Ellen Degeneres

Ellen DeGeneres feirer 20 år ute av skapet denne måneden

- Da jeg bestemte meg for at karakteren min i «Ellen» skulle komme ut av skapet, visste jeg at jeg også måtte gjøre det på privaten.

ELLEN DEGENERES: I år er det 20 år siden Ellen DeGeneres sto frem som homofil.  Foto: AP
ELLEN DEGENERES: I år er det 20 år siden Ellen DeGeneres sto frem som homofil. Foto: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I år er det 20 år siden talkshow-vertinnen Ellen DeGeneres (59), som er sammen med den tidligere «Ally McBeal»-stjernen Portia de Rossi (44), sto frem som lesbisk under et intervju med talkshow-dronningen Oprah Winfrey (63). 

To måneder senere sto også karakteren til DeGeneres, «Ellen Morgan» i den populære sitcomen «Ellen», frem som homofil. Som følge av dette sank seertallene og flere annonsører valgte å trekke seg. En av deres største sponsorer brøt avtalen - dette til tross for at hele 42 millioner mennesker så episoden der «Ellen» kom ut av skapet. 

Mange mente dette skjedde fordi eieren av kanalen der serien gikk, ABC, var eid av Disney - som ikke var komfortabel med at hovedkarakteren var åpent lesbisk. Showet ble tatt av skjermen etter fem sesonger. 

Samme måneden som episoden ble sendt prydet DeGeneres forsiden av anerkjente Time Magazine med tittelen «Yep, I'm Gay». I et intervju med magasinet fortalte hun følgende: 

– Da jeg bestemte meg for at karakteren min skulle komme ut av skapet, visste jeg at jeg også måtte gjøre det på privaten. Men jeg ville ikke snakke om det før episoden var sendt. 

LES OGSÅ: Det er svært få som bare «kommer ut av skapet» én gang

Karrieren skjøt fart igjen i 20003 

DeGeneres risikerte karrieren ved å stå frem, og var uten jobb i flere år etter hun sto frem. Det var først i 2003 at karrieren til DeGeners skjøt fart igjen. Da landet hun rollen som stemmen til «Dory» i Disney-Pixar filmen «Finding Nemo», og lanserte «The Ellen DeGeneres Show» - som i dag er superpopulært over hele verden. Året etter møtte hun, Portia de Rossi, som hun giftet seg med i 2008.

ELLEN DEGENERES: Ellen og Portia møtte hverandre i 2004, og er i dag lykkelig gift.  Foto: Reuters
ELLEN DEGENERES: Ellen og Portia møtte hverandre i 2004, og er i dag lykkelig gift. Foto: Reuters Vis mer

LES OGSÅ: Ellen DeGeneres vant sin 22. People's Choice-pris

Mottok medalje fra tidligere president Barack Obama 

Ellen har gjennom mange år høstet flere utmerkelser for sin innsats for lesbiske og homofiles rettigheter. Den største utmerkelsen kom derimot i fjor. I november ga nemlig tidligere president Barack Obama henne «Medal of Freedom» - som er den høyeste utmerkelsen sivile kan få i USA. Talen han holdt gjorde inntrykk og har gått sin seiersgang på sosiale medier i etterkant. 

- På et avgjørende tidspunkt, hjalp hennes mot og oppriktighet til å påvirke tankesett og følelser hos millioner av amerikanere, og fremskyndte vår nasjons konstante driv mot likhet og aksept, sa Obama.

DeGeneres på sin side viste frem både smil og tårevåte øyne over ordene hun fikk, og presidenten ble så beveget over DeGeneres innsats, at han slo av en spøk - om nachos og guacamole - for å lette på stemningen.

Du kan se talen nedenfor: 

DeGeneres har også tatt til Twitter når det gjelder enkelte av president Trumps avgjørelser. Da den omstridte «toalettloven», som blant annet Nord-Carolina vedtok, ble det en opphetet debatt om transpersoners rettigheter i USA. Flere kjendiser kastet seg på debatten, noen avlyste konserter og nektet å dra til Nord-Carolina, mens andre, inkludert DeGeneres, tok til sosiale medier for å uttrykke seg. 

Loven pålegger transpersoner å benytte offentlige toaletter som samsvarer med deres biologiske kjønn – uavhengig av kjønnet vedkommende identifiserer seg med. (Du kan lese mer om dette her!)

LES OGSÅ: - Fra en republikaner til en annen, dette er en katastrofe. Du ga meg et løfte om å beskytte LHBT-samfunnet. Ring meg

Ellen DeGeneres feirer 20 år ute av skapet denne måneden

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer