Harvey Weinstein:

Ekteparet Obama: - Vi vemmes over voldtektsanklagene mot Harvey Weinstein

Parets datter Malia (19) fikk praksisplass i The Weinstein Company.

HARVEY WEINSTEIN: I begynnelsen av oktober kom de første offentlige anklagene om at filmprodusent Harvey Weinstein har seksuelt utnyttet og trakassert flere kvinner i Hollywood. Skuespiller Gwyneth Paltrow (t.v.) er en av dem som forteller om grov utnyttelse. Her med Harvey Weinstein og skuespillerkollega Cameron Diaz under en Golden Globe-tilstelning i 1999. Foto: NTB Scanpix
HARVEY WEINSTEIN: I begynnelsen av oktober kom de første offentlige anklagene om at filmprodusent Harvey Weinstein har seksuelt utnyttet og trakassert flere kvinner i Hollywood. Skuespiller Gwyneth Paltrow (t.v.) er en av dem som forteller om grov utnyttelse. Her med Harvey Weinstein og skuespillerkollega Cameron Diaz under en Golden Globe-tilstelning i 1999. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De siste dagene har det kommet frem at film-mogulen Harvey Weinstein (65) har utnyttet og seksuelt trakassert flere kvinner i Hollywood, og store navn som Ashley Judd (49), Angelina Jolie (42) og Gwyneth Paltrow (45) har stått frem med sine historier etter at The New York Times slo opp saken i begynnelsen av oktober.

Førstnevnte skuespiller sier til New York Times at hun for over 20 år siden hadde et ubehagelig møte med Weinstein i forbindelse med hva hun trodde skulle være et frokostmøte på Peninsula Beverly Hills hotel. Hun fikk beskjed om å gå opp til rommet hans hvor han, ifølge Judd, var ikledd badekåpe og spurte om hun ville ha en massasje, eller se på ham dusje.

- Jeg husker at jeg tenkte: «Hvordan kommer jeg ut av rommet så fort som mulig ute å støte Harvey Weinstein?», sier Ashley Judd i intervjuet.

The New Yorker har også intervjuet den italienske skuespilleren Asia Argento (42) og artisten Lucia Evans (35), som er halvt irsk og halvt fra Zimbabwe, og de forteller rystende historier om en maktgal voldtektsmann som visste å utnytte unge kvinner som drømte om en jobb innen showbiz.

- Han tvang meg til å utføre oralsex på ham. Jeg sa flere ganger at jeg ikke ønsker å gjøre det og at han skulle stoppe. Jeg prøvde å komme meg unna, men kanskje jeg ikke prøvde hardt nok. Jeg ville ikke sparke ham eller sloss med ham. Han er en stor mann. Han overrumplet meg. Jeg ga opp. Det er det mest grusomme med hele situasjonen, og det er derfor han har klart å gjøre dette så lenge mot så mange kvinner: folk gir opp, og så føler de at det er deres skyld, forklarer Lucia Evans til The New Yorker.

LES OGSÅ: - Mange kvinner opplever trakassering på fest

- De som fornærmer kvinner på denne måten må bli dømt og holdt ansvarlig, uavhengig av rikdom eller status

Disse historiene, og de andre som har kommet frem i kjølvannet av The New Yorker-artikkelen, har fått Hollywood til å se rødt. Og tidligere president Barack Obama (56) og hans kone Michelle Obama (53) er blant dem som har latt seg sjokkere. Deres datter Malia (19) hadde tidligere i år praksisplass i The Weinstein Company, og derfor har det antakelig satt et ekstra støkk i det mektige paret.

VEMMES: Michelle og Barack Obama er sjokkerte over avsløringene rundt Harvey Weinstein. Dette bildet er tatt i Det hvite hus i 2003. Foto: NTB Scanpix
VEMMES: Michelle og Barack Obama er sjokkerte over avsløringene rundt Harvey Weinstein. Dette bildet er tatt i Det hvite hus i 2003. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Michelle og jeg vemmes over voldtektsanklagene mot Harvey Weinstein. De som fornærmer kvinner på denne måten må bli dømt og holdt ansvarlig, uavhengig av rikdom eller status. Vi burde hylle de modige kvinnene som har trådt frem og fortalt sine smertefulle historier. Vi må alle bidra til å bygge en kultur hvor vi styrker jentene våre og lærer guttene våre om verdighet og respekt. På den måten kan vi forhindre at slik oppførsel forekommer i fremtiden, sier Obama i en uttalelse til Us Weekly.

Harvey Weinstein har ikke bare sørget for at Malia Obama har fått en lukrativ praksisplass, han har også bidratt med generøse økonomiske bidrag i presidentvalgkampen til både Obama og Hillary Clinton (69).

Den 8. oktober, tre dager etter at The New York Times breaket saken, fikk Harvey Weinstein sparken fra The Weinstein Company - et filmselskap han selv har vært med å bygge opp sammen med sin bror Robert «Bob» Weinstein (62). De to startet i 1979 filmselskapet Miramax Films. Dette selskapet forlot de i 2005, til fordel for The Weinstein Company.

- Jeg erkjenner at måten jeg i fortiden har oppført meg på overfor kvinnelige kolleger har forårsaket mye smerte, og det er jeg oppriktig lei meg for. Selv om jeg nå prøver å gjøre det bedre, vet jeg at jeg har en lang vei å gå, sa Weinstein i en uttalelse til New York Times kort tid etter at artikkelen sto på trykk, og hevder at han nå får behandling gjennom terapi.

LES OGSÅ: Menn trakasserer fordi de tror de slipper unna med det

- Jeg så på ham som «onkel Harvey» - som min mentor


Lauren O’Connor, som er tidligere ansatt i The Weinstein Company, skrev i 2015 et brev til ledere innad i filmselskapet hvor hun kommenterte hva hun beskrev var «et giftig miljø for de kvinnelige ansatte».

FALSKE SMIL: Bak fasaden skjulte det seg vonde opplevelser forklarer Gwyneth Paltrow til The New York Times. Dette bildet er tatt på Oscar-etterfesten i 1999. Foto: NTB Scanpix
FALSKE SMIL: Bak fasaden skjulte det seg vonde opplevelser forklarer Gwyneth Paltrow til The New York Times. Dette bildet er tatt på Oscar-etterfesten i 1999. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Jeg er en 28 år gammel kvinne som prøver å livnære meg og å bygge en karriere. Harvey Weinstein er 64 år, en verdensberømt mann og dette er hans bedrift. Maktbalansen er meg: 0, Harvey Weinstein: 10», skrev O’Connor brevet, ifølge New York Times.

Weinstein skal ha inngått flere forlik med kvinner som truet ham med å avsløre ham. Blant dem Lauren O’Connor.

Anklagene mot Weinstein skal gå så lang tilbake som til 1990-tallet. Til New York Times sier Gwyneth Paltrow at denne måten å behandle kvinner på må slutte . Hun forteller om en hendelse med Weinstein da hun var 22 år, og han hadde gitt henne rollen som Emma Woodhouse i filmen Emma basert på Jane Austen-romanen med samme navn.

Da jobbet Weinstein i Miramax Films. Året var 1996, og hotellet var det tidligere nevnte Peninsula Beverly Hills hotel. Weinstein inviterte unge Paltrow opp på rommet hans, la hendene sine på henne og spurte om hun ville ha en massasje.

- Jeg var et barn, og jeg var livredd, sier hun i intervjuet. Hun skal siden ha fortalt dette til sin daværende kjæreste Brad Pitt, som konfronterte den mektige filmprodusenten og ba han om å ikke røre henne igjen. Dette fikk Weinstein til å se rødt, og han skjelte ut Paltrow og truet henne med å holde det hemmelig.

- Jeg så på ham som «onkel Harvey» - som min mentor. Jeg var livredd for å miste rollen i «Emma», forklarer hun.

Gwyneth Paltrow, i likhet med mange andre av kvinnene Weinstein har trakassert, valgte å holde det for seg selv i redsel for å ikke få flere jobber i fremtiden. Utad virket det som at alt var bra mellom produsenten og den unge skuespilleren, og i 1998 fikk hun hovedrollen i den Miramax-produserte suksessen «Shakespeare in Love» (som hun fikk Oscar for), men i kulissene rådet splittelsene.

- Det ble forventet at jeg holdt det hemmelig. Han vekslet mellom å være generøs og støttende, til streng og trakasserende. Vi har kommet til et punkt hvor kvinner er nødt til sende en klar beskjed om at dette må det bli slutt på. Denne måten å behandle kvinner på ender nå, sier Paltrow.

Se flere bilder under:

LES OGSÅ: - Flere kvinner enn menn opplever å få uønsket seksuell oppmerksomhet på jobb

Kona tar ut skilsmisse

Ifølge New York Times opplevde Angelina Jolie på slutten av 90-tallet også å bli invitert opp på hotellrommet til Harvey Weinstein.

- Jeg hadde en dårlig opplevelse med Harvey Weinstein i min ungdom, og som et resultat av det valgte jeg å aldri jobbe med ham igjen, og å advare andre mot ham. Dette er en uakseptabel oppførsel mot kvinner, uansett i hvilket felt de jobber eller i hvilket land de bor, forklarer Jolie i en epost til New York Times.

Harvey Weinstein og broren Robert Weinstein er de to eneste barna til det amerikansk-jødiske ekteparet Max Weinstein (1924-1976) og Miriam Postal (1926-2016) - som filmselskapet Miramax er oppkalt etter. Harvey og Robert ble født i Queens, New York, og på begynnelsen av 70-tallet startet brødrene Weinstein og kompisen Horace «Corky» Burger selskapet Harvey & Corky Productions i Buffalo. Dette selskapet produserte for det meste rockekonserter, og i 1979 brukte brødrene noe av overskuddet fra Harvey & Corky Productions til å starte filmselskapet Miramax. Resten er historie.

FORLATER EKTEMANNEN: Georgina Chapman giftet seg med filmprodusenten Harvey Weinstein i 2007. De har to barn sammen. Hun har nå tatt ut skilsmisse mot ektemannen. Foto: NTB Scanpix
FORLATER EKTEMANNEN: Georgina Chapman giftet seg med filmprodusenten Harvey Weinstein i 2007. De har to barn sammen. Hun har nå tatt ut skilsmisse mot ektemannen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På bakgrunn av historiene som har kommet frem denne høsten har Harvey Weinsteins kone, den britiske motedesigneren og skuespilleren Georgina Chapman (41), tatt ut skilsmisse. De to giftet seg i 2007 og har barna India Pearl (7) og Dashiell (4) sammen. Harvey var i perioden 1987 til 2004 gift med Eve Chilton Weinstein, som han har døtrene Lily (22), Ruth (14) og Emma (19) sammen med. Ekskona Eve var for øvrig assistent i Miramax, som filmprodusenten falt for på midten av 80-tallet.

I en uttalelse til People forteller Weinsteins nåværende kone Georgia Chapman at hun nå tar ut skilsmisse fra ektemannen:

«Hjertet mitt er knust på vegne av alle de kvinnene der ute som er blitt påført enorm smerte på bakgrunn av disse utilgivelige handlingene. Jeg har valgt å forlate ektemannen min. Å ta vare på mine små barn er min første prioritet og jeg ber media om å ta hensyn til vårt privatliv i denne tunge tiden».

LES OGSÅ: Andrea Voll Voldum til KK: - Mellom linjene leser jeg: Du er voldtatt, men ikke voldtatt nok

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer