Iselin Guttormsen:

- Dommerne skal være objektive, men det er jo høy trynefaktor

Iselin Guttormsen mener at Skal vi danse-dommerne favoriserer guttene i konkurransen.

FRUSTRERT: Iselin Guttormsen er frustrert over forrige sending, og tilbakemeldingene hun fikk. Foto: Scanpix/Espen Solli, TV2
FRUSTRERT: Iselin Guttormsen er frustrert over forrige sending, og tilbakemeldingene hun fikk. Foto: Scanpix/Espen Solli, TV2 Vis mer
Publisert

Lørdagens «Skal vi danse: All stars» bød på mye show og underholdning, da temaet var «superstjerner». Deltakerne skulle mime, i tillegg til å danse til koreografien. Iselin Guttormsen (35) oppsummerer kvelden i et Instagram-innlegg på profilen sin:

- Fy faen så gøy jeg hadde det i går! Gårsdagen skulle være en helt annerledes sending enn noen gang tidligere i Skal vi danse. Vi skulle ha lip sync battle! Vi skulle ha show, mime og velge hva slags dans vi ville, tilpasset den musikken og det showet som ble laget. Det var ikke noe krav til hva slags dans, men vi skulle være stjerner for en dag og lage et skikkelig MTV-show!

Det var altså beskjeden hun mener at deltakerne fikk. Selv valgte hun å kle seg ut som Bon Jovi, og hun ga mildt sagt alt på scenen. Men mottakelsen ble ikke helt slik hun hadde sett for seg, noe hun forklarer i innlegget:

- Der et paradoks at dommerne påpeker at de vil at vi skal gå «all in» i karakter – for å så sitte overrasket over at man gjør nettopp det. Den pinlige stillheten og det sjokkerte utrykket jeg ble møtt med etter gårdagens opptreden var så ubehagelig, og ga meg en så ekkel følelse at jeg ikke hadde lyst til å gå på scenen igjen.

SHOW: Det er ingen tvil om at Iselin leverte show forrige helg. Foto: Thomas Andersen / TV 2
SHOW: Det er ingen tvil om at Iselin leverte show forrige helg. Foto: Thomas Andersen / TV 2 Vis mer

- Bør hylles!

Iselin er klar over at hun er med i en konkurranse, men hun setter spørsmålstegn ved hvor grensen mellom konstruktiv kritikk og ufin atferd faktisk går.

- Vi er voksne mennesker som ofrer så mye, og gir av hele oss selv hver eneste lørdag. Vi tør å være og vi tør å gå utenfor komfortsonen. Det bør hylles!

Uenig i kritikken

Merete Mørk Lingjærde har uttalt til Se&Hør at hun er uenig i kritikken Iselin kom med.

- Denne kvelden ga vi poeng mellom 7 og 10. Å uttale seg som om de ble slaktet blir feil, da hadde vi gitt 3-ere og 4-ere. Selv om tilleggsoppgaven var lip-sync, så er fortsatt dansen selve grunnmuren i programmet. Det betyr at selv om det skal være show, må fortsatt dansen være der. Kjendisene vet hva de er med på, og må også tåle vårt syn og kritiske kommentarer. Guttormsen fikk også ros for showet sitt, men kritikk for at dansen var alt for enkel, sa hun.

Hun fortalte videre at dommerne legger merke til hvor hardt deltakerne jobber hver uke:

- De går alle helhjertet inn og gjør sitt aller beste. Vi dommerne har bare 20 sekunder på å si hva vi mener, og innsatsen, gutsen og innlevelsen var veldig bra hos alle på lørdag, men vi må også dømme utifra det vi ser av dans.

Provosert og frustrert

KK ringer Iselin tirsdag formiddag for å spørre om hun har lagt forrige helgs sending bak seg – noe hun kan bekrefte at hun har, men at hun fortsatt blir provosert av å tenke på det.

- Det er mye følelser i sving! Jeg er fortsatt litt frustrert, innleder hun.

Det er de to kvinnelige, erfarne dommerne hun retter kritikken mot.

- Det er et paradoks at jeg skal ta til meg konstruktiv kritikk fra dommerne, mens de selv ikke klarer å ta til seg tilbakemeldinger og gjøre noe med det. Jeg tenker at når man har vært dommer i Skal vi danse i så mye som åtte og 17 år, bør man vite hvordan man skal dømme rettferdig, og utnytte de 20 sekundene man får til å gi tilbakemelding basert på oppgaven vi har fått, istedenfor å bli stille, komme med hånlige blikk og være overrasket over showet vi leverer – som jo var oppgaven vi fikk, sier hun, og legger raskt til:

- Når dommernes svar på kritikken er at dette er noe vi må tåle, mener jeg at det er ignorant, og at det viser lite evne til å lytte og ta til seg tilbakemeldingene de får.

Iselin mener at TV2 har gjort jobben sin, men at det må kommuniseres bedre mellom produksjonen og dommerne.

Sårende

Iselin forteller at hun selv tåler å få kritikk, og at hun gjerne tar imot tilbakemeldinger på hvordan hun kan bli en teknisk bedre danser, men at det er kjedelig å få beskjed om at dansen de viser frem, ikke kan kalles dans.

- Det er frustrerende å få kritikk på noe vi ikke styrer over. Jeg vet godt at det er en konkurranse, og man må tåle kritikk, men da må spillereglene være tydeligere, og like for alle. Det er det eneste jeg ber om.

Det Iselin syntes var vanskeligst med det hele, var at kritikken gikk utover dansepartneren hennes, og de andre koreografene.

- Jeg blir så lei meg på vegne av proffdanserne. Å se Catalin såret og lei seg, sårer meg aller mest, fordi han betyr så mye for meg. Han lever av dette, og er så utrolig dyktig på alle plan. Det sier seg jo selv, siden jeg som er den eneste som ikke har vært med på dette før, klarer å henge med. Jeg synes at jeg fortjener å ha kommet så langt, og det er kun fordi jeg har en så dyktig dansepartner, og fordi vi terper på teknikk til jeg omtrent spyr.

Forskjellsbehandling mellom kjønn

Iselin mener at nok er nok, og at noen må tørre å si ifra. Da tenker hun ikke bare på misforståelsen av forrige sending, men forskjellsbehandlingen mellom kvinner og menn.

- I denne bransjen skal man aller helst holde kjeft, smile og være glad, men dette går imot alt jeg kjemper for og står for, og da tenker jeg på forskjellsbehandling mellom kjønn. Jeg har fått beskjed om at jeg har vært for sensuell og seksuell. Gutta får skryt om de kaster skjorta og vrikker på hoftene, mens jentene får kritikk fordi det blir for mye, sier hun, og fortsetter:

- Gutta får ekstremt mye skryt om de går ut av komfortsonen. Tror ikke dommerne at jeg går ut av komfortsonen, når jeg rister på flesket, med hår på kassa og skjegg i ansiktet? Det blir så innmari tydelig for meg at visse regler gjelder for noen, men ikke for andre. Og det synes jeg er trist.

Iselin legger ikke skjul på at hun har fått mange stygge kommentarer – spesielt på Facebook, fra den eldre generasjon.

- Jeg får høre at jeg er en skam, og at barna burde være flaue over meg. Men jeg graver meg ikke ned av den grunn. Når jeg ser meg selv på skjermen tenker jeg «for et kålhue du er», men jeg elsker det. Jeg synes det er rått at jeg kobler helt ut, og går inn i en maskulin rolle. Og så gir jeg blaffen i hva andre måtte mene om det.

Skrekkblandet fryd

- Hva tenker du om neste sending?

- Ved å snakke høyt om dette, gjør jeg det nok litt vanskelig for meg selv. Du blir ikke spesielt godt likt når du uttrykker deg sånn. Dommerne skal være profesjonelle og objektive, men jeg ser at det er høy trynefaktor. Da mister man motet litt, men samtidig går det en faen i meg.

Selv om de siste dagene har vært tøffe, understreker Iselin at hun ser frem til neste sending.

- Jeg gleder meg, samtidig som jeg gruer meg litt ekstra. Fallhøyden er ganske stor. Jeg blir ikke overrasket om jeg ikke får så høy poengsum. Men jeg skal jobbe ekstra hardt denne uken, og prøve å gjøre det enda bedre på lørdag.

KK har vært i kontakt med Trine Dehli Cleve, som ikke ønsker å kommentere saken.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer