Fabio Lanzoni

Fabio skulle kjøre berg- og dalbane: Fikk gås i fleisen

Han gikk fra hele verdens sexsymbol til ribbet kylling over natta. Det var ikke uten kostnad da Fabio drepte en gås med nesen.

OPP- OG NEDTUR: Så gøy det var. Synes ikke du, Fabio? FOTO: © 1999 Steve Earley, The Virginian-Pilot 
All rights reserved. Distributed by Tribune Content Agency.
OPP- OG NEDTUR: Så gøy det var. Synes ikke du, Fabio? FOTO: © 1999 Steve Earley, The Virginian-Pilot All rights reserved. Distributed by Tribune Content Agency. Vis mer
Publisert

Han var kjent fra omslagene på utallige Harlequin-romaner og en gjenganger på kvinnebøker med romantisk tema gjennom 80- og 90-tallet. Hver gang en kvinne skulle gi seg hen i armen til en sterk mann, gjerne med ild eller stormende hav i bakgrunnen, var det Fabio Lanzoni man grep til. En hel generasjon kvinner - og menn, vokste opp med Fabios muskuløse overkropp og lange flommende manke - som selve personifiseringen av en sexy mann.

Mannlighet på to hjul

Italienske Fabio ble født i 1959, og da han fikk modellkontrakt hos Ford Agency i New York, ble han å se i reklamer for Gap og Nintendo. På 90-tallet var han hele verdens førsteelsker i tv-serier som «Acapulco H.E.A.T.» og «Glamour».

ADONIS : Den blåøyde italieneren Fabio var hele verdens førsteelsker. Til han møtte en gås. FOTO: NTB Scanpix
ADONIS : Den blåøyde italieneren Fabio var hele verdens førsteelsker. Til han møtte en gås. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Han ble til og med ansiktet utad i margarinkampanjen «I can't believe it's not butter», der han trakterte kvinner med margarin, med åpenbare erotiske overstrømmer. I tillegg hadde han en hang til offroad og motorsykler, med opp mot 200 tohjulinger i samlingen sin.

Alt gikk i det hele tatt som smurt for Fabio.

HONEY I'M HOME: Var Fabio på forsiden, var det lett å gripe til bladhylla på kiosken. FOTO: NTB Scanpix
HONEY I'M HOME: Var Fabio på forsiden, var det lett å gripe til bladhylla på kiosken. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Gresk tragedie

Så kom dagen i 1999, da han var hyret inn for å kaste glans over en berg-og dalbaneåpning i Bush Gardens Williamsburg, Virginia.

Attraksjonen (ikke Fabio), med navnet «Apollos Chariot» hadde gresk tema og et dropp på 65 grader. Hvem var vel mer egnet til å ta jomfruturen enn den latinske våghalsen Fabio?

JOMFRUTUR: Vi trenger en gresk gud. Noen som melder seg frivillig? FOTO: NTB Scanpix
JOMFRUTUR: Vi trenger en gresk gud. Noen som melder seg frivillig? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Utkledd i gresk kappe møtte han opp foran det lokal pressekorpset, og omkranset av et titalls greske gudinner i toga og olivenkrans i håret, satte han seg i den første vognen, med et forventningsfullt smil om munnen.

I villand svømmer stille ...

På vannet lenger bort svømte en gås. Sorgløs som bare gjess kan svømme. Ingen tanke på å fly i v-formasjon mot sydligere breddegrader enda. Bare duppe rundt her i dammen og gjøre det gjess gjør: Svømme. Spise. Dukke etter meitemark.

Men vent, hva er den lyden?

Kanskje letter gåsen sitt vaktsomme hode mot den store farkosten lenger bort, som knaker i forføyningen, på vei ut på sin jomfrutur?

DET SMUKKE KREATUR: Skal tro hva alt levenet der borte er? FOTO: NTB Scanpix
DET SMUKKE KREATUR: Skal tro hva alt levenet der borte er? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Opp med oss!

Fabio er klar. Han smiler svakt idet Apollos vogn begynner å klatre opp mot det første henget. Klapp, klapp, klapp, sier hjulene.

Fabio er kjekk. Han er konsentrert. Litt årvåken. Kanskje liker han ikke berg- og dalbaner? Det er ikke godt å si. Han kommer hvert fall ikke til å like dem etterpå.

Langt mindre kommer han til å like gjess.

Sammenstøtet

Det som skjer etterpå er utenfor kameraenes rekkevidde. Vi kan bare forestille oss hva som må ha skjedd. Vognen som når the point of no return. Det lille vektløse øyeblikket før den begynner på nedfarten, med 4.1 G-krefter.

Gåsen som letter i omtrent samme øyeblikk. Kanskje tenker den på Syden. At det skal bli godt når høsten kommer. Kanskje skal den fly først i formasjonen i år?

Fabio kjenner suget i magen. 117 km i timen er tross alt endel. Kanskje lukker han øynene i fryd - eller i skrekk. Og han skjønner dermed ikke hva som treffer ham.

Ikke før senere. Før fuglen eksploderer i ansiktet hans, og etterlater ham dekket i blod, og de greske gudinnen på radene bakover sitter stenket i gåsebæsj og innvoller.

STJERNEMØTE: Tre sting var etter sigende alt som trengtes for å lappe sammen Fabio etter møtet med gåsen. FOTO: © 1999 Steve Earley, The Virginian-Pilot All rights reserved. Distributed by Tribune Content Agency.
STJERNEMØTE: Tre sting var etter sigende alt som trengtes for å lappe sammen Fabio etter møtet med gåsen. FOTO: © 1999 Steve Earley, The Virginian-Pilot All rights reserved. Distributed by Tribune Content Agency. Vis mer

Smertefullt

Man kan ikke stanse en berg og dalbane i fart. Man må stå løpet ut. Det gjelder i fornøyelsesparker, som i livet ellers. Man må gjennomføre reisen, om så med bæsj i ansiktet.

Det er et merkelig øyeblikk når vognen triller inn på perrongen. Fabio ser nummen ut. Som om han forsøker å ta inn over seg hva som nettopp skjedde. Han tar seg til nesen. Kanskje har han vondt? Det ville ikke være rart. Det merkes å drepe en gås med nesen.

Ansiktet er dekket i blod. Mønsteret er stjerneformet. Det sier noe om farten. Trykket. Om gåsen.

Men de greske gudinnene smiler. Gjennom innvoller og blod. Legger en mild hånd på Fabios skulder. Det skal hvert fall ikke stå på dem om Fabio sitter igjen med et middels godt inntrykk.

Fallet

Hvordan kan man se på en kjekkas med samme øyne når han har drept en gås med nesen? Når førsteelskeren i gresk kostyme er slått til jorden av naturen selv. Ikke av en løve eller en bjørn, men av en gås?

Bildet gikk verden over. Kanskje skjønte Fabio at han måtte bekjempe ild med ild? At det ikke ville gå over av seg selv. Etter sammenstøtet, som i rettferdighetens navn faktisk kunne tatt livet av ham, gikk Fabio ut i media med en HMS-advarsel. Dette var ikke en freak accident, mente Fabio:

– Det kommer til å skje igjen. Jeg kan ikke leve med vissheten om at berg-og dalbanen fortsatt er i drift. Kanskje en annen, til og med et barn, vil bli drept?

Se intervjuet her:

Advarselen var godt ment, men nedslagsfeltet kanskje ikke det største? Hvor mange har egentlig opplevd å få en fugl i fleisen i bratthenget?

Rett skal være rett, Huffington Post meldte i 2017 at en mann hadde blitt truffet av en fugl i berg-og dalbanen Red Force i Ferrari Land i Barcelona, og det samme hadde en gutt i i 2012, da han kjørte en attraksjon i Six Flags Great Adventure i New Jersey.

Så det skjer.

Det skulle bare ikke skjedd med Fabio.

Etter mørket

Kanskje var det et forvarsel om det som skulle komme, en trøst for den forestående hendelsen, da Fabio i 1994 ga ut platen «Fabio After Dark»? Det er en kjensgjerning at karrieren hans utover 2000-tallet antok en form av gjesteopptredener i tv-serier, der han nesten uten unntak spilte seg selv.

Vi unner Fabio alt godt. Er glade for at han overlevde. Det var tragisk nok at gåsen møtte sin skaper, og at det siste den rakk å se var Fabios romerske nese.

Det er bare det at det ble så vanskelig å se på Fabio på samme måte etterpå.

For bildet av ham, med den blodige nesen.

Å, det bildet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer