Anmeldelse «Ut og stjæle hester»:

En sanselig og vakker naturopplevelse

Å kaste seg ut i en filmatisering av en tvers gjennom bejublet roman, er en dristig affære. Men Hans Petter Moland kan sine saker. Terningkast: 4

GOD ROLLE: Jo Ranes fanger en 15-årings drakamp mellom barn og voksen svært godt i filmen Ut og stjæle hester. FOTO: 4 1/2 og Nordisk film
GOD ROLLE: Jo Ranes fanger en 15-årings drakamp mellom barn og voksen svært godt i filmen Ut og stjæle hester. FOTO: 4 1/2 og Nordisk film Vis mer
Publisert

La det være sagt, filmatiseringen av «Ut og stjæle hester», har sine svakheter. Så blir den også vurdert med et kritisk blikk, for romanen «Ut og stjæle hester», lest av nærmere 300 000 nordmenn og oversatt til over 50 språk, ligger nok mange av anmelderne ekstra nært hjertet. Naturens skjønnhet og lunefullhet, ungdommens sårhet, livets forgjengelighet og skuffelser, de voksnes svik. Alt dette skildres så mesterlig i Per Pettersons roman. Og man spør seg: Kan det fanges på film?

Hva gjelder naturens skjønnhet er svaret et entydig JA. Og her ligger filmens ubestridte styrke. Det er skogens og elvas landskap vi tas inn i. Først i et vinterlandskap hvor hovedpersonen Trond (67), sikkert spilt av Stellan Skarsgård, nylig har kommet til. Han har kjøpt et småbruk, og vil tilbringe alderdommen alene her.

ENSOM: Trond, spilt av Stellan Skarsgård, har bestemt seg for å bli gammel alene. FOTO: 4 1/2 og Nordisk film
ENSOM: Trond, spilt av Stellan Skarsgård, har bestemt seg for å bli gammel alene. FOTO: 4 1/2 og Nordisk film Vis mer

Med vedhogst, bikkja, kaffe på termos og gode bøker. Skarsgård har fortellerstemmen i filmen, som sikkert er nødvendig for alle som ikke har lest romanen, men oppleves litt overflødig om du har lest boka grundig.

Realt mannfolkarbeid

Trond får etter kort tid på småbruket erfare at intet menneske er alene, han hentes inn av fortida via naboen Lars – som han kjenner fra den sommeren hvor alt endret seg. Det er den sommeren, i hytta i skogen, vi tas tilbake til.

Året er 1948 Trond er 15 år, faren «en 40-åring med selvtillit» (Tobias Santelmann kler den rollen) og de skal ha en sommer sammen. Trond nærmest forguder sin far, men heltebildet skal slå sprekker, slik det ofte gjør når barn vokser opp. Men i dette tilfellet er det et stort svik vi ser komme.

Det skjer mye svært dramatisk og tragisk denne sommeren, og lyd-, lys- og væreffekter blir brukt for å underbygge dramatikken. Noen ganger litt i overkant, men naturskildringene er i seg selv så vakre og sanselige at de er verdt filmen alene.

Sol som bryter gjennom tett skog, glassklare bekker, hester som løper fritt, ugler, harer, høyt siv hvor vinden rasler - alt er her. Også tømmerfløytinga, som Tronds far insisterer på å gjennomføre utenfor sesong, fordi han tilsynelatende vil lære opp Trond i litt realt mannfolkarbeid.

Tause menn med verktøy

Det er mange tagale menn i denne filmen, med gammeldagse verktøy og svært begrensede evner (eller vilje) til å sette ord på sine følelser. Dette er ikke tida for smalltalk og fedrekvote, og man kan jo lure på hvorfor enkelte av mennene handler som de gjør. En av filmens svakheter er at den ikke helt får frem beveggrunnene for disse mennenes handlinger. Heller ikke romanen gir oss dem i reine ord, men i boka kommer du likevel tettere på menneskene.

FARSROLLEN: Tobias Santelmann gjør en god jobb med å fremstille faren som både er nær og svikefull.
FARSROLLEN: Tobias Santelmann gjør en god jobb med å fremstille faren som både er nær og svikefull. Vis mer

Skuespillerpresentasjonene er til tider formidable i nesten alle ledd. Pål Sverre Hagen har en birolle hvor han skinner, Santelmann balanserer godt mellom den varme faren og han som sviker, og unge Jon Ranes fanger en 15-årings ambivalens svært godt. I det ene øyeblikket barn, i det andre en ung mann med begjær.

Du bestemmer selv når det skal gjøre vondt, er mantraet i boka – og filmen. Det virker ikke helt som om Trond tror på det selv og filmens essens er vel heller det motsatte – det er ikke alt vi mennesker rår over. Aller minst naturkreftene.

Terningkast: 4

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer