Prinsesse Margaret

Dronning Elizabeth nektet lillesøsteren å få sitt livs kjærlighet

Royale plikter gjorde at prinsesse Margaret måtte gi slipp på mannen hun elsket.

KONGELIG SKANDALE: Ettersom Peter Townsend var en skilt mann fikk ikke prinsesse Margaret lov til å gifte seg med sitt livs kjærlighet.  Foto: NTB Scanpix
KONGELIG SKANDALE: Ettersom Peter Townsend var en skilt mann fikk ikke prinsesse Margaret lov til å gifte seg med sitt livs kjærlighet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I den populære TV-serien The Crown - som trolig kommer med ny sesong (S4) i løpet av 2020 - blir bedre kjent med dronning Elizabeth II og kampen for å passe inn i det mannsdominerte miljøet hun ble en del av. Dronning Elizabeth, som i dag er 94 år, overtok den britiske tronen i 1952, etter sin far kong George VI (1895 - 1952).

Men det er ikke bare denne historien som blir belyst i den fiktive serien som er ventet å bestå av hele seks sesonger. Kanskje den sterkeste av de alle - og som det i nyere tid er viet minst publisitet til - er den ulykkelige kjærlighetshistorien mellom dronningens lillesøster prinsesse Margaret og flykaptein Peter Townsend.

HOLDT KJÆRLIGHETEN SKJULT: Prinsesse Margaret og flykaptein Peter Townsend gjorde alt de kunne for å skjule den gryende kjærligheten dem i mellom. Dette bildet er tatt i Sør-Afrika i 1947. Foto: NTB Scanpix
HOLDT KJÆRLIGHETEN SKJULT: Prinsesse Margaret og flykaptein Peter Townsend gjorde alt de kunne for å skjule den gryende kjærligheten dem i mellom. Dette bildet er tatt i Sør-Afrika i 1947. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den ulykkelige kjærlighetshistorien ble belyst i sesong 1 av HBO-serien, som ble sluppet i 2016.

Møttes da hun var tenåring

Margaret møtte den 16 år eldre mannen allerede som 14-åring. Da hadde han nettopp blitt ansatt i farens hoffstab, og han ble etter hvert en av kong Georges mest fortrolige tjenestemenn. Men paret ble nødt til å skjule den gryende kjærligheten.

Ikke bare på grunn av den store aldersforskjellen og fordi at han jobbet for hennes far - men fordi han allerede var gift med sosietetskvinnen Rosemary Pratt (1921 - 2004). Flykapteinen, som hadde gjort militær karriere under 2. verdenskrig, var riktignok på vei ut av ekteskapet med Rosamary og skilsmissen var offisiell i 1952.

I BAKGRUNNEN: Peter Townsend holdt seg alltid på god avstand fra prinsesse Margaret. De to ble kjent da hun bare var 14 år. Dette bildet er tatt i 1950. Foto: NTB Scanpix
I BAKGRUNNEN: Peter Townsend holdt seg alltid på god avstand fra prinsesse Margaret. De to ble kjent da hun bare var 14 år. Dette bildet er tatt i 1950. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det var ikke før under dronning Elizabeths kroning den 2. juni 1953 i Westminster Abbey (som for øvrig var den første royale tilstelningen som ble sendt på TV) at resten av verden ble klar over at det var noe mellom prinsesse Margaret og kapteinen.

Kameraet fanget nemlig opp den romantiske tonen mellom den da 23 år gamle prinsessen og den 39 år gamle mannen. Visstnok skal hun ha børstet støv av Townsends jakke, og dette fikk fart på ryktene om at de to var et par.

Dronningen måtte gi lillesøsteren et ultimatum

Flykapteinen fridde til sin 16 år yngre kjæreste, som spurte sin søster - dronningen - om tillatelse til å gifte seg med mannen hun elsket. Men på den tiden var det britiske samfunnet og de britiske normene fremdeles preget av gamle tradisjoner og en sterk tilhørighet til kirken som ikke anså det som riktig at en prinsesse (som var nummer tre i arverekken til den britiske tronen) skulle gifte seg med en skilt mann.

Dronning Elizabeth II ble derfor tvunget til å be søsteren om å vente i to år med giftemål, til hun hadde fylt 25 år. Da var hun offisielt «gammel nok» til å bestemme over seg selv. Men i løpet av disse to årene hadde den britiske regjeringen fått dronningen til å gi lillesøsteren sitt et ultimatum.

SATTE EN STOPPER FOR KJÆRLIGHETEN: Til tross for at dronning Elizabeth ønsket å gjøre alt for at lillesøsteren prinsesse Margaret skulle få oppleve lykke lot hun seg påvirke av datidens normer som ikke tillot at en prinsesse giftet seg med en skilt mann. Dette bildet er tatt av søstrene i 1947 - samme år som Elizabeth giftet seg med Philip Mountbatten. Foto: NTB Scanpix
SATTE EN STOPPER FOR KJÆRLIGHETEN: Til tross for at dronning Elizabeth ønsket å gjøre alt for at lillesøsteren prinsesse Margaret skulle få oppleve lykke lot hun seg påvirke av datidens normer som ikke tillot at en prinsesse giftet seg med en skilt mann. Dette bildet er tatt av søstrene i 1947 - samme år som Elizabeth giftet seg med Philip Mountbatten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dersom hun ønsket å gifte seg med Townsend måtte hun gi opp sin royale posisjon i kongefamilien, flytte utenlands og leve av egne penger. Bryllupet kunne heller ikke finne sted på britisk territorium. Ikke ulikt det kravet som ble stilt kong Georges bror Edward VIII (1894 - 1972) - som abdiserte fra tronen i 1936 for å gifte seg med den skilte amerikanske kvinnen Wallis Simpson (1896 - 1986).

Det var en svært skuffet prinsesse Margaret som i oktober 1955 måtte innse at hun aldri kom til å få sin store kjærlighet - og samtidig være en del av sin kongelige familie. Da hadde hun altså ventet i to år. I et håndskrevet brev, ført i pennen av ingen ringere enn Townsend selv, offentliggjorde den 25 år gamle prinsessen at hun hadde brutt med den 16 år eldre kapteinen:

«Jeg ønsker at det skal bli kjent at jeg har bestemt meg for ikke å inngå giftemål med kaptein Peter Townsend. Jeg er fullt klar over kirkens holdning til ekteskapet og at det er uoppløselig, og på bakgrunn av min sterke tilhørighet til Det Britiske Samveldet har jeg bestemt meg for å sette dette foran noe annet. Jeg har kommet fram til denne beslutningen helt på egenhånd, og ved å gjøre dette er jeg blitt styrket av støtten og hengivenheten jeg alltid har fått av kaptein Townsend. Jeg er ekstremt takknemlig for alle de som på vegne av meg har bedt for min lykke», står det i pressemeldingen ifølge The New York Times.

Giftet seg med en kvinne som var prikk lik prinsesse Margaret

Etter bruddet flyttet Peter Townsend til Belgia hvor han fikk jobb ved den britiske ambassaden. I 1959 giftet han seg med den 25 år yngre belgiske kvinnen Marie-Luce Jamagne - som mange mente kunne ha vært tvillingsøsteren til prinsesse Margaret. Så like var de to!

Marie-Luce og Peter fikk datteren Isabelle Townsend sammen (som har gjort suksess som modell på 80- og 90-tallet for blant annet Ralph Lauren).

GIFTET SEG MED TRO KOPI AV MARGARET: I 1959 giftet Peter Townsend seg med sin sekretær - den 20 år gamle belgiske kvinnen Marie-Luce Jamagne. Foto: NTB Scanpix
GIFTET SEG MED TRO KOPI AV MARGARET: I 1959 giftet Peter Townsend seg med sin sekretær - den 20 år gamle belgiske kvinnen Marie-Luce Jamagne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kort tid etter at bryllupet mellom Peter og Marie-Luce sto i Belgia giftet prinsesse Margaret seg med fotografen og filmskaperen Antony Armstrong-Jones (i dag 86).

Han hadde blant annet fungert som fotograf for dronning Elizabeth og hennes ektemann prins Philip da de var på offisiell tur til Canada i 1957. Bryllupet mellom Margaret og Antony sto i Westminster Abbey 6. mai 1960. De fikk to barn sammen. I 1978 var skilsmissen mellom prinsesse Margaret og fotografen et faktum.

THE CROWN: I Netflix-seriens første sesong spilles prinsesse Margaret av Vanessa Kirby og Peter Townsend spilles av Ben Miles. FOTO: Alex Bailey for Netflix
THE CROWN: I Netflix-seriens første sesong spilles prinsesse Margaret av Vanessa Kirby og Peter Townsend spilles av Ben Miles. FOTO: Alex Bailey for Netflix Vis mer

Ryktene vil ha det til at dronningens lillesøster aldri kom over at hun ikke lov til å dele livet med mannen hun elsket. Den en gang så livlige, sosiale, utadvente og festglade prinsessen ble aldri den samme igjen.

Margaret hadde vært storrøyker siden hun var 15 år, og de siste årene av hennes liv var preget av høyt alkoholforbruk. I 2001 ble hun rammet av slag som gjorde at hun ble delvis lammet. Den 9. februar 2002 døde prinsessen bare 71 år gammel - og hun ble gravlagt 15. februar - på dagen 50 år etter sin far kong Georges begravelse.

Peter Townsend døde 19. juni 1995 i Frankrike. Han ble 80 år, og fikk til sammen fem barn.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer