Når «Skal vi danse» ruller over skjermene høsten 2023, er det med en miks av profilerte deltakere. Både Hadia Tajik og Trude Vasstrand har måttet forlate parketten etter duell, og en av dem som har overrasket stort, er bryter Stig-André Berge.
Den blide OL-bronsevinneren har høstet lovord fra dommerne for sin raske progresjon, sammen med partner Norunn Ringvoll.
Før årets sesong ble han spurt hele tre ganger om å delta, men idrettskarrieren var blant de tingene som hindret ham i å si ja. Men i 2023 var det altså Stig-Andrés tur til å svinge seg på parketten.

I 1880 snudde én av ti kvinner seg når noen ropte dette navnet
Takk for støtten!
Som bryter er Stig-André den stolte innehaver av én OL-bronse, en VM-bronse og tre EM-sølv. Han og kona Rosell Utne Berge har to barn på fem og to år, og hver uke sitter Rosell og sønnen Nicklas i publikum og heier på pappa i «Skal vi danse». Lillesøster er foreløpig for liten til å bli med.
KK ringer Stig-André og spør hva som har vært den største overraskelsen etter at han gjorde entre på dansegulvet. Han svarer, lett sukkende:
– Jeg er veldig overrasket over hvor slitsomt det er psykisk. Og jeg er over gjennomsnittet psykisk sterk. Jeg har virkelig måttet grave i gamle idrettsmetoder for at det ikke skulle knekke meg helt.
Han beskriver hvordan han de to første ukene tenkte dans og steg døgnet rundt:
– Jeg var jo ikke tilstede mentalt hjemme hos familien. Jeg slet meg ut psykisk av for mye dans.

– Hvordan tok kona di det at du var så mentalt fraværende?
– Ja, hun lurte jo på om det kom til å bli sånn hele perioden. Hun kunne si: «Hører du ikke hva jeg sier? Du er jo ikke til stede», så da måtte jeg skru av bryteren, og ikke ta med meg dansen hjem.
Han smiler og kan ikke få fullrost kona:.
– Rosell er alltid støttende, uansett hva jeg gjør. Akkurat som på slutten av karrieren min, tar hun seg av alt med familien, og vårt felles mål nå er at jeg skal gjøre dette. Jeg er så heldig å ha en kone som legger til rette for at jeg skal kunne nå langt. Det er ikke alle som har den luksusen.
– Hvordan gir støtten hennes seg utslag?
– Hun kan si: «Jeg tar barna, jeg henter dem i barnehagen, du kan sove». Og det er jo mye med to små barn.
På spørsmål om hvordan han har tenkt å betale kona tilbake for at hun stiller opp for ham nå, svarer Stig-André:
– Ved å gjøre jobben godt, sånn at det blir verdt det. Vi må begge føle at det er verdt det. Jeg gir 100 prosent i dansingen, akkurat som da jeg som idrettsutøver kunne være borte fra familien i tre uker på treningsleir. Da er du nødt til å gi alt, ellers er det ikke verdt det.
– Men tanke på at «Skal vi danse» er et felles mål, hvor langt har dere planlagt at du skal nå?
– Det er hemmelig, sier Stig-André lurt.
– Men det er klart, som idrettsmenneske med konkurranseinstinkt, stiller man ikke opp uten et ønske om å vinne.
Han utdyper:
– Men så er jeg jo realist oppi det, og det er veldig mange utrolig flinke dansere med. Jeg har satt et spesifikt mål, men det holder jeg for meg selv. Men i program fem er vi jo halveis!

– Jeg er stolt over å være 72 uten løft eller injeksjoner
– Vil gjøre dem stolt
Han innrømmer at det føles spesielt å ha kona og sønnen i publikum mens han danser:
– Jeg føler at jeg vil yte mitt beste for å gjøre dem stolt. Og det er så fint å dele dette med dem jeg er mest glad i.
Han forteller at sønnen på fem år har begynt å danse på bordet i barnehagen, inspirert av pappa:
– Han brydde seg ikke noe særlig om brytingen min, men han synes det er veldig gøy å se pappa danse!
Så mye har støtten fra familien betydd for Stig-André, at han i bakkant av sending nummer fire, la ut et rørende innlegg der han takker nettopp familien.
Hvordan har brytemiljøet tatt mot i dansedeltagelsen? Dansens estetikk må vel sies å være i andre enden av skalaen for bryting?
– Veldig bra, forsikrer Stig-André.
– De trodde ikke at de stive hoftene mine kunne svinge seg så godt!

- Jeg har brukt mange år på å komme meg til hektene og få overskudd

Charlene alene i Sør-Afrika
