Kate og William i Norge:

Ekspert: - Handler mer om fornyelse av monarkiet enn at det er et dårlig forhold mellom dem

Hvorfor er aldri hertuginne Kate og prins William med på royale tilstelninger i Norge?

KATE OG WILLIAM I NORGE: Det er ikke til å stikke under en stol at vi har til gode å se hertuginne Kate og prins William kaste glans over royale tilstelninger i Norge. Foto: NTB Scanpix
KATE OG WILLIAM I NORGE: Det er ikke til å stikke under en stol at vi har til gode å se hertuginne Kate og prins William kaste glans over royale tilstelninger i Norge. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har de skandinaviske kongehusene hatt mye å feire - både bryllup, barnedåp og diverse jubileer har bidratt til folkefest både i Oslo, Stockholm og København. Nå sist ut feiret vårt flotte kongepar 80-årsdagene sine med folkefest i hovedstaden, og kongelige fra både Sverige, Danmark, Luxemburg, Nederland, Monaco, Belgia, Spania, Hellas og Storbritannia var representert. (PSST: - Hvorfor kan ikke bare kjærligheten få lov til å blomstre litt, dronning Elizabeth?)

Men for de av oss som har fulgt kongefamiliene tett de siste årene har det vært umulig å ikke stusse over hvor kongelige personligheter som dronning Elizabeth (90) av England, barnebarnet prins William (34) og hertuginne Kate (35) har vært når de royale tilstelningene i Skandinavia har funnet sted. Ved 80-årsfestlighetene var det grevinne Sophie (52) av Wessex som var til stede i Oslo.

LES OGSÅ: - Det må absolutt ha vært ekte kjærlighet ettersom de ventet i ni år på å få hverandre

REPRESENTERTE STORBRITANNIA: Det var Sophie, grevinnen av Wessex som var til stede fra den britiske kongefamilien under det norske kongeparets 80-årsfeiring i mai. Her med prinsesse Märtha Louise på vei inn til festmiddagen i Operaen. Foto: NTB Scanpix
REPRESENTERTE STORBRITANNIA: Det var Sophie, grevinnen av Wessex som var til stede fra den britiske kongefamilien under det norske kongeparets 80-årsfeiring i mai. Her med prinsesse Märtha Louise på vei inn til festmiddagen i Operaen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Betyr dette at forholdet mellom det norske kongehuset og det britiske kongehuset (som jo er i slekt via avdøde dronning Maud) er blitt kjølig med årene? Hva er i så fall grunnen til det?

Vi tok en prat med tre eksperter om nettopp dette. Alle tre er enige om at det ikke handler om at forholdet er blitt kjølig, men at nye prioriteringer og livsendringer er grunnen til dette.

- Når de øvrige monarkiene stilte med tidligere og sittende statsoverhoder, var den britiske representasjonen ved kongeparets 80-årsmarkering iøynefallende svak. Det handler for så vidt om mer enn slektskap, men britenes prioriteringer skal jeg ikke ha noen formening om. Det britiske monarkiet har muligens nok med seg selv, de skal jo også representere et helt imperium. I det minste i fantasiens verden, sier Tor Bomann-Larsen, forfatter bak biografi-serien om Haakon VII og dronning Maud, til KK.no.

LES OGSÅ: Dronning Elizabeth nektet lillesøsteren å få sitt livs kjærlighet

Det er naturlig at den yngre garde tar over representasjonsoppgavene

Også Jan Erik Mustad, som er førstelektor i engelsk ved Universitetet i Agder og ekspert på politikk og samfunnsforhold i Storbritannia, sier til KK.no at det ikke handler om at forholdet er blitt kjølig, men at det er snakk om en fornyelse av monarkiet ettersom den yngre garde etter hvert har tatt over flere og flere representasjonsoppdrag på vegne av dronningen.

- Jeg opplever at det handler om andre prioriteringer - en generasjonskløft i større grad enn et dårlig forhold. Dronningen og prins Philip er gamle, og da er det ikke naturlig for dem å reise rundt. Hadde det vært snakk om en begravelse eller en større tilstelning hadde det nok stilt seg annerledes. Dronningen sa klart ifra for noen år siden at hun ikke har kapasiteten til å være med på alt det hun ønsker, ettersom hun nå er kommet opp i årene. Det er naturlig at den yngre garde tar over representasjonsoppgavene, og at de velger å prioritere annerledes, sier Mustad.

Det har ikke noe med kjølig forhold å gjøre, derimot fordeling av «arbeidsoppgaver»

Se og Hørs kongehus-ekspert Caroline Vagle påpeker at grevinne Sophie og hennes ektemann prins Edward (53) er de som alltid representerer det britiske kongehuset ved bryllup og jubileer i andre land.

- Så jeg tror ikke det har noe med kjølig forhold å gjøre, derimot fordeling av «arbeidsoppgaver». De var også i Norge da prinsesse Märtha fylte 40 år, samt i bryllupet hennes og kronprinsbryllupet.

Ifølge Caroline var prins Charles (68) og hans kone hertuginne Camilla (69) i Norge (og resten av Skandinavia) i 2012 i forbindelse med dronning Elizabeths 60 år på tronen.

- Tonen mellom dem og kongeparet, var veldig hjertelig da. Året etter skrev britiske medier at Norges kongepar tilbragte en helg som Charles og Camillas private gjester på Sandringham i England. Faktisk skal de to parene ha hatt et nært og godt forhold i mange år. Camilla er også en god venninne av den norske skuespilleren Kjersti Døvigen, forklarer Caroline.

HJERTELIG STEMNING: Det norske kongeparet hadde besøk av prins Charles av Wales og hertuginne Camilla i 2012. Her beundrer de kronprins Olavs "baby Cadillac" under et besøk på Kunstindustrimuseet. Den lille cadillacen var en gave fra dronning Alexandra av Storbritannia, kronprins Olavs mormor, julen 1912. Camilla og Charles var dog ikke til stede da kongeparet feiret 80-årsdagene sine i mai i år. Foto: NTB Scanpix
HJERTELIG STEMNING: Det norske kongeparet hadde besøk av prins Charles av Wales og hertuginne Camilla i 2012. Her beundrer de kronprins Olavs "baby Cadillac" under et besøk på Kunstindustrimuseet. Den lille cadillacen var en gave fra dronning Alexandra av Storbritannia, kronprins Olavs mormor, julen 1912. Camilla og Charles var dog ikke til stede da kongeparet feiret 80-årsdagene sine i mai i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Kronprins Haakon til KK.no: - Jeg har følt meg utenfor i oppveksten

Holdningsendringer innad i kongehusene

Førstelektor Jan Erik Mustad er overbevist om at kongebarnas valg av borgerlige ektefeller også har bidratt til at det er blitt gjennomført en del holdningsendringer innad i kongehusene.

- De yngre medlemmene av kongehusene ser på representasjonsoppgavene med andre øyne enn foreldregenerasjonen gjorde. De ønsker å være en del av samfunnet gjennom fokus på blant annet kultur, skole og helse – og deltar mer i samfunnet enn å løpe i hverandres dåpsseremonier. Jeg tror utviklingen vil bli at de velger å konsentrere seg mer om å være deltagende i samfunnet enn å pleie kontakten med kongelige på kryss og tvers av Europa, spår Mustad.

- Men vil ikke dette bidra til å gjøre dem mer folkelige - noe mange kritiserer dem for?

- Jo, det vi ser i Storbritannia er at diskusjonen går på i hvilken grad de skal være folkelige eller forbli på sin høye pidestall. Jeg synes utviklingen er bra, og kongehuset må moderniseres for å overleve. Nå preges det av gammelt adelskap, og det tjener ikke monarkiet på sikt. Mange eldre er opptatt av å bevare institusjonen som noe å se opp til og identifisere seg med, sier Mustad og legger til:

- Dronningen har vært den institusjonen i en kvinnealder, og mange identifiserer seg med den rollen hun har spilt, men monarkiet har stått stivt i mange hundre år. Det må fornyes. Det at Storbritannias kongehus, og flere andre rundt om i Europa, har fått inn «nytt» blod fra såkalte ordinære familier, har gjort noe med hvordan folk ser på dem. Når prins William tar over etter sin far vil vi få en oppmykning på lik linje som vi har fått her i Norge, med kronprinsesse Mette-Marit sitt inntog i den norske kongefamilien, hevder Mustad.

Se bilder av de kongelige i nærkontakt med barn og unge:

OPPDATERING: 17. oktober ble det kjent at hertuginne Kate og prins William kommer til Norge på nyåret 2018. Hun er gravid med parets tredje barn, og det var Kensington Palace som delte den gledelige nyheten via Twitter:

KK.no gjør oppmerksom på at Se og Hør er eid av Aller Media, som også eier KK.no.

LES OGSÅ: - Jeg var 14 år og ville se med mine egne øyne at ekte kjærlighet tross alt vinner til slutt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer