Cecilie Kåss Furuseth

- Etter alt som har skjedd i livet mitt, så er jeg stolt over at jeg har det bra

Radioprofil Cecilie Ramona Kåss Furuseth insisterer på at humor og alvor skal blandes med den største selvfølgelighet. Og synes hun brukte litt mange år på å føle seg helt OK.

CECILIE KÅSS FURUSETH: Digger å lage radio med storesøster Else, men syns det er helt OK å jobbe litt "behind the scenes også".  Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg
CECILIE KÅSS FURUSETH: Digger å lage radio med storesøster Else, men syns det er helt OK å jobbe litt "behind the scenes også". Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De er unge. Og de er lovende. KK.no snakker med kvinner vi har trua på, og hvordan de kom seg dit de er i dag. I dag: Vaktsjef i «P3morgen» og en av to programledere i «The Kåss Furuseths»: Cecilie Ramona Kåss Furuseth (33). (PSST! Fikk du med deg denne om Else Kåss Furuseth som egentlig ikke liker forandring?)

Cecilie ble kjent for det norske radiopublikummet gjennom «Ramona og Siggen», som gikk på P3 fra 2013 til 2016. Da programmet ble tatt av lufta i fjor sommer, gikk hun etter hvert inn i jobb som vaktsjef for P3morgen, i tillegg til at hun og storesøster Else bestemte seg for å lage søndagsprogram sammen.

– Det å ha en rutinejobb i P3morgen og i tillegg få et kreativt utløp med Else er helt perfekt!

Det høres kanskje ut som jeg ljuger, men jeg liker meg like godt i kulissene som foran mikrofonen.

Å bli radioprofil var ikke en konkret plan. Hun fikk rett og slett jobb som idéhode og produsent i P3morgen, og der møtte hun Sigrid «Siggen» Velle Dypbukt. De hadde det morsomt sammen, noe som etter hvert ble eget program.

– Bortsett fra at jeg liker å legge ut morsomme ting på Instagram, så har jeg ikke noe særlig eksponeringsbehov, ler Cecilie.

– Jeg har i alle fall hatt null kjendisdrøm. At jeg ikke er som Else er helt greit for meg. Å være på Burger King med henne om natta er jo helt krise, sier Cecilie og viser til all oppmerksomheten hun tiltrekker seg av glade folk på fylla.

LES OGSÅ: Lisa Tønne tar et oppgjør med skammen

LOLLETE TYPE: Cecilie Kåss Furuseth (33) understreker at hun er glad for at hun kan jobbe med humor. Med andre mennesker som liker å fjolle. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg
LOLLETE TYPE: Cecilie Kåss Furuseth (33) understreker at hun er glad for at hun kan jobbe med humor. Med andre mennesker som liker å fjolle. Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg Vis mer

Fjollete familie

At Cecilie og Else nå jobber sammen, er oppfyllelsen av en årelang drøm for de begge, sier Cecilie. De deler tross alt forkjærligheten for humoren, som Cecilie mener er takket være faren – Fadro Furuseth, som de kaller ham.

– Pappa er veldig morsom, og vi har alltid tullet masse. Vi er en fjollete familie, sier hun.

LES OGSÅ: Søstrene Kåss Furuseth hyller pappa på farsdagen

– Søndagsmiddagen er alltid preget av litt alvor og mye fjas. Og veldig mye prating i munnen på hverandre, for alle har så mye de skulle ha sagt. Det blir litt sånn: «Hør da! Hør da! »Akkurat som jeg og Else er på radio.

Cecilie ler og forteller at dette faktisk er noe de har fått litt kritikk for av lytterne – at de ikke er så flinke til å stille gjestene spørsmål, for de er så opptatt av å prate selv. Men for hennes del gir det å bare la folk være med i familiepraten en mulighet til å bli kjent med dem på en ny måte.

TO SØSTRE I RADIOEN: Lillesøster Cecilie forteller til KK.no at hun digger å jobbe med storesøster Else, men trives med litt lavere profil. Da er det lettere å svinge innom Burgerking en lørdagsnatt for eksempel. Foto: All Over Press Norway
TO SØSTRE I RADIOEN: Lillesøster Cecilie forteller til KK.no at hun digger å jobbe med storesøster Else, men trives med litt lavere profil. Da er det lettere å svinge innom Burgerking en lørdagsnatt for eksempel. Foto: All Over Press Norway Vis mer

Dessuten er en del av greia ved programmet at gjestene de inviterer skal bli en del av familien deres. Som det heter i et av slagordene til programmet: «Alle trenger en familie, nå er vi din.»

LES OGSÅ: Janne Formoe om familielivet

Alt er innafor

At familie er viktig for de to søstrene er det ikke noe tvil om. Både bestemor og pappa får tilstrekkelig oppmerksomhet på lufta og privat. De har også vært åpne om 
sorgen over å ha mistet både mor og bror i selvmord.

Cecilie forteller at hun synes det er viktig å være åpen rundt tap, og selv om det er humor de holder på med, så betyr det ikke at de ikke skal ta tak i livets mer alvorlige sider.

– Det handler om å skape balanse mellom humor og alvor. Man trenger nødvendigvis ikke å gå så dypt, uten at det skal bety at man tar lett på det heller. Men utgangspunktet er at ved å snakke om det, så normaliserer vi også, sier hun.

– Jeg kjenner ikke noen som ikke har «darkness» i seg, og vi vil formidle at det er normalt å være lei seg, eller rar for den saks skyld. Alt er innafor – og du er velkommen. Dessuten fører det at vi er åpne til at andre åpner seg overfor oss – og det er en annen, positiv tilbakemelding vi har fått på programmet.

LES OGSÅ: Selvmord: -Til slutt ga han bare opp

Utgjøre en forskjell

Cecilie er klar på at det å oppleve to selvmord i nær familie har preget henne som person.
– Jeg har nok blitt mye sterkere, og jeg har fått et annet syn på livet. Jeg prøver å ikke problematisere små ting. Jeg er blitt mer saklig og kanskje også hardere – litt herda. Men det er umulig å unngå, sier hun.

Likevel har humoren alltid vært der. 

– Jeg tror at man kan le av alt, og jeg er heldig som har familie og venner som er opptatt av humor, sier hun, og forteller videre at hun føler seg heldig som også får ha humoren som jobb .

– Jeg jobber jo i en ekstremt fjollete redaksjon. Jeg har virkelig latterkrampe hver dag, ler Cecilie, og sier at det er veldig deilig å jobbe i et veldig ungt miljø i P3, hvor alle er kreative, sultne, og har et veldig driv.

Men når det kommer til hva som faktisk er hennes eget driv, synes hun det er litt vrient å svare på.

– Men jeg vet at når jeg er på lufta, så har jeg lyst til utgjøre en forskjell. Jeg ønsker gjerne at de tingene jeg sier kan få noen til å føle seg bedre. Det er mange som gjør viktigere ting enn meg, men kanskje det finnes en lytter der ute som føler seg litt kulere eller litt mindre ensom etter å ha hørt på programmet.

LES OGSÅ: Ensomhet er farligere enn røyking

Nerden i hjørnet

Cecilie forteller at hun alltid har følt seg litt rar, og hun tror at ved å vise hvem hun er gjennom radioen, så håper hun at hun kan inspirere andre til å omfavne seg selv.

– Som barn var jeg en outsider, som var ekstremt opptatt av én ting. Jeg hadde en hesteperiode, og så var punk plutselig greia. Heldigvis hadde jeg outsider-venner, men jeg følte meg aldri som en av de kule.

Jeg er fortsatt redd for kul ungdom – de som sitter i andre etasje på Burger King

– Så det jeg vil vise er at jeg er en supernerd. Jeg er ikke verdens kuleste type og har opplevd mye dritt, men jeg får fortsatt til ting. Og hvis jeg kan, så kan også andre få det til, selv om man føler seg som en idiot innimellom.

At det finnes dem som nettopp på grunn av dette, synes hun er kul, rynker hun litt på nesa over.

– Jeg føler meg fortsatt som nerden i hjørnet. Men jeg heier på dem da – nerdene i hjørnet.

LES OGSÅ: - Skal det være sånn at man skal slutte å lage saker om betente temaer fordi det potensielt kan «trigge» noen?

Seks kjappe:


– Om vi ser inn i krystallkula – hvor er du om ti år?

– I livet? Oi, det vet jeg ikke. Jeg synes det er ekkelt å tenke ti år framover. Men jeg håper jeg er i live og har det bra. Lave ambisjoner er en god ting, for da blir alt annet en bonus. Det er det som er digg med å være realist – man får masse kule overraskelser.

– Hva vil du råde andre unge lovende jenter til å gjøre, for å oppnå drømmene sine?

– Prøv å finne ut hva du har lyst til, og gå for det. Spør deg selv: «Hva er det som gjør meg glad?» Jeg har prøvd mange ulike utdanninger, og var ikke redd for å skrote dem om jeg kjente de ikke var helt for meg. Og da kom mulighetene.

– Den største smellen til nå?

– En litt tullete ting, men da jeg var 17 år tok jeg dreads. Det tok åtte timer å ta dem, og jeg hadde dem i en uke før jeg gredde de ut og håret var ødelagt. Jeg hadde sommerjobb på en kirkegård og kjørte rundt på gressklipperen og så ut som en idiot.

– Hvordan motiverer du deg på en dårlig dag?

– Jeg tenker at det blir sikkert bedre hvis jeg går på jobb eller er sammen med gode venner, og det stemmer alltid. Ikke legg deg under dyna, selv om det virker digg. Jeg har erfart at det ikke blir noe bedre av det.

– Hva er du mest stolt over å ha oppnådd på veien, og hva angrer du eventuelt mest på?

Etter alt som har skjedd i livet mitt, så er jeg stolt over at jeg har det bra. Jeg har vært veldig lei meg og opplevd mye dritt, men har nå en jobb jeg elsker, gode venner, og har kommet ut på den andre siden, selv om jeg ikke alltid trodde det kom til å skje. Det jeg angrer på er at det tok såpass lang tid før jeg ble trygg på meg selv. Det var ikke før jeg bikket 30 år at jeg tenkte at jeg var ok. Men det var kanskje det som trengtes – å bli eldre?

– Hvem drømmer du om å få fem minutter med?

– Oprah. Fy fader, for en kvinne! Tenk å være så flott! Hun må stille til presidentvalg – hun hadde vunnet! Hun har så mye livsvisdom, som jeg vil suge til meg. Og hun har egen grønnsakshage – det bør du google: «Oprah’s vegetable garden».

LES OGSå: Karpe Diem-manager Silje Larsen Borgan: - Jeg har troen på at jeg selv er flink

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer