Mina og meg

Disse «Mina og meg»-klippene fikk du ikke se på TV

- Ikke vær lei deg, daddy, trøster femåringen Mina Floriana.

MINA OG MEG: Alexander Read og datteren Mina Floriana på tur over Finnmarksvidda. Dette klippet ble ikke sendt på TV. VIDEO: Teddy TV Vis mer
Publisert

Denne høsten har vi latt oss imponere stort av femåringen Mina Floriana Read (6) som i fjor vinter la ut på tur med sin friluftsglade far Alexander Read (40).

Turen er blitt en fem episoder lang serie, som sendes på TV 2 og TV 2 Play.

Turen gikk over 24 dager, og det var Alexander og Mina som selv sto for filmingen. Naturlig nok har mange sekvenser fra turen forsvunnet i klippen, men Alexander og filmproduksjonsselskapet Teddy TV har delt tre klipp med KK som ikke er blitt vist på TV.

Til KK forteller tobarnsfaren at han synes det er hyggelig å få sett igjen klippene, som betyr mye for ham og datteren.

- Det er så mange stunder som ikke er blitt med i TV 2-serien, som likevel har vært med på å skape turen og fylle den med verdi. Det er fint å se noe av det som ikke blir oppfattet som den «offisielle» historiefortellingen, men som har like stor verdi for Mina og meg, forklarer han.

SNØSTORM: Kulde gjorde at kameraene fort ble kalde, og ved noen anledninger måtte Alexander og Mina filme med mobilen. VIDEO: Teddy TV Vis mer

- Hvorfor har du valgt ut akkurat disse tre klippene?

- Jeg ville ta akkurat disse tre klippene for å få frem hvor viktig samtalene og de enkle stundene sammen er i vår verdiskaping. Det er det som lager turen.

Filmkameraene ble kalde i stormen

Og for ikke å snakke om viktigheten med trollene som beskytter dem, og som er med dem på tur.

- Deretter ville jeg gjerne få vise hvor viktig trollene er for oss på tur. Vi ser etter trollene sammen og forteller historier om dem. De er en viktig del av turopplevelsen vår. Både for liten og stor.

Filmklippet med snøstormen har Alexander trukket frem fordi at den viser en del av historien som han mener ikke er kommet frem i serien.

- Filmkameraene ble etter hvert så kalde i stormen at jeg til slutt ble nødt til å ta frem mobilen for å filme litt. Det illustrerer det tøffe været vi tidvis måtte håndtere over Varangerhalvøya, sier Alexander til KK.

IMPONERER STORT: Mina Floriana var fem år da hun krysset Finnmarksvidda med faren Alexander Read. I dag er hun seks år. FOTO: Alexander Read / TV 2
IMPONERER STORT: Mina Floriana var fem år da hun krysset Finnmarksvidda med faren Alexander Read. I dag er hun seks år. FOTO: Alexander Read / TV 2 Vis mer

Far-og-datter-duoen Mina og Alexander har stort sett filmet alt selv, og har brukt Go Pro-kamera og et litt større håndholdt filmkamera underveis på turen.

- Unntakene er ved start og slutt av turen, samt et par steder underveis der vi er i nærheten av sivilisasjonen. For eksempel fra siste episode da vi ankommer Varangerbotn etter å ha krysset Varangerhalvøya. Ved disse anledningene har en fra teamet møtt oss og filmet med drone, pluss litt annet. Ellers er alt av oss.

Mina har stått for mye av filmingen

For ja, femåringen Mina Floriana har stått for mye av filmklippene av faren.

- Jeg sier «oss» fordi Mina har bidratt masse med filmingen. Faktisk har hun gått mye lengre på ski enn det man tenker, fordi hun har gått frem og tilbake for å hente kamera vi har satt opp enten foran oss eller bak oss.

Han forklarer at når det gjelder filmingen som en del av turen, er det i seg selv en balansegang - for at selve magien ved turen og opplevelsene ikke skal forsvinne på grunn av for stort fokus på kamera og filming.

- Her gjelder det å ha tungen rett i munnen! For det kan ikke bli sånn at filmingen ødelegger turmagien. Da er det jo ingen vits i å dra. Stort sett tar filmingen veldig lite plass på turen og forstyrrer lite i vår dynamikk og samhandling.

VIDEO: Teddy TV Vis mer

Men han er ærlig på at det også har vært stunder der Mina har sagt at hun ikke vil bli filmet, og at nok er nok.

- Da legger jeg bort kameraet og lytter til Minas ønsker. For dette er vår tur, og vi må sammen finne frem til hvordan vi kan få det bra på tur sammen. Da må vi lytte til hverandre, og respektere hverandres ønsker der det er mulig, forklarer tobarnsfaren.

- Hvor mye av opptak vil du si at er forsvunnet i klippen, og hvordan er det for deg at så mye materiale du har produsert blir borte?

- Det er over hundre timer med filming, så det sier seg selv at det er veldig mye som ikke er vist på TV. At så mye av materialet forsvinner i klippen er helt naturlig og fullt forståelig.

Nominert til turpris

Han påpeker også at det naturligvis også er en god del filming som er kvalitetsmessig dårlig fra en slik tur, og som dermed ikke blir av stor verdi å skulle vise på TV.

- Når det er sagt er jeg veldig glad for at Teddy TV har klart å fange essensen av hva dette handler om, og det jeg vil formidle. Vi har hatt en veldig god dialog underveis som har vært avgjørende for å få frem verdiene, hensikten, perspektivene og filosofien bak turene våre og turmagien vi søker sammen, sier Alexander til KK.

UT PÅ TUR: Far og datter Alexander og Mina underveis fra Vardø til Alta - en tur på over 400 kilometer. FOTO: Alexander Read / TV 2
UT PÅ TUR: Far og datter Alexander og Mina underveis fra Vardø til Alta - en tur på over 400 kilometer. FOTO: Alexander Read / TV 2 Vis mer

Alexander og Minas reise, som er blitt TV-serien Mina og meg har høstet gode kritikker, og det er mange TV-seere som både er imponert og lar seg inspirere av duoen.

Nå er de nominert til hedersprisen «Årets Eventyrer 2021», som avgjøres under Eventyraften på Chateau Neuf i Oslo 22. januar 2022.

- Det er en stor ære å bli nominert til denne prisen! sier Alexander engasjert.

SPORTY FAMILIE: Alexander med legekona Kristin Victoria Tunheim Read og parets døtre Mina Floriana og Lilje Olava er ofte ute på tur sammen. FOTO: Privat
SPORTY FAMILIE: Alexander med legekona Kristin Victoria Tunheim Read og parets døtre Mina Floriana og Lilje Olava er ofte ute på tur sammen. FOTO: Privat Vis mer

Den eneste som har vunnet denne prisen tidligere er den erfarne polfareren Børge Ousland (59). Han vant i 2019.

- Denne prisen henger høyt fordi den heier på eventyrlysten, kreativiteten og turgleden i møte med naturen. Og det kan vi kjenne oss igjen i!

Om du ønsker å stemme på «Mina og meg» kan du gjøre det her.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer