Den Britiske Kongefamilien

Disse unge prinsene og prinsessene skal én dag overta tronene i de europeiske kongehus

Bli bedre kjent med kongebarna og deres søsken!

KONGELIGE BARN: Både prinsesse Ingrid Alexandra i Norge, prins George i Storbritannia og prinsesse Estelle i Sverige skal én dag ta over tronen. Bli bedre kjent med kongebarna og deres søsken i saken! Foto: NTB scanpix
KONGELIGE BARN: Både prinsesse Ingrid Alexandra i Norge, prins George i Storbritannia og prinsesse Estelle i Sverige skal én dag ta over tronen. Bli bedre kjent med kongebarna og deres søsken i saken! Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fjoråret var et begivenhetsrikt år for alle de ulike kongehusene rundt om i Europa. Her hjemme feiret kongeparet 25 år på tronen, mens hos våre gode naboer i Sverige markerte kong Carl Gustaf 70-årsdagen sin med folkefest. I tillegg ble de svenske prinsene Oscar (8 mnd) og Alexander (7 mnd) døpt.

Og når vi snakker om de lille prinsene og prinsessene verden over, så er det kanskje prins George av Storbritannia som er den mest kjente kongelige av de minste. For ikke å snakke om våre egne kronprinsbarn, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus. Likevel så er ikke de her hjemme og de i Storbritannia de eneste vi bør følge med på i årene fremover. 

Det er nemlig mange andre monarkier som har unge kongelige fjes, som mest sannsynlig vil tilbringe hele livet i offentligheten. Kanskje ikke så rart - det er jo faktisk disse unge guttene og jentene som kommer til å kaste rojal glans rundt om i verden i fremtiden.

LES OGSÅ: Hertuginne Kate er tilbake på den røde BAFTA-løperen for første gang siden 2011

Prinsesse Ingrid Alexandra (13):

PRINSESSE INGRID ALEXANDRA: Er nummer to i arverekken til den norske tronen.  Foto: NTB scanpix
PRINSESSE INGRID ALEXANDRA: Er nummer to i arverekken til den norske tronen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det var stor glede da kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ble foreldre til lille prinsesse Ingrid Alexandra i 2004. Ingrid Alexandra ble deres første felles barn og én dag skal hun ta over tronen etter sin far. Dersom prinsesse Ingrid Alexandra blir dronning i Norge blir hun i så fall den første regjerende dronning her til lands siden Margrete I (1353 - 1412). 

Prins Sverre Magnus (11): 

PRINS SVERRE MAGNUS: Er nummer tre i arverekken til den norske tronen, etter sin far kronprins Haakon og storesøster Ingrid Alexandra. Foto: Aftenposten
PRINS SVERRE MAGNUS: Er nummer tre i arverekken til den norske tronen, etter sin far kronprins Haakon og storesøster Ingrid Alexandra. Foto: Aftenposten Vis mer

Det tok ikke lang tid før kronprinsen og kronprinsessen igjen kunne annonsere at de ventet barn Året etter prinsesse Ingrid Alexandra ble født, kom nemlig prins Sverre Magnus til verden. I løpet av de elleve årene som er gått er vi blitt kjent med en utadvent, sjarmerende og leken guttunge, som ikke uten grunn er blitt kalt «Skøyerprinsen av Norge».

Sverre Magnus er nummer tre i arverekken til den norske tronen, etter sin far kronprins Haakon (43) og storesøster Ingrid Alexandra.

LES OGSÅ: Vestkantpiken som ble Norges dronning

Prins George Alexander Louis (3):

PRINS GEORGE: Han er nummer tre i arverekken.  Foto: NTB scanpix
PRINS GEORGE: Han er nummer tre i arverekken. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ja, vi vet alle hvem den lille prinsen er! Han er kanskje mest kjent for sin imponerende trutmunn, i tillegg til å være innmari søt - han er jo tross alt bare 3 år. George Alexander er det første barnet til prins William, hertug av Cambridge og hans kone, Catherine, hertuginne av Cambridge. Prins George Alexander er nummer tre i arverekken til den britiske tronen etter sin bestefar prins Charles (68) og far. Så ja, det er noen gode år til han kommer til å ta over, men det vil forhåpentligvis skje én gang i fremtiden. 

Prinsesse Charlotte Elizabeth Diana (1):

PRINSESSE CHARLOTTE ELIZABETH DIANA: Hun er nummer fire i arverekken.  Foto: NTB scanpix
PRINSESSE CHARLOTTE ELIZABETH DIANA: Hun er nummer fire i arverekken. Foto: NTB scanpix Vis mer

Herlighet! Lille prinsesse Charlotte av Storbritannia, som fyller to år i mai, er såå søt! Det ligger noen gode gener i den kongelige familien altså! Ikke nok med at hun er søt, den lille jenta er allerede blitt regnet som et moteikon. Da hun var ni måneder gammel oppkalte det amerikanske motehuset Marc Jacobs en leppestift etter henne.

Prinsesse Charlotte, som er oppkalt etter prinsesse Diana, er det yngste barnet og (foreløpig) den eneste datteren av prins William (34) og hertuginne Catherine (35). Hun er nummer fire i arverekken, etter sin oldemor, dronning Elizabeth II (90), farfar prins Philip (95), far og eldre bror.

LES OGSÅ: Slik var Dianas siste måneder: - Om hun var lykkelig? Jeg vet ikke. Tilfreds? Ja.

Prinsesse Estelle (4):

PRINSEESE ESTELLE: Er nummer to i arvefølgen til den svenske tronen. Foto: TT NYHETSBYRÅN
PRINSEESE ESTELLE: Er nummer to i arvefølgen til den svenske tronen. Foto: TT NYHETSBYRÅN Vis mer

I 2012 kom lille prinsesse Estelle til verden. Estelle Silvia Ewa Mary, som er hennes fulle navn, er prinsesse av Sverige og hertuginne av Östergötland. Hun er kronprinsesse Victoria (39) og prins Daniels (43) førstefødte barn, og nummer to i arvefølgen til den svenske tronen etter sin mor. Og det er ingen tvil om at den lille prinsessen allerede har smeltet våre hjerter

Prins Oscar (11 mnd):

PRINS OSCAR: Er nummer tre i arverekken til den svenske tronen. Foto: TT NYHETSBYRÅN
PRINS OSCAR: Er nummer tre i arverekken til den svenske tronen. Foto: TT NYHETSBYRÅN Vis mer

I mars i fjor kunne prins Daniel dele den gledelige nyheten om at hans kone kronprinsesse Victoria hadde født en sønn. Den lille prinsen fikk navnet prins Oscar Carl Olof, hertug av Skåne. Han ble dermed nummer tre i arvefølgen til den svenske tronen, etter sin mor og sin søster prinsesse Estelle.

Prins Christian (11):

PRINS CHRISTIAN: Her er prins Christian sammen med prinsesse Isabella. Foto: Scanpix Denmark
PRINS CHRISTIAN: Her er prins Christian sammen med prinsesse Isabella. Foto: Scanpix Denmark Vis mer

Prins Christian av Danmark er sønn av kronprins Frederik (48) og kronprinsesse Mary (45), og nummer to i den danske tronfølgen. Han har tre yngre søsken, prinsesse Isabella (9) og tvillingene prinsesse Josephine og prins Vincent (6).

LES OGSÅ: Stjel rojalstilen: Kronprinsesse Mary (43) av Danmark

Prins Jacques og prinsesse Gabriella (2):

PRINS JACQUES OG PRINSESSE GABRIELLA: Her er de to tvillingene sammen med foreldre, fyrst Albert II av Monaco og fyrstinne Charlene. Foto: Epa
PRINS JACQUES OG PRINSESSE GABRIELLA: Her er de to tvillingene sammen med foreldre, fyrst Albert II av Monaco og fyrstinne Charlene. Foto: Epa Vis mer

Rett før jul i 2014 kom den gledelige nyheten om at fyrsteparet i Monaco hadde blitt foreldre. Prins Jacques og prinsesse Gabriella som er blitt to år, har allerede blitt et par hjerteknusere. Det er de første barna til fyrst Albert II (58) og hans kone fyrstinne Charlene (39). Albert har imidlertid to barn fra før av, men begge ble født utenfor ekteskap og har dermed ingen rett til å arve tronen. Prins Jacques blir derfor den første i arverekken til tross for at prinsesse Gabriella ble født først. 

LES OGSÅ: - Etter at Grace døde skjedde det et mirakel. Hun hadde samme entusiasme som sin mor

Kronprinsesse Leonor (11) og prinsesse Sofia (9):

PRINSESSE SOFIA OG PRINSESSE LEONOR: Prinsesse Leonor (i rødt) er neste i arverekken. Her sammen med søsteren, prinsesse Sofia (9). Foto: Danapress
PRINSESSE SOFIA OG PRINSESSE LEONOR: Prinsesse Leonor (i rødt) er neste i arverekken. Her sammen med søsteren, prinsesse Sofia (9). Foto: Danapress Vis mer

I 2014 det kjent at den spanske kongen Juan Carlos overlot tronen til sin sønn, kronprins Felipe. Kong Felipe overtok tronen 19. juni og det betyr også at kronprinsesse Letizia blir Spanias kommende dronning. Felipe og TV-journalisten Letizia Ortiz Rocasolano forlovet seg i 2003, og giftet seg året etter i Almudena-katedralen i Madrid.

Året etter det storslåtte bryllupet, som ble sett av 25 millioner TV-seere i Spania og resten av verden, ble det kunngjort at tronfølgerparet ventet sitt første barn. Prinsesse Leonor ble født 31. oktober 2005, og ble dermed nummer to i arverekkefølgen etter sin far. I 2007 kom nyheten om at de ventet sitt andre barn, og lille Sofia ble født. 

LES OGSÅ: Slik blir de kongelig babynavnene i fremtiden

Kronprinsesse Catharina-Amalia (13):

PRINSESSE CATHARINA-AMALIA: Hun er nummer en i arvefølgen til Nederlands trone.  Foto: NTB scanpix
PRINSESSE CATHARINA-AMALIA: Hun er nummer en i arvefølgen til Nederlands trone. Foto: NTB scanpix Vis mer

I 1999 ville skjebnen at en nederlandsk kronprins skulle møte en argentinsk bankansatt i Spania. Kronprins Willem-Alexander (49) og Máxima Zorreguieta Cerruti (45) utvekslet telefonnummer, men den da 28 år gamle kvinnen trodde vel neppe hun skulle høre fra den europeiske prinsen igjen. Men så feil kan man, i hvert fall av og til, ta. Prinsen løftet av telefonrøret og ringte den argentinske skjønnheten. 30. mars 2001 ble det annonsert at de to skulle gifte seg, og året etter stod bryllupet. 

I 2003 kom nyheten om at de ventet sitt første barn, og i desember ble kronprinsesse (og prinsesse av Oranien-Nassau) Catharina-Amalia (13) født. Hun er nummer en i arvefølgen til Nederlands trone. 

Maxima og ektemannen har også døtrene prinsesse Alexia (11) og prinsesse Ariane (9). Den 30. april 2013 abdiserte dronning Beatrix (78), og overlot tronen til Willem-Alexander og Maxima.

LES OGSÅ: De kongelige sverger til den sensuelle kjærlighetsfargen

Kronprinsesse Elisabeth (15):

PRINSESSE ELISABETH: Hun er den neste i køen til den belgiske tronen. Foto: NTB scanpix
PRINSESSE ELISABETH: Hun er den neste i køen til den belgiske tronen. Foto: NTB scanpix Vis mer

 

I 2013 ble det kjent at Belgia har fått ny konge. Den daværende kongen, Albert II, underskrev at han hadde abdisert, og overlot den belgiske tronen til sin eldste sønn, prins Philippe. Kong Philippe giftet seg med Mathilde Marie Christine Ghislaine i 1999, som nå er Belgias dronning. Sammen har de fire barn: Prinsesse Elisabeth, prins Gabriel, prins Emmanuel og prinsesse Eléonore. Førstnevnte er den neste i køen til den belgiske tronen, etterfulgt av prins Gabriel (13), prins Emmanuel (11) og prinsesse Eléonore (8).

LES OGSÅ: Slik ble Claire Foy forvandlet til dronning Elizabeth II

Prinsesse Amalia (2):

PRINSESSE AMALIA: Hun er nummer tre i arverekkefølgen til Luxembourg monarkiet. Her sammen med mamma (prinsesse Claire) og pappa (prins Felix).  Foto: Danapress
PRINSESSE AMALIA: Hun er nummer tre i arverekkefølgen til Luxembourg monarkiet. Her sammen med mamma (prinsesse Claire) og pappa (prins Felix). Foto: Danapress Vis mer

På tampen av fjoråret ble prins Felix (32) av Luxembourg pappa for andre gang, da hans kone, prinsesse Claire (31), fødte en sønn. Paret har fra før datteren Amalia (2), som er nummer tre i arverekkefølgen til tronen i Luxembourg.

LES OGSÅ: «Kongens nei»: - En film jeg har ventet på hele livet! 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer