71 grader nord kjendis

- Egentlig sjarmerende at en machokar som ham kan være så pysete

Var det én som «dominerte både fysisk og psykisk» i konkurransen var det tidligere skøyteløper Ida Njåtun (31). NB. Spoiler forekommer!

71 GRADER NORD KJENDIS: Komiker Vegard Ylvisåker, tidligere skøytestjerne Ida Njåtun og bryter Fritz Aanes kjempet om topplasseringen i 71 grader nord Norges tøffeste kjendis. FOTO: Matti Bernitz
71 GRADER NORD KJENDIS: Komiker Vegard Ylvisåker, tidligere skøytestjerne Ida Njåtun og bryter Fritz Aanes kjempet om topplasseringen i 71 grader nord Norges tøffeste kjendis. FOTO: Matti Bernitz Vis mer
Publisert

Finalen av 71 grader nord Norges tøffeste kjendis er endelig avslørt, og det ble en real thriller helt til siste steg opp fjellet.

Nytt av året er at deler av sesongen er lagt til Svalbard - og finalen endte altså i Longyearbyen, 78 grader nord.

Etter en tøff kamp mellom tidligere skøyteløper Ida Njåtun (31), bryter Fritz Aanes (44) og komiker Vegard Ylvisåker (43), var det sistnevnte som stakk av med topplasseringen. Ida kom på andre og Fritz på tredjeplass.

Knotet bort seieren

Lenge så det ut til at Ida kom til å ta seieren, men etter å ha knotet seg bort var det altså komikeren som utkonkurrerte de to toppidrettutøverne.

Vi har snakket med Ida Njåtun, som forteller at 71-eventyret er det absolutt mest spennende og utfordrende hun var vært med på i livet.

TØFF KONKURRANSE: Ida Njåtun var eneste jenta blant topp 6 i konkurransen. FOTO: Matti Bernitz
TØFF KONKURRANSE: Ida Njåtun var eneste jenta blant topp 6 i konkurransen. FOTO: Matti Bernitz Vis mer

- Hvor bittert var det å komme på andreplass i konkurransen?

- Det er egentlig litt delt, fordi jeg unnet Vegard sånn skikkelig den seieren. Jeg opplevde det ikke som bittert å komme på andreplass, forteller Ida.

Som det konkurransemennesket hun er ville hun selvfølgelig gjøre alt for å få seieren, men når resultatet ble som det ble er hun likevel fornøyd.

- Vegard var en primus motor i laget, og en god lagspiller. Han var åpenbart god på navigering og satt på mye kunnskap som han delte raust med oss andre.

VINNER: Det var komiker Vegard Ylvisåker som stakk av med topplasseringen i årets kjendisutgave av 71 grader nord. FOTO: Matti Bernitz
VINNER: Det var komiker Vegard Ylvisåker som stakk av med topplasseringen i årets kjendisutgave av 71 grader nord. FOTO: Matti Bernitz Vis mer

Likevel er det noe hun ser på som bittert i finalen.

- Det som er bittert er at jeg vet hvor jeg gjorde feil. Det blir feil å si at jeg visste det, nå i ettertid, men jeg så rett og slett ikke det ene flagget og gikk bare videre. Bitterheten ligger nok i at jeg feila på posten, og ikke var nøye nok. Der røk seier'n, og er det noe jeg angrer på så er det det, sier hun en smule oppgitt i dag.

En pysete machokar

Men Ida Njåtun, som var den siste kvinnen igjen i konkurransen, viste at hun har et enormt pågangsmot og fremdeles besitter konkurranseinstinkt.

Gjennom hele 71-konkurransen hevdet bryter Fritz Aanes, som mange så på som den absolutt sterkeste konkurrenten, at han skulle «dominere både psykisk og fysisk» - men både padling, høyder og vann satte den 44 år gamle bryteren ut.

DOMINANSE: Bryter Fritz Aanes er kjent for slagordet: å dominere både fysisk og psykisk. Men ofte var det Ida Njåtun som gjorde nettopp dette. FOTO: Matti Bernitz
DOMINANSE: Bryter Fritz Aanes er kjent for slagordet: å dominere både fysisk og psykisk. Men ofte var det Ida Njåtun som gjorde nettopp dette. FOTO: Matti Bernitz Vis mer

- Hvordan har det vært å observere dette fra sidelinjen; at machokaren egentlig er ganske pysete når det kommer til både vann, kajakk og høyder?

Ida ler.

Ettersom de var på hvert sitt lag gjennom konkurransen, ble hun ikke ordentlig kjent med Fritz før lag Lindesnes og Nordkapp ble slått sammen,

- Det er først på TV nå at jeg har sett hvor mye han gruer seg til ting. Jeg opplevde ham ikke sånn på forhånd. Det var egentlig utrolig fint og morsomt, og også litt sjarmerende, at en så svær machotype kunne være så pinglete, sier Ida lattermild.

Ifølge Ida hadde Fritz mye selvironi på det at han viste frem sin pysete side.

- Da vi telta bare vi to lo vi masse og hadde det gøy. Vi to var idrettsmenneskene på tur. Men vi er ekstremt forskjellige. Jeg prøver så godt jeg kan og føler jeg får vist mine styrker, mens han er en mer direkte type som er hardere i ordene.

KNOTET BORT SEIEREN: Ida forteller til KK at seieren mest sannsynlig røk, da hun misset et av flaggene under finalekonkurransen. FOTO: Matti Bernitz
KNOTET BORT SEIEREN: Ida forteller til KK at seieren mest sannsynlig røk, da hun misset et av flaggene under finalekonkurransen. FOTO: Matti Bernitz Vis mer

- I semifinalen, der du og Fritz var alene på lag, fikk seerne høre at Fritz syntes at det var lite snakking fra din side. Hva tenker du om det?

- I en konkurranse kan man ikke bruke energi på å snakke. Da skjønner jeg at man kan virke kjedeligere, fordi man prater mindre. Jeg tar det ikke personlig at jeg kan ha virket kjedelig overfor ham og de som ser på

Ida fortsetter:

- Fritz var såpass sliten i den konkurransen, og kanskje mer sliten enn jeg trodde han var. Jeg var innstilt på at vi skulle gå hard ut, men jeg var ikke klar over at han hadde nådd grensa si.

- Ble det etter hvert litt slitsomt med den macho-kulturen som deler av laget bar preg av?

- Jeg kjente egentlig ikke på det at jeg var den eneste jenta igjen. Jeg følte meg ivaretatt, og at jeg var på lik linje med dem.

Tåler mye kødd

Ida syntes det var gøy å kjempe i toppen, uavhengig av kjønn. Og «bæsj-tiss-promp»-humoren som enkelte deltakere sto i bresjen for, kjenner hun igjen fra tiden med skøyteidretten.

- Jeg har reist mye i, kall det et mannsdominert miljø, i mange, mange år, så jeg er kanskje blitt vant til det. Jeg tåler ganske mye kødd, og følte ikke at det var noe som gikk på min bekostning eller var på kanten.

Ida har alltid drømt om å være med i 71 grader nord, og satt benket foran TV-skjermen da hun var yngre.

- Det var favorittprogrammet mitt da jeg var liten, og jeg fikk lov til være oppe lenger de kveldene det gikk på TV, minnes Asker-jenta.

For Ida var ikke bilen den største premien i seg selv, men selve opplevelsene og erfaringen man gjør seg underveis på en slik tur.

- Jeg ville jo så klart vinne, men for meg handlet det mest om turen og opplevelsene. Det var derfor jeg sa ja til å bli med. Jeg er så takknemlig og stolt over å ha fått det til!

Da hun kom i mål kjente hun på en enorm tristhet - ikke fordi hun ikke vant, men fordi at eventyret var over.

- Det var en tomhet; å vite at jeg aldri mer skulle være på tur med den gjengen og de menneskene jeg var blitt så glad i.

KK har forsøkt å få en kommentar fra Fritz Aanes og Vegard Ylvisåker, men de har ikke besvart vår henvendelse

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer