PSYKISK SYKDOM: I midten av mars stilte skuespiller og lege Anders Danielsen Lie og manusforfatter og skuespiller Siri Seljeseth i debatt på Deichmanske bibliotek i Oslo hvor temaet var psykiske lidelser på film og TV og hvordan dette kan påvirke oss. Foto: NTB Scanpix
PSYKISK SYKDOM: I midten av mars stilte skuespiller og lege Anders Danielsen Lie og manusforfatter og skuespiller Siri Seljeseth i debatt på Deichmanske bibliotek i Oslo hvor temaet var psykiske lidelser på film og TV og hvordan dette kan påvirke oss. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Siri Seljeseth

- Et tabu er jo om all åpenhet om psykisk sykdom egentlig er positivt

Skuespiller og lege Anders Danielsen Lie er ikke fan av at stadig flere kjendiser skriver kronikker om angst og at de møtte veggen - og kaller det «sykekultur».

I midten av mars stilte skuespiller og lege Anders Danielsen Lie (38) og manusforfatter og skuespiller Siri Seljeseth (28) i debatt på Deichmanske bibliotek i Oslo hvor temaet var psykiske lidelser på film og TV og hvordan dette kan påvirke oss. Paneldebatten hadde fått navnet «Psykt BRA! - I film og TV», og ble blant annet annonsert via bibliotekets offisielle Facebook-side.

Side om side med Anders og Siri satt også Gunhild Asting, regissør for dokumentarserien «Stemmene i hodet» på NRK og Same Samhaar Yassin, som jobber med markedsføring og kommunikasjon hos Ung Arena.

LES OGSÅ: Psykisk sykdom er den vanligste grunnen til at vi går til legen

PANELDEBATT: Guttorm Andreasen var ordstyrer under paneldebatten på Deichmanske bibliotek i Oslo hvor temaet var psykiske lidelser på film og TV. I panelet satt Siri Seljeseth, Anders Danielsen Lie, Same Samhaar Yassin og Gunhild Asting. Foto:  Foto: Malini Gaare Bjørnstad
PANELDEBATT: Guttorm Andreasen var ordstyrer under paneldebatten på Deichmanske bibliotek i Oslo hvor temaet var psykiske lidelser på film og TV. I panelet satt Siri Seljeseth, Anders Danielsen Lie, Same Samhaar Yassin og Gunhild Asting. Foto: Foto: Malini Gaare Bjørnstad Vis mer

Ordstyrer var journalist og programleder Guttorm Andreasen, og han spurte blant annet om det finnes flere tabuer igjen å ta av. Anders Danielsen Lie, som blant annet spilte i «Reprise» og «Oslo, 31. august», fortalte ærlig at han er skeptisk til kjendiser som skriver kronikker om angst og at de møtte veggen - og kaller det en «sykekultur».

- Jeg tror det helt sikkert er mye misforståelser og fordommer, og mye uvitenhet, igjen som både fiksjon- og dokumentar-sjangeren kan gjøre noe med. Når det gjelder tabuer er jeg litt mer usikker. Med fare for å si noe upopulært; et tabu er jo om all åpenhet egentlig er positivt. Det mener jeg er noe man kanskje bør snakke om. Da tenker jeg på når det blir veldig mye kronikker om kjendiser som snakker om angsten sin, at de møtte veggen og sånne ting. Det der, det tenker jeg at er veldig vanskelig. For noen så er det sikkert positivt, men på en annen side så er det en viss tendens til at det kan bli litt «sykekultur». Der fikk jeg sagt det, sa han og la til: 

- Jeg synes det er veldig vanskelig, for det kan godt hende at det er veldig mange av disse kjendisene som virkelig har hatt det veldig vanskelig, og det bestrider jeg ikke i det hele tatt, men jeg synes det er mer problematisk med den åpenhetskulturen om de milde psykiske plagene som er helt på grensen av det vi alle må forvente å møte på i løpet av et liv. Alvorlig depresjon, for eksempel, det er ganske vanlig. Jeg synes det er mye mindre problematisk med åpenhet for enhver pris når det gjelder de mer alvorlige tilstandene som folk flest har lite kunnskap om.

LES OGSÅ: Hvordan fortelle barn om psykiske lidelser?

- Det er stor forskjell på hva man skal lage underholdning av

Siri Seljeseth er kjent fra serien «Unge lovende», som tar opp flere temaer som omhandler psykisk sykdom, og mener på sin side at økt oppmerksomhet er en positiv effekt.

Jeg tror det er flere tabuer igjen å ta av, men jeg tror det er stor forskjell på hva man skal lage underholdning av

- Jeg vokste i alle fall opp med en opplevelse av at det var veldig mange om det å være alvorlig deprimert – så åpenheten kan jo også føre til at man blir oppmerksom på det, og det mener jeg er en positiv effekt av det. Jeg tror det er flere tabuer igjen å ta av, men jeg tror det er stor forskjell på hva man skal lage underholdning av. Så lenge folk føler at det er skambelagt og at det ikke er greit å snakke om, eller man føler seg alene om det, så vil jeg si at det absolutt fremdeles eksisterer tabuer, forklarte Silje.

Same Samhaar Yassin fra Ung Arena mener at så lenge det er nytteverdi i åpenheten så er det viktig og bra.

- Det skal ikke være sånn: «nå har jeg slitt, og bare hør på min nye plate så kan du finne ut av hvordan jeg har klart meg». Åpenheten bør bidra til en større forståelse i samfunnet om hvor vanskelig livet kan være til tider. Om man kan bruke den åpenheten til dét så føler jeg at man har fått til noe skikkelig bra. 

LES OGSÅ: – Å være psykisk syk er ikke en fordel

Skulle ønske at når kjendiser sto fram så gjorde de det når de hadde det vanskelig

Fra scenen fortalte Gunhild Asting om Adrian Lorentsson, som er kommunikasjonsansvarlig i Mental Helse Ungdom, og at han i en tidligere panelsamtale har gitt uttrykk for at han skulle ønske at når kjendiser sto fram så gjorde de det når de hadde det vanskelig. For at det på den måten forhåpentligvis ville bidra til mye større åpenhet.

Vi har i ettertid tatt en prat med Adrian for å få ham til å utdype dette. 

- Når det kommer til å være åpen her og nå fremfor om det som har vært så er det viktig, men heller ikke like enkelt som det er sagt. For det første skal ingen tvinges til åpenhet de ikke er komfortable med. Det er nakenhet og ikke bra for noen. Samtidig hadde det vært fint å se forbilder, kjente såvel som personen i gata, som kan vise at de lever med noe. Grunnen til det er at psykiske problemer er ikke svart/hvitt. Likevel skapes det et inntrykk av at man enten ligger i fosterstilling eller er i fullkommen balanse, noe som mesteparten av tiden ikke er tilfellet.

VIKTIG STEMME: Adrian Johannes Lorentsson, er kommunikasjonsansvarlig i Mental Helse Ungdom, og i 2012 var han invitert til kronprinsparet på Skaugum. Foto:  Foto: NTB scanpix
VIKTIG STEMME: Adrian Johannes Lorentsson, er kommunikasjonsansvarlig i Mental Helse Ungdom, og i 2012 var han invitert til kronprinsparet på Skaugum. Foto: Foto: NTB scanpix Vis mer

Adrian forteller til KK.no at han skulle ønske at media er litt grundigere og mer nyansert når de dekker psykisk helse- og sykdomsstoff.

- Slik at man unngår å sykeliggjøre normale tilstander og at man kan bidra til å vise frem alle de som står på hver dag på tross av problemer i den ene eller andre retningen. Livet er ingen lek, det er ikke for pyser og når det virkelig stormer så er den viktigste åpenheten om det som skjer her og nå, ikke i media, men til en man stoler på. Alt dette er en del av en debatt rundt åpenhet som er viktig, fordi det de siste årene er blitt stadig vanligere at kjente mennesker står frem med erfaringer som ikke nødvendigvis er så lett å snakke om. 

- Man blir ikke kreativ av å ha en psykisk lidelse, man blir syk

Han sier at han er langt på vei enig i Anders Danielsen Lies synspunkter om sykeliggjøring.

Det kan fort føre til at vi begynner å diagnostisere oss selv med lidelser vi ikke nødvendigvis har

- Vi lever i en tid der kunnskap om en del psykiske lidelser blir stadig mer utbredt, det vil si at vi vet stadig mer om symptomer og enkelte diagnoser. Det kan fort føre til at vi begynner å diagnostisere oss selv med lidelser vi ikke nødvendigvis har, på bakgrunn av helt normale livserfaringer. Det er problematisk fordi det fører til en veldig sykeliggjøring av helt normale ting som alle kommer til å oppleve, sier Adrian, og legger til: 

- Når det kommer til kjendisers og kunstneres åpenhet har det nærmest gått inflasjon i å stå frem med ett eller annet, særlig i forbindelse med lansering av noe. Det er selvfølgelig vanskelig å peke på rett og galt, men trenden i seg selv bidrar til å opprettholde myten om «den lidende kunstneren». Man blir ikke kreativ av å ha en psykisk lidelse, man blir syk. Og hvis det brer seg en oppfatning om at man ikke er fullkommen som kunstner uten å ha hatt en psykisk lidelse eller et rusproblem så er vi på ville veier.

LES OGSÅ: Anmeldelse «Unge lovende 2»: - Det er så utrolig befriende å se andre slite med de samme problemene som en selv

Adrian mener at det i denne sammenheng er naturlig å holde media ansvarlige for denne utviklingen.

- Åpenhet er i seg selv bra, det kan jeg ikke få understreket nok, men hvis det blir sosialpornografi for å selge så misbruker man åpenheten. Det finnes mange eksempler på at media helst vil ha frem de virkelig kjipe historiene til kjente mennesker, på tross av at det ikke er interessant for intervjuobjektet. 

GODT EKSEMPEL: Adrian har tidligere trukket frem artist Agnete Johnsen, som mottok «Åpenhetsprisen 2016» av Mental Helse i fjor, som et godt eksempel på en kjent person som har stått fram som et godt eksempel på en som er åpen og ærlig med psykisk sykdom. Foto:  Foto: NTB scanpix
GODT EKSEMPEL: Adrian har tidligere trukket frem artist Agnete Johnsen, som mottok «Åpenhetsprisen 2016» av Mental Helse i fjor, som et godt eksempel på en kjent person som har stått fram som et godt eksempel på en som er åpen og ærlig med psykisk sykdom. Foto: Foto: NTB scanpix Vis mer

Han har tidligere trukket frem Agnete Johnsen (22), som mottok «Åpenhetsprisen 2016» av Mental Helse i fjor, som et godt eksempel på en kjent person som har stått fram som et godt eksempel på en som er åpen og ærlig med psykisk sykdom.

- Et annet godt eksempel er tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang som snakket om noe i nær fortid som han ikke var helt ferdig med og som, etter min mening, bidrar til å bryte noen tabuer for (godt voksne) menn, sier Adrian. 

Les Adrian Lorentssons kronikk «Den jævla åpenheten» tidligere publisert på Dagbladet.

UNGE LOVENDE 2: I NRK-serien «Unge lovende» belyser de flere temaer som omhandler psykisk sykdom og vanskelige relasjoner mellom mennesker. Siri Seljeseth er både manusforfatter og skuespiller i serien.
  Foto:  Foto: NRK
UNGE LOVENDE 2: I NRK-serien «Unge lovende» belyser de flere temaer som omhandler psykisk sykdom og vanskelige relasjoner mellom mennesker. Siri Seljeseth er både manusforfatter og skuespiller i serien. Foto: Foto: NRK Vis mer

- Det er jo ikke så veldig interessant å kun fremstille solskinnshistorier

Tilbake til debatten på Deichmanske bibliotek i Oslo. Publikum hadde også mulighet til å stille spørsmål til paneldeltakerne, og en ung mann spurte om det var noe krav om at det må gå bra i TV-serier og på film med tanke på fremstillingen av psykiske lidelser.

- Jeg synes jo ikke at det er noe krav om det, at det MÅ gå bra. Men jeg synes at håp bør eksistere. Dessverre så er det jo ikke sånn i livet at det alltid går bra, og det er jo ikke så veldig interessant å kun fremstille solskinnshistorier, tenker jeg, sa Silje til publikum, og fikk støtte av panel-kollega Same Samhaar Yassin:

- Ja, det er veldig viktig å gi folk håp. Jeg tenker at det at vi bruker erfaringskonsulenter på Ung Arena bidrar til å gi håp. Man ser at andre unge mennesker som har slitt og vært nede nå kan bruke «gørra si» som kompetanse, og det gir ungdommene håp – at de kan snakke med noen som kan si at de vet hva de går gjennom, og som faktisk mener det, og kan stå inne for det. Det gir dem håp og inspirasjon. 

LES OGSÅ: Psykisk lidelse: - Spiller syk for å få omsorg av legen

Sjekk KKs store årshoroskop!