skuespiller Matthew Broderick. Det første barnet ble født i 2002, og syv år senere fikk de tvillinger gjennom en surrogatmor. I forbindelse med fødselen av tvillingene fortalte Parker overfor Vogue hvordan det er å få barn via surrogati.

- Jeg tror den største forskjellen med å gå gravid selv og bruke surrogatmor er at man ikke gleder seg over gode beskjeder eller bekymrer seg før hver kontroll - noe som er en stor del av reisen rundt det å få barn. Ventetiden var også annerledes. Det tok så lang tid før vi fortalte til noen at vi skulle ha barn.

Tyra Banks og Erik Asla

FOTO: NTB Scanpix
FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I januar 2016 ble supermodell og programleder Tyra Banks og den norske fotografen Erik Asla foreldre til en gutt. Før de fikk barnet fikk Tyra jevnlige kommentarer på sosiale medier om hvorfor hun fortsatt ikke har blitt mamma.

- Jeg er så lei av å få sånne kommentarer. Ingen aner hva jeg har vært gjennom rundt dette. Ingen, sa hun i et tv-program.

Paret valgte til slutt å få barn via surrogati, og verdensstjerna delte en lykkelig post på sin Instagramprofil hvor hun kaller surrogatmoren for «engel».

LES MER: Mariannes døtre er født av en indisk surrogat

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer