Eva Rausing:

Eva var en av Storbritannias rikeste kvinner - ektemannen ble fengslet for å ha skjult hennes døde kropp

- Jeg vet det høres egoistisk ut, men jeg ville ikke at hun skulle forsvinne.

MILLIARDÆRENES NARKOTIKAMISBRUK FIKK KONSEKVENSER: Eva og Hans Kristian Rausings ekteskap besto av voldsomme mengder narkotika. De to møttes på en rehabiliteringsklinikk i USA, og giftet seg i 1992. 20 år senere døde hun som følge av narkotikamisbruket. FOTO: NTB Scanpix
MILLIARDÆRENES NARKOTIKAMISBRUK FIKK KONSEKVENSER: Eva og Hans Kristian Rausings ekteskap besto av voldsomme mengder narkotika. De to møttes på en rehabiliteringsklinikk i USA, og giftet seg i 1992. 20 år senere døde hun som følge av narkotikamisbruket. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Eva Louise Kemeny ble født i den daværende britiske kolonien Hongkong i 1964, og var datter av den suksessrike forretningsmannen Tom Kemeny og hans kone Nancy. Amerikanske Tom Kemeny hadde bygget opp formuen sin på bakgrunn av sin stilling som administrerende direktør i Pepsico.

Eva hadde hele fremtiden foran seg. Dessverre skulle den ikke bli så idyllisk som faren Tom hadde håpet på da han tok imot sin førstefødte, sammen med en 16 år gammel sykepleier, på Matilda War Memorial Hospital i Hongkong.

I et minneord publisert hos amerikanske CNN i 2012 åpnet Tom Kemeny opp om datterens turbulente tenåringsår.

«Vi tror hun startet å eksprimentere med dop sent i tenåringsperioden for å komme over blygheten sin. Dopavhengigheten gikk utover stakkars Eva, og hennes skolegang ved Occidental College i Los Angeles. Etter å ha vært innlagt på mange rehabiliteringssentre i USA og Storbritannia, ble hun endelig bedre på 80-tallet.».

Som et ledd i rehabiliteringen begynte hun å hjelpe andre rusavhengige - både ved å ta aktiv del i hjelpearbeidet og å donere penger til veldedige organisasjoner.

I 1992 giftet Eva seg med den svenske Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausing, etter at de hadde møtt hverandre på en rehabiliteringsklinikk i USA. For også Hans Kristian slet med dopavhengighet, etter at han testet ut dop for første gang under en backpackertur i India da han var i slutten av 20-årene.

LES OGSÅ: Jacob (11) ble kidnappet og seksuelt misbrukt: - Du hadde ikke trengt å drepe sønnen min

- Jeg har gjort en alvorlig feil, og innser at jeg har tatt et galt veivalg i livet mitt

Sammen tok ekteparet fatt på sitt felles prosjekt: nemlig å hjelpe mennesker i samme situasjon som dem. Blant annet donerte de et stort pengebeløp for å opprette klinikken Verdun på Barbados i Karibia, og der hjalp de over 2000 lokale mennesker med å få hjelp til å komme over avhengigheten.

I 2008 ble Eva tatt for å smugle narkotika inn på den amerikanske ambassaden i London, og da politiet ransaket ekteparets hjem i Cadogan Place i Belgravia i London, fant de store mengder narkotika. Ekteparet ble arrestert, men slapp begge unna med en advarsel fra det britiske politiet.

Den gangen sa Eva til pressen at hun angret dypt på handlingene sine:

- Jeg er veldig lei meg for rabalderet jeg har forårsaket. Jeg har gjort en alvorlig feil, og innser at jeg har tatt et galt veivalg i livet mitt, sa hun ifølge britiske BBC.

Men til tross for erkjennelsen klarte ikke Eva Rausing å få bukt med rusavhengigheten. 9. juli 2012 ble det slått alarm da politiet fant Hans Kristian Rausing kjørende rundt i Londons gater - tydelig påvirket av rusmidler. I bilen fant de uåpnede brev med konas navn og store mengder narkotika.

Da han ble spurt av politiet om hvor kona var fortalte han at hun hadde dratt til California tre uker tidligere. Politiet bestemte seg for å avlegge et besøk i ekteparets gigantvilla, og da de ankom bopelen forsto de raskt at ting ikke var som det skulle. Et av rommene var barrikadert av gjenstander, og den stramme lukten i huset var ikke til å ta feil av.

BOLIGEN: Da politiet ransakte ekteparet Rausings hjem i leilighetskomplekset Cadogan Place i Belgravia i London i juli 2012, fant de liket til den avdøde milliardæren Eva Rausing. FOTO: NTB Scanpix
BOLIGEN: Da politiet ransakte ekteparet Rausings hjem i leilighetskomplekset Cadogan Place i Belgravia i London i juli 2012, fant de liket til den avdøde milliardæren Eva Rausing. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Under en haug med klær og dyner fant politiet liket til den avdøde 48-åringen, og tilstanden indikerte at hun hadde ligget der en stund. Senere ble det kjent at Eva hadde dødd så tidlig som 7. mai 2012 av hjertestans, som følge en overdose. Det var Evas pacemaker som indikerte dødstidspunktet. Siste livstegn fra Eva Rausing kom fire dager før dødsfallet.

LES OGSÅ: Innbruddet som fikk fatale konsekvenser - doktor William A. Petits kone og to døtre ble drept i familiehjemmet

Ektemannen erkjente krenking av gravfred

Da det kom for en dag at Hans Kristian Rausing hadde skjult sin døde kones lik i to måneder, ble han arrestert og stilt for retten. I forkant av rettergangen hadde han innrømmet overfor en psykiater at han ikke klarte å innse at kona var død.

- Jeg vet det høres egoistisk ut, men jeg ville ikke at hun skulle forsvinne, skal han ha sagt i samtale med psykiateren, ifølge The Guardian.

Under rettssaken ble det også lest opp en uttalelse fra enkemannen, fortalt til politiet kort tid etter hendelsen.

«Tilstanden min har stabilisert seg. Jeg er fullstendig klar over at min elskede kone gjennom 19 år er død, og jeg er knust... på grunn av hennes dødsfall. Jeg har ikke en spesielt sammenhengende erindring av hendelsene i forkant av, og siden, Evas død, men jeg kan forsikre dere om at jeg aldri har ønsket at hun skulle forsvinne eller gjøre henne noe skade. Jeg sørget ikke for at hun hadde tilgang på dop. Jeg har vært traumatisert siden hennes død. Jeg følte ikke at jeg klarte å konfronteres med realiteten om at hun var død... Jeg prøvde å fortsette som om det ikke hadde skjedd. Jeg skjøv unna alle spørsmål om henne. Jeg sørget for å redusere lukten. Jeg tror at jeg i tiden etter hennes død har gjennomgått en form for sammenbrudd».

Hans Kristian Rausing erkjente under rettssaken at han hadde bidratt til å forhindre «the lawful burial of a body», som i England og Wales medfører fengselsstraff (dette kan oversettes til krenking av gravfred på norsk, journ.anm.). Han ble dømt til 10 måneders fengsel og tvunget opphold på en rehabiliteringsklinikk.

Da dommer Richard McGregor Johnson leste opp domsavsigelsen i retten 17. juli 2012 påpekte han at ekteparet Rausing hadde alle forutsetningene for å få den behandlingen som skulle til for å bli rusfrie.

- Dersom man trenger et godt eksempel på hvor ekstremt destruktive effekter narkotikamisbruk har på enkeltindivider og deres familier, er det bare å se på fakta i denne spesifikke saken. Du og din kone hadde alle materialistiske forutsetninger for å leve et lykkelig familieliv, men deres tilbakefall med tanke på narkotikamisbruket ødela alt det.

Og som hennes far sa i minnetalen: «Eva og Hans Kristian «reddet» tusenvis av liv, men tragisk nok klarte hun ikke å redde sitt eget. Dette er en kraftig påminner om at avhengighet ikke kjenner klasse eller kjønn.».

LES OGSÅ: Storesøsteren fra helvete? Karla voldtok og drepte tre tenåringsjenter sammen med ektemannen - blant dem, sin egen lillesøster

Eva hevdet hun visste hvem det var som drepte Olof Palme

Da Eva Rausing døde i 2012 var hun regnet som en av Storbritannias rikeste kvinner. Året før sin død kom hun i medias søkelys da hun hevdet at hun visste hvem det var som i 1986 hadde drept den daværende svenske statsministeren Olof Palme.

Til den svenske journalisten og Palme-eksperten Gunnar Wall sendte Eva Rausing nemlig flere eposter sommeren 2011, og en av dem hadde tittelen «Jeg vet hvem som drepte Olof Palme».

«Mitt navn er Eva Rausing og jeg er gift med Hans K Rausing. Jeg fant nylig ut fra min mann, som jeg har vært gift med i 20 år, at XX står bak drapet på Olof Palme. Min mann fant det ut ved en tilfeldighet for mange år siden og det har påvirket ham svært, svært dårlig. Jeg tror jeg vet hvor mordvåpenet er skjult. Jeg er redd for XX. Han er ikke en bra mann, men jeg ville aldri ha sagt dette om det ikke var sant. Ikke glem å etterforsk dette dersom jeg plutselig skulle dø! Bare tuller, håper jeg», skrev hun i en epost til Wall, ifølge svenske DN.

Eva Rausing skal ha hevdet at drapet på Olof Palme skjedde på bakgrunn av økonomisk vinning, og at han følte seg truet av Palmes politikk.

- Da jeg senere fikk vite at hun var blitt funnet død, og at britisk politi på dette tidspunktet mistenke at hun var blitt drept, undret jeg meg over om jeg hadde undervurdert hennes bekymringer og kunnskaper, uttalte Gunnar Wall i august 2012, ifølge svenske Expressen. Obduksjonsrapporten har senere vist at hun døde som følge av en overdose.

LES OGSÅ: Anna Hage var bare 17 år da hun ble vitne til drapet på Olof Palme i 1986. I 30 år har hun holdt munn om dette - til nå

Benektet at han hadde noe med Palme-drapet å gjøre

Noen dager senere avslørte svenske Aftobladet at personen som omtales som «XX» var hennes egen svigerfar Hans Rausing. Han er i dag 92 år, og har bodd i Storbritannia siden 1982. Hans Rausing er sønnen til Ruben Rausing (1895-1983), som på 60-tallet gjorde stor suksess med kartongserien Tetra Brik utviklet av selskapet Tetra Pak. Designet ble utviklet så tidlig som i 1944.

Ifølge Aftonbladet ønsket forretningsmannen å holde seg unna media på bakgrunn av svigerdatterens dødsfall, men da drapsanklagene ble kjent kom han med følgende uttalelse:

«Eva Rausings tragiske sykdom er vel dokumentert. Familien Rausing har forsøkt å helpe henne i hennes lange narkotikakamp, en kamp som til slutt seiret over henne. De seneste uttalelsene og eposten som er blitt skrevet av henne, gjenspeiler sykdommen hun kjempet så hardt for å overvinne. Familien Rausing håper at Eva skal bli husket for sin livslange gjerning for å hjelpe andre misbrukere og rette fokus mot farene med narkotika».

UTPEKT AV SVIGERDATTEREN: Før sin død hevdet Eva Rausing at svigerfaren Hans Rausing hadde utført drapet på Olof Palme. Han benekter dette. Per i dag står Palme-drapet som uløst. FOTO: NTB Scanpix
UTPEKT AV SVIGERDATTEREN: Før sin død hevdet Eva Rausing at svigerfaren Hans Rausing hadde utført drapet på Olof Palme. Han benekter dette. Per i dag står Palme-drapet som uløst. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I en SMS til Palme-ekspert Gunnar Wall benektet Hans Kristian Rausing i september 2012, to måneder etter at Eva ble funnet død i ekteparets hjem, kjennskap til sin avdøde kones påstander.

«Jeg håper du innser at Evas oppfatning med tanke på at jeg har hemmeligholdt informasjon om P. er helt usann. Jeg frykter at min elskedes kones navn skal dras ned i søla av denne historien. Eva var en fantastisk kvinne, som led stort, men denne konspirasjonsteorien har ingen rot i virkeligheten», skrev han i SMSen ifølge Expressen.

Flere medlemmer av Rausing-familien, deriblant Hans, Hans Kristian og Sigrid, er blitt tatt inn til avhør basert på Eva Rausings Palme-uttalelser, men per dags dato står fremdeles gåten om drapet på Olof Palme uløst.

LES OGSÅ: Norske Brynhild emigrerte til Amerika i 1881 - så drepte hun rundt 40 menn og flere barn

Ble fratatt barna

Ekteparet Rausing hadde til sammen fire barn, men da narkotikamisbruket sto på som verst ble Eva og Hans Kristian fratatt barna. De ble siden tatt hånd om av en av Hans Kristians søstre.

Høsten 2017 kom søsteren Sigrid Rausing (56) ut med boken Mayhem: A Memoir, hvor hun blant annet omtaler broren og svigerinnens narkotikamisbruk - som fikk fatale konsekvenser. Det har fått Evas far, Tom Kemeny, til å rase.

- Ene og alene medførte handlingen, om å ta fra henne hennes fine fantastiske barn, Eva uutholdelig smerte. Å bli skilt fra dem fikk henne til å føle seg forsvarsløs og uten håp. Sånn vi ser det så var nettopp dette mayhem'et som til slutt forårsaket hennes død. Jeg nekter ikke for at Hans Kristian og Eva fikk tilbakefall. Men likevel, av hele mitt hjerte tør jeg påstå at tilbakefallet ikke fikk dem til å fremstå som dårlige eller ukjærlige foreldre, noe som er i sterk kontrast til Sirgrid Rausings bok, har Tom Remeny uttalt til The Telegraph.

SVIGERINNE: Høsten 2017 kom Sigrid Rausing, Hans Kristian Rausings søster, ut med boken Mayhem: A Memoir der hun blant annet omtaler broren og svigerinnens narkotikamisbruk - som fikk fatale konsekvenser. FOTO: NTB Scanpix
SVIGERINNE: Høsten 2017 kom Sigrid Rausing, Hans Kristian Rausings søster, ut med boken Mayhem: A Memoir der hun blant annet omtaler broren og svigerinnens narkotikamisbruk - som fikk fatale konsekvenser. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I Telegraph-intervjuet forsvarer Evas svigerinne, Sigrid Rausing, omtalen:

- Alle foreldre som mister et barn går gjennom et smertehelvete som er umulig å forestille seg. Jeg har delvis sympati med Tom Kemenys ønske om å beskytte datterens ettermæle. Men han benekter at et tilbakefall, når det kommer til narkotiske stoffer, ikke gjør folk til dårlige foreldre, noe han vet at er en helt forbløffende benektelse av realiteten rundt dopavhengighet.

Eva Rausing er gravlagt på gravlunden Six Oak i Hilton Head i Sør-Carolina, i nærheten av familien Kemenys hjem.

I juli 2014, to år etter Evas død, giftet Hans Kristian Rausing (i dag 55 år) seg på nytt med sosietetskvinnen Julia Delves Broughton (57). Han har vært gjennom omfattende rehabilitering, og lever i dag som filantrop.

VELDEDIGHET: Hans Kristian Rausing er en raus mann, og har donert store summer til veldedighetsarbeid som går på å bekjempe narkotikamisbruk. Blant dem, britiske hertuginne Kates stiftelse Action on addiction. Her er han fotografert med sin kone Julia Delves Broughton (i rødt) og hertuginne Kate under en tilstelning i 2014. FOTO: NTB Scanpix
VELDEDIGHET: Hans Kristian Rausing er en raus mann, og har donert store summer til veldedighetsarbeid som går på å bekjempe narkotikamisbruk. Blant dem, britiske hertuginne Kates stiftelse Action on addiction. Her er han fotografert med sin kone Julia Delves Broughton (i rødt) og hertuginne Kate under en tilstelning i 2014. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Han har fortsatt veldedighetsarbeidet han og hans første kone satte i gang, og han har blant annet donert store summer til svenske dronning Silvias stiftelse Mentor og britiske hertuginne Kates stiftelse Action on addiction. Begge stiftelsene retter fokus på å hjelpe folk med å få bukt med sitt narkotikamisbruk.

I 2015 kom han på 96.plass på listen over Sveriges 156 milliardærer, utregnet av Veckans Affärer, sammen med sine søstre Sigrid og Lisbet (58). Det ble da anslått at han hadde en formue på svimlende 2,1 milliarder svenske kroner. Familien Rausing regnes for å være en av verdens rikeste familier.

Øvrige kilder: Telegraph, The Guardian, Daily Mail, Mirror og Expressen.

LES OGSÅ: Neil Entwistle drepte kona og datteren - skjulte latterkrampe under rettssaken

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer