Eili Harboe:

Eili Harboe (23) spiller hovedrollen i det som omtales som årets beste norske film

- Rollen som Thelma er utfordrende fysisk med flere undervannsscener, epileptiske anfall. I tillegg måtte jeg forholde meg til et overnaturlig element som er helt ukjent for meg.

EILI HARBOEN: 23-åringen har trolig en lysende skuespillerkarriere foran seg, etter å ha briljert i filmen "Thelma". FOTO: Paal Audestad
EILI HARBOEN: 23-åringen har trolig en lysende skuespillerkarriere foran seg, etter å ha briljert i filmen "Thelma". FOTO: Paal Audestad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Eili Harboe (23) har, tross sin unge alder, vært involvert i flere store, norske spillefilmer. Men hovedrollen i filmen «Thelma», som går på kino i disse dager, er hennes største rolle så langt. Regissør Joachim Trier er mektig imponert over Eili; rollen som Thelma var utrolig krevende.

– Vi startet innspillingen i september i fjor, og var ferdige i slutten av november. Det har vært et fantastisk prosjekt å være en del av – da jeg leste manuset for første gang tenkte jeg at det var en utrolig bra historie, som jeg håpet på å få være en del av.

Castingansvarlig spurte Eili om hun ville komme på audition, og etter hvert ble det bestemt at 23-åringen fra Stavanger skulle spille hovedrollen. I filmen flytter Thelma fra Vestlandet og til Oslo for å studere, og hennes kristne tro blir satt på prøve når hun forelsker seg i en annen jente.

– Rollen som Thelma er utfordrende fysisk med flere undervannsscener, epileptiske anfall, i tillegg til det å måtte forholde seg til et overnaturlig element som er helt ukjent for meg personlig. Thelma går igjennom en stor emosjonell reise, noe som på mange måter var utfordrende.

Eili måtte ha svømme- og dykketrening, i tillegg til skjelveterapi slik at hun på best mulig måte skulle klare å portrettere anfallene på en realistisk måte. Regissør Joachim hadde mange samtaler med Eili, om hva hun tenkte om Thelma og hennes reise.

– Det har vært så fint å jobbe med Joachim! Han er raus og tilstedeværende, samtidig som han er åpen for forslag og innspill fra meg som skuespiller. Det var flinke folk i alle ledd i teamet – jeg følte meg trygg og ivaretatt på sett. Jeg er utrolig takknemlig for støtten jeg har fått fra alle involverte.

LES OGSÅ: Dødsårsak ukjent - filmen som viser at antipsykotika kan ta liv

Måtte spille inn intime scener med en annen jente

Filmen inneholder også flere intime scener sammen med motspiller Kaya Wilkins. Slike scener kan være vanskelige, men hun pratet mye med Joachim og Kaya både før og underveis, slik at hun visste hvordan scenene skulle løses rent teknisk.

– Under disse scenene hadde vi lukket sett, noe som betyr at kun de personene som var nødt til å være tilstede, var der. Kaya og jeg kjente hverandre godt på det tidspunktet, så tonen oss imellom var lett, og det kjentes naturlig. Humor er et viktig virkemiddel også, når man spiller inn slike scener.

FIKK GOD KJEMI: Eili og Kaya ble godt kjent under innspillingen, og humor ble et viktig verktøy. FOTO: Motlys AS
FIKK GOD KJEMI: Eili og Kaya ble godt kjent under innspillingen, og humor ble et viktig verktøy. FOTO: Motlys AS Vis mer

«Thelma» har blitt veldig godt mottatt, og terningkastene fra anmeldere har vært svært gode. Filmen blir også årets norske Oscar-kandidat som kjemper om prisen «beste utenlandske film».

– Det er helt fantastisk at filmen har blitt så godt mottatt! Det er virkelig helt overveldende, og over all forventning. Jeg blir rørt og glad av av alle tilbakemeldingene jeg har fått så langt – det har vært spesielt fint å vise filmen til venner og familie. Den støtten jeg har fått av dem, betyr mye for meg.

Les også: Romantiske filmer kan være skadelig for forholdet

Ble kvalm av enkelte scener

Innspillingen har vært krevende, men Eili forberedte seg godt i forkant, noe som ga henne trygghet på sett. Hun er fryktløs og tøff, og kastet seg blant annet inn i scener med strobelys og ekstrem blinking, som førte til at hun ble kvalm og uvel. Regissøren måtte avbryte flere ganger, for hun sier aldri nei.

– Jeg synes at Thelma som karakter i manuset var ganske definert fra starten av – derfor synes jeg at det har vært spennende å forsøke å portrettere de følelsesmessige nyansene jeg leste i manus. Jeg tror også at jeg har lært mye om at man må være godt forberedt, men samtidig være åpen for å være impulsiv og intuitiv i uttrykksmåte, og i møte med andre aktører.

Filmen er basert på en kjærlighetshistorie, men det er også en historie om løsrivelse, forteller Eili.

– Jeg tror at filmen stiller viktige spørsmål om usikkerhet, og det å ha rom til å bli bedre kjent med seg selv og hvem man ønsker å være som menneske.

IMPONERT: Eili tar gjerne en utfordring på strak arm. Regissøren Joachim Trier måtte avbryte enkelte scener flere ganger – Eili sier aldri nei, men kaster seg ut i ting. (Foto: Motlys AS)
IMPONERT: Eili tar gjerne en utfordring på strak arm. Regissøren Joachim Trier måtte avbryte enkelte scener flere ganger – Eili sier aldri nei, men kaster seg ut i ting. (Foto: Motlys AS) Vis mer

LES OGSÅ: Thea Sofie Loch Næss: - Den første audition-tapen min gikk direkte til Steven Spielberg. Jeg bare – shit, er det sånn det funker?

– Jobben som skuespiller går selvsagt foran alt

I vår fullførte 23-åringen en bachelor i engelsk litteratur, og nå studerer hun kunsthistorie på Blindern. Ved siden av studiene jobbet hun fulltid som assistent i en barnehage, hvor hun nå er ringevikar.

– Det er selvfølgelig utfordrende å kombinere jobb og studier ved siden av skuespillerprosjektene, men det er så langt noe jeg trives veldig godt med. Jeg blir inspirert av litteratur, kunst og musikk, på samme måte som jeg blir inspirert av film og teater når jeg jobber frem en karakter.

Eili tror at de erfaringene hun sitter igjen med kan være med på å gjøre henne til et bedre menneske og en bedre skuespiller. Viktigheten av å ta en utdannelse har hun tatt fra foreldrene – moren jobber som lege, og faren jobber som lærer.

– Jobben som skuespiller går selvsagt foran alt, men så lenge jeg har mulighet til å gjøre flere ting samtidig, så er det noe jeg ønsker. Nå gleder jeg meg til premiere på Askeladden – I Dovregubbens hall. Det er et helt annet univers som jeg også er glad for å være en del av.

LES OGSÅ: Skam-Josefine: - Jeg er veldig stolt over at jeg fikk folk til å gjøre noe med hemmelighetene sine

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer