Else Kåss Furuseth selvmord:

Else om hvorfor det er tabu å snakke om selvmord: - Man prøver jo å forstå det uforståelige, uten å komme nærmere noen svar

Til høsten er hun aktuell med nytt TV-konsept om selvmord.

ELSE KÅSS FURUSETH SELVMORD: Den populære TV-personligheten Else Kåss Furuseth har selv kjent på kroppen hva det vil si å miste noen til selvmord. Nå skal hun forsøke å skape åpenhet rundt det tabubelagte temaet på TV. FOTO: TVNorge
ELSE KÅSS FURUSETH SELVMORD: Den populære TV-personligheten Else Kåss Furuseth har selv kjent på kroppen hva det vil si å miste noen til selvmord. Nå skal hun forsøke å skape åpenhet rundt det tabubelagte temaet på TV. FOTO: TVNorge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 1992 opplevde Else Kåss Furuseth (37), som i dag er en av Norges mest populære TV-personligheter, å miste sin mor til selvmord. Da var hun bare 11 år. 17 år senere begikk hennes storebror selvmord.

Else har vært åpen om den tragiske familiesituasjonen, og har blant annet satt opp forestillingen Kondolerer på Nationaltheatret - en forestilling som tok for seg moren og brorens selvmord. Til høsten er Else aktuell med TV-konseptet Else om: selvmord på TVNorge, hvor hun skal forsøke å skape mer åpenhet rundt det tabubelagte temaet. hun møter overlevende og etterlatte, og med seg på laget har hun også fagfolk og hjelpeapparat.

Og det blir selvfølgelig en dæsj humor i den ellers så alvorstyngende programserien - kjenner vi Else rett!

Hun forteller til KK at humoren heldigvis ikke forsvinner selv om man opplever vonde ting i livet. Men dersom det er dager hun føler at hun ikke orker å gjøre det med humor så sier hun ifra.

- Man går jo inn og ut av det hele tiden. Det er mange ganger hvor det blir mer trist enn morsomt, og da sier jeg ifra til kollegene mine. I arbeidet med denne serien har jeg møtt veldig mange bra mennesker, som er rause og modige, og som tør å dele.

- Har du brukt humoren som forsvarsmekanisme for å takle sorgen?

- Ja, eller.. ikke bevisst. Som et verktøy som jeg tar opp av kassen, liksom. Men jeg ser på det mer som en gave - herregud, for et klisjésvar - enn en forsvarsmekanisme.

LES OGSÅ: Cathrine mistet mannen sin: - Å være åpen om hvordan han døde, har hjulpet meg videre

- Det er en endelig løsning på et midlertidig problem

I 2018 er selvmord fremdeles et svært tabubelagt tema, og ifølge Folkehelseinstituttet «registreres det hvert år mellom 500 og 600 selvmord i Norge. Det er vanlig å anta at det er 10 ganger flere selvmordsforsøk enn selvmord. Risikofaktorer er sammensatte og forbundet med blant annet psykisk helse, alvorlig sykdom og faktorer knyttet til enkeltpersonen og samfunnet».

Else tror at selvmord fremdeles er et tabubelagt tema i dag, rett og slett fordi det er vanskelig å snakke høyt om, og fordi at mange tenker at man kunne ha gjort ting annerledes for å hindre at selvmordet hadde skjedd.

- Man prøver jo å forstå det uforståelige, uten å komme nærmere noen svar. Og så handler det jo også om at det er en endelig løsning på et midlertidig problem, og det er veldig tydelig at det er mange som står igjen med følelser som «det kunne jeg ha gjort annerledes» eller «det burde jeg ha gjort». Det legger igjen mange vanskelige følelser hos de etterlatte også.

Under arbeidet med TV-programmet har Else også erfart at mange av de som har vært langt nede har fått hjelp av mennesker i nær omkrets til å komme seg opp igjen.

- Jeg har snakket med mange som har midt i en slik krise, og når jeg har spurt hva det var som hjalp dem ut av det, har de mange av dem sagt at det var en konkret ting som hjalp: det var en nabo som lagde middag til meg i fire år eller det var noen som spurte hvordan jeg hadde det.

HJELPER Å SNAKKE MED HVERANDRE: I TV-programmet Else om: selvmord møter Else Kåss Furuseth overlevende, etterlatte og fagfolk, og bruker sine personlige erfaringer med selvmord for å forstå hvorfor så mange mennesker ser døden som en løsning på sine problemer. FOTO: Yvonne Wilhelmsen
HJELPER Å SNAKKE MED HVERANDRE: I TV-programmet Else om: selvmord møter Else Kåss Furuseth overlevende, etterlatte og fagfolk, og bruker sine personlige erfaringer med selvmord for å forstå hvorfor så mange mennesker ser døden som en løsning på sine problemer. FOTO: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

LES OGSÅ: Derfor er det viktig med mer åpenhet rundt selvmord

Else åpner opp hjemmet sitt på Verdensdagen for selvmordsforebygging

For å vise det poenget, så har Else bestemt seg for å åpne opp hjemmet sitt på Verdensdagen for selvmordsforebygging den 10. september.

- Der det er hjerterom, er det husrom. Det blir åpent hus hos meg på Bislett fra morgenen av, og alle er hjertelig velkomne. De eneste jeg ikke har sagt ifra om det til er naboene, sier hun og ler.

- Det blir band, mat og samtaler om temaet. Man kan se på det som en festival, rett og slett, uten utedo!

- Har du selv hatt noen mennesker i nær omkrets som har hjulpet og støttet deg som etterlatt i en slik situasjon?

- Faren min og søsteren min har nok vært mine største støttespillere. Folk er jo ganske gode på å snakke om følelser, og jeg har hatt veldig mange rundt meg som jeg kan takke i dag for støtte. Naboer, venninner av moren min, en kjempegod lærer og bestevenner - som tør å spørre hvordan man har det. Det er ikke ofte veldig smarte ting man skal gjøre, bare møte opp. Jeg møtte en mann som fortalte om støtte fra supporterklubben til fotballaget hans. Han sa at uten den så hadde han ikke levd i dag.

STØTTE I HVERANDRE: Else Kåss Furuseth forteller til KK at faren Kristian og søsteren Cecilie har vært hennes største støttespillere i tiden etter moren og brorens selvmord. FOTO: Geir Dokken
STØTTE I HVERANDRE: Else Kåss Furuseth forteller til KK at faren Kristian og søsteren Cecilie har vært hennes største støttespillere i tiden etter moren og brorens selvmord. FOTO: Geir Dokken Vis mer

- Har du noen råd til mennesker som har venner og bekjente som har mistet noen til selvmord? Hvordan man kan hjelpe?

- Jeg er jo ingen ekspert da, men det beste er å snakke om det. Hvis man har lyst da. Det er fint å dele minner sammen. Det er jo ikke noe fasit på det her, men man må rett og slett gjøre det man er komfortabel med selv. Jeg har erfart, etter møtene med menneskene som er med i serien, at folk tåler veldig mye. Man tåler å snakke om det og å høre ting, sier Else med et smil.

Programserien Else om: selvmord sendes på TVNorge til høsten.

LES OGSÅ: Ny sesong av den omdiskuterte TV-serien 13 Reasons Why er her, og i den forbindelse kommer skuespillerne med direkte advarsel til TV-titterne

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer