Anmeldelse «Unge lovende 4»:

- Etter å ha slukt sesong fire, var jeg først litt skuffa, men skuffelsen ble raskt omgjort til beundring

Terningkast: 5

SISTE GANG MED GJENGEN: Sesong fire av «Unge lovende» er den aller siste. Det er Gine Cornelia Pedersen (Nenne), Siri Seljeseth (Elise) og Alexandra Gjerpen (Alex) som har hatt hovedrollene i serien - som er skrevet av blant andre Siri Seljeseth. FOTO: NRK
SISTE GANG MED GJENGEN: Sesong fire av «Unge lovende» er den aller siste. Det er Gine Cornelia Pedersen (Nenne), Siri Seljeseth (Elise) og Alexandra Gjerpen (Alex) som har hatt hovedrollene i serien - som er skrevet av blant andre Siri Seljeseth. FOTO: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er alltid litt vemodig når man vet at noe har kommet til veis ende. Den fjerde sesongen av «Unge lovende» blir den siste, og til tross for at Elise, Nenne og Alex er fiktive karakterer i et fiktivt univers, har vi omfavnet dem som om de skulle vært våre egne venninner.

Mye av dét kan handle om at serieskaper Siri Seljeseth (30) (som spiller Elise i serien) har klart å få frem en historie som er så utrolig gjenkjennelig. Handlingen er ekte, rå og kraftfull.

De tre jentene er i midten av 20-årene, og kjemper for å utrette drømmer, takle brokete familierelasjoner og ikke minst håndtere kjærligheten - som ikke alltid er like lett.

Alex lever tilsynelatende det gode liv, med jobb som programleder for det populære TV-programmet UKA, blir hyret inn som vertinne for en prisutdeling og er samboer med filmfotografen Karl Erik (spilt av Amir Asgharnedjad). På papiret har Alex alt hun kan drømme om, men hun har ikke glemt ekskjæresten Kimmo (spilt av Ole Christoffer Ertvaag), og et treff i romjulen gjør at følelsene for eksen forsterker seg. Er hun villig til å gi slipp på alt hun har opparbeidet seg - for sin tidligere ungdomskjæreste?

GAMMEL KJÆRLIGHET RUSTER IKKE?: Alex feirer jul i Sandnes, og der møter hun ekskjæresten Kimmo. Alex klarer ikke helt gi slipp på eksen, til tross for at de begge er i nye forhold. FOTO: NRK
GAMMEL KJÆRLIGHET RUSTER IKKE?: Alex feirer jul i Sandnes, og der møter hun ekskjæresten Kimmo. Alex klarer ikke helt gi slipp på eksen, til tross for at de begge er i nye forhold. FOTO: NRK Vis mer

Nenne gjør suksess med monologforestillingen «Rom» på Det Norske Teatret, og er i gang med en ny bok basert på oppveksten, og morens dødsfall da hun var 10 år. Det faller ikke i god jord hos hennes far. Samtidig har hun innledet et forhold til alenepappaen Håvard (spilt av Sigurd Myhre), og ting ser nesten ut til å være for perfekt. For under overflaten truer angsten og relasjonsproblemene med å ødelegge for Nenne.

For Elise handler det om å tørre å ta sjansen. Tørre å åpne opp hjertet og å la den konstante selvmedlidenheten, som bartenderflørten Ole (spilt av Herbert Nordrum) beskriver det som, fare. Men det er lettere sagt enn gjort. Ifølge Elise selv, er hun ikke så god på «kjærestegreier». Karrieremessig er Elise også i limbo. Ting funker ikke så bra mellom henne og eksflørten Katinka (spilt av Bianca Kronlöf) - og uenighetene fører til at mockumentary-planene faller i fisk. Elise er tilbake der hun startet - i disken på Meny.

Men med seg i bagasjen har hun år med erfaringer, som har gjort at hun stiller sterkere enn noen gang. Siste scene i den fjerde (og altså siste) sesongen er skikkelig meta, og noe jeg håpet skulle bli utfallet allerede i første sesong (du skjønner det når du ser det!).

TØR HUN Å ÅPNE HJERTET SITT?: Elise og Ole (spilt av Herbert Nordrum) har vært on-and-off i mange år, men nå ser det ut til at de to skal forsøke å gi kjærligheten en sjanse. Spørsmålet er bare om Elise klarer å åpne hjertet sitt for nabokjekkasen. FOTO: NRK
TØR HUN Å ÅPNE HJERTET SITT?: Elise og Ole (spilt av Herbert Nordrum) har vært on-and-off i mange år, men nå ser det ut til at de to skal forsøke å gi kjærligheten en sjanse. Spørsmålet er bare om Elise klarer å åpne hjertet sitt for nabokjekkasen. FOTO: NRK Vis mer

Det første jeg tenkte etter å ha slukt de seks episodene sesong fire består av i ett jafs, var at jeg var litt skuffa. Jeg ville liksom at ting skulle gå superbra - ja, litt sånn amerikansk-film-kjisjé-bra for de tre jentene. Men dette er jo ingen amerikansk film fullspekket med klisjeer. Det er en norsk serie, laget for et norsk publikum, skapt av en kvinne i slutten av 20-årene og begynnelsen av 30-årene - med føttene godt plantet på jorda.

For livet er ikke rosenrødt, slik man jo gjerne har en illusjon om at det skal være i serie- og filmuniverset - det er mørkt og det er hardt (og selvfølgelig også ofte veldig fint), og det er nettopp slik det blir fremstilt i «Unge lovende». Ikke bare i sesong fire, men også de tre foregående episodene har vært av samme kaliber.

Skuffelsen ble dermed raskt gjort om til beundring - men også et snev av tristhet. Aldri mer skal vi være flue på veggen når Alex, Nenne og Elise erfarer livets opp- og nedturer sammen.

«Unge lovende»-serien oppsummert i én setning: Venner er den familien du velger selv.

Siste sesong har premiere fredag 23. november på NRK1.

LES OGSÅ: «Unge lovende 2»: - Det er så utrolig befriende å se andre slite med de samme problemene som en selv

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer