Dokumentarer

Disse seriemordere har fått historien sine fortalt i egne dokumentarer

Perfekt for deg som ikke fikk nok av «Making a Murderer» og «The Jinx»!

DOKUMENTARER: I denne saken finner dere en liste over virkelighetsdokumentarer dere bare må få med dere! 

 Foto: NTB Scanpix
DOKUMENTARER: I denne saken finner dere en liste over virkelighetsdokumentarer dere bare må få med dere! Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hele verden, inkludert oss i lille Norge, har de siste årene benket seg foran TV-skjermen til såkalte «true crime»-serier, basert på kjente krimsaker. Fra HBOs «The Jinx» og Netflixs «The People vs OJ Simpson» og «Making a Murderer».

Sistnevnte, hvor vi fikk innblikk i historien om Steven Avery, fascinerte en hel verden da den første sesongen ble lansert. Og nå skal vi visst få servert sesong to også. (Hurra!)

Men det finnes flere dokumentarer som tar for seg virkelige hendelser - som kanskje vil få oss til å trekke pusten en ekstra gang. For gjennom tidene har nemlig herjet av massemordere og uløste mysterier, og mange av dem har fått sin egen dokumentar. 

LES OGSÅ: «Making a murderer»-profilens eksforlovede: - Han er et monster!

Enkelte av oss i KK.no-redaksjonen elsker «true crime» og derfor serverer vi dere lista over virkelighetsdokumentarer dere bare må få med dere! 

The Jeffrey Dahmer Files (2012):

I 1991 ble Jeffrey Dahmer arrestert i Milwaukee, Wisconsin, for å ha drept og lemlestet 17 mennesker. For dette ble han dømt til 957 år i fengsel. I dokumentaren får vi et innblikk i Dahmers liv gjennom øynene til en detektiv. Her får du både servert virkelige intervjuer og rekonstruksjoner. 

Serial Killers: John Wayne Gacy (1999):

Det er ingen hemmelighet at enkelte av oss ikke er så særlig begeistret for klovner. Men egentlig så er jo ikke klovnene noe skummelt? Vel, du skulle kanskje ikke tro det, helt til den ene klovnen som er en tilsynelatende hyggelig fyr viser seg å være en seriemorder. 

John Wayne Gacy var en amerikansk seriemorder som ble funnet skyldig i 1980 for å ha drept 33 unge gutter og menn. Han lokket sine ofre med byggejobben han hadde, før han deretter fanget dem, misbrukte dem seksuelt og kvalte sin ofre med tau. Han jobbet også av og til som klovn i barneselskap og drepte derfor ofrene sine kledd ut som klovnen Pogo. Han ble dømt til 12 dødsstraffer og ble til slutt henrettet med giftsprøyte 10. mai 1994.

This Is the Zodiac Speaking (2007):

The Zodiac killer har du kanskje hørt om før enten du har sett filmen «Zodiac» med Jake Gyllenhaal i hovedrollen, eller du har lest om det på nett. Seriemorderen som har fått navnet Zodiac drepte flere personer i Nord-California på slutten av 1960 og begynnelsen 1970-tallet, blant annet fire menn og tre kvinner. Det som er spesielt med denne saken er at morderens identitet fortsatt er ukjent. I dokumentaren This Is the Zodiac Speaking får du se intervjuer med etterforskerne som jobbet med den ikoniske saken. 

LES OGSÅ: Dette er fem av de verste kvinnelige seriemorderne gjennom tidene

Ted Bundy: The Mind of a Killer (2000):

Ted Bundy var en amerikansk seriemorder som herjet i stater over hele USA mellom 1974 og 1978. Han ble arrestert i 1978 og tilsto til sammen over 30 drap. Antallet han drepte er noe usikkert, anslagene varierer fra 30 til over 100 stykker.

Tales of the Grim Sleeper (2014):

Lonnie Franklins DNA matchet med over 20 mulige drapsofre, og Tales of the Grim Sleeper inneholder intervjuer med folk som kjente ham best. I denne dokumentaren får du innblikk i hvordan Franklin klarte å utføre drapene det sies at han gjorde. Han skal nemlig være ansvarlig for minst ti drap og ett drapsforsøk i Los Angeles fra 1988 til 2002. Denne kan du også se på HBO!

Serial Killers: The Real Life Hannibal Lecters (2001):

Hvis du har sett «Nattsvermeren» og tenkt; wow - dette er sjukt - kommer du garantert til å like denne! Den fiktive karakteren Hannibal Lecter har skremt mange av oss gjennom tidene. Men i denne dokumentaren får du høre om virkelige personer som har utført samme handlinger som fiktive Lecter. 

Serial Killers: Jack the Ripper (The Whitechapel Murderer) (2008):

Jack The Ripper er kanskje den mest kjente udefinerte seriemorderen vi vet om. Det antas at personen bak kallenavnet var aktiv i de fattige områdene i London i 1888. Det var kvinner som ble drept, og man vet fortsatt ikke hvor mange det faktisk er snakk om, selv om 11 mord ble tatt fra 1888 til 1891. I dokumentarer får vi se intervjuer med eksperter som går inn på detaljene i saken og plukker de fra hverandre for å finne svar på en av Englands mest beryktede seriemordere noensinne. 

LES OGSÅ: Seks av de mest brutale seriemorderne gjennom tidene

Carl Panzram: The Spirit of Hatred and Vengeance (2011):

Carl Panzram var en seriemorder og voldtektsmann som hevder han drepte 21 personer tidlig på 1900-tallet. Han døde i 1930 og i denne dokumentaren får du historien om hvordan han ble venn med fangevoktere som foreslo til Panzram at han måtte skrive en selvbiografi om hvordan det var å være en morder. Og det gjorde han. 

Ed Gein: The Real Leatherface (2004):

Ed Gein er kanskje et navn du har hørt før. Han er en av de mest beryktete seriemorderne i USA gjennom tidene, selv om kun to personer ble bekreftet drept. Det er mistanke om at han drepte flere, og i tillegg til drapene stjal han lik fra graver og brukte delene til å lage masker, klær og møbler. 

Han lagde også belter av brystvorter, og brukte hodeskaller som suppetallerkener. Gein ble utsatt for omfattende psykologiske undersøkelser, og en rekke eksperter fant ut at han led av schizofreni. Han kunne derfor ikke dømmes til fengsel og ble isolert på et mentalsykehus i Wisconsin. De amerikanske bøkene, med tilhørende skrekkfilmene «Psycho» og «Nattsvermeren», samt skrekkfilmen «Motorsagmassakren» har hentet sin hovedinspirasjon fra saken om Ed Gein.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer