25 år siden «Titanic»

Fansen fikk hakeslepp av ny avsløring

Det hadde ikke trengt å ende slik, sier regissør James Cameron.

25 ÅR SIDEN TITANIC: Leonardo Dicaprio og Kate Winslet i filmen Titanic i 1997, der Jack snart skal dø i vannet. På flåta sier Rose de udødelige ordene; «I´ll never let go, Jack». Men trengte Jack å dø? FOTO: Century Fox/Paramount/Kobal/REX/NTB
25 ÅR SIDEN TITANIC: Leonardo Dicaprio og Kate Winslet i filmen Titanic i 1997, der Jack snart skal dø i vannet. På flåta sier Rose de udødelige ordene; «I´ll never let go, Jack». Men trengte Jack å dø? FOTO: Century Fox/Paramount/Kobal/REX/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2023 er det 25 år siden katastrofefilmen «Titanic» vant Oscar for beste film, og klassikeren får stadig et nytt publikum.

Men helt fra regissør James Cameron lot purunge Leonardo DiCaprio og Kate Winslets rollefigurer forelske seg ombord i skipet som ikke kunne synke – og som gjorde nettopp det på sin jomfrutur i april 1912 – har fansen spurt seg: Hvorfor klatret ikke Jack også opp på døren hun fløt på etter forliset?

«Titanic» er kjærlighetshistorien om unge Jack og Rose, fra ulike samfunnslag og på ulike klasser ombord i skipet. Mens «Titanic» fortsetter sin taktfaste dampmotorferd mot isfjellet, møtes Jack og Rose i smug, både på bunnen av skipet og i de lyse ballsalene på toppen.

SORGLØST: Ikonisk scene fra Titanic med Leonardo DiCaprio og Kate Winslet. FOTO: Paramount Pictures/AP/NTB
SORGLØST: Ikonisk scene fra Titanic med Leonardo DiCaprio og Kate Winslet. FOTO: Paramount Pictures/AP/NTB Vis mer

Men snart drønner skipet inn i isfjellet, og iskaldt sjøvann begynner å sive inn, først på tredje klasse, lengst ned.

UTEN GRENSER: Leonardo Dicaprio og Kate Winslet som Jack og Rose på Titanic, før det smeller FOTO: Merie W Wallace/20th Century Fox/Paramount/Kobal/REX/NTB
UTEN GRENSER: Leonardo Dicaprio og Kate Winslet som Jack og Rose på Titanic, før det smeller FOTO: Merie W Wallace/20th Century Fox/Paramount/Kobal/REX/NTB Vis mer

Og da Jack og Rose etter å ha vasset til livet i iskaldt vann, endelig kommer seg ut av det synkende skipet, ligger de og flyter mens skipet går ned bak dem.

Og det er denne scenen som har vært roten til alle spekulasjoner i alle år siden. Snart skal Rose nemlig slippe en ihjelfrosset jack ned i dypet med ordene «I'll never let go, Jack». Og så gjør hun nettopp det, før hun litt etter blir reddet av redningsmannskapet.

Men før det, mens Rose ligger og flyter på vrakgodset og Jack fortsatt er i live, hvorfor trekker hun ham ikke med seg opp? Hvorfor klatrer de ikke begge ombord på døren? Hvorfor ligger Jack og fryser i hjel i det kalde vannet?

– Han måtte dø

Allerede i et intervju i 2017, i forbindelse med 20-årsjubileet for da filmen ble laget, svarte regissør James Cameron på spørsmålet i et intervju med Vanity Fair.

– Filmen handler om død og separasjon. Han måtte dø, sa Cameron i 2017 og fortsatte:

– Svaret er veldig enkelt at det står på side 147 (i manus) at Jack dør. Veldig enkelt. Selvsagt var det et kunstnerisk valg, tingen var stor nok til å holde henne, men ikke stor nok til ham … Jeg synes det er Iitt dumt at vi 20 år senere snakker om dette. Men det viser at filmen lyktes i å gjøre Jack så elskelig for publikum at det gjør vondt å se ham dø.

IKKE SLIPP: Rose flyter alene på døren, men hva med Jack? Var det ikke plass? Nå har vi endelig fått svaret. FOTO: 20th Century Fox/Paramount/Kobal/REX/NTB
IKKE SLIPP: Rose flyter alene på døren, men hva med Jack? Var det ikke plass? Nå har vi endelig fått svaret. FOTO: 20th Century Fox/Paramount/Kobal/REX/NTB Vis mer

Ny utvikling

Men fansen slo seg ikke til ro med det, og senere er utallige memes laget fra den ikoniske scenen, og termen «I'll never let go Jack» er for lengst gått inn i den felles populærkulturelle hukommelsen.

Når «Titanic» lanseres på nytt på kinoer i 2023, har James Cameron tydd til sterkere lut for å kaste lys over Jacks i manges øyne meningsløse død. Og denne gang har regissøren valgt å gå fysikkens veier, snarere enn kunstens.

I en dokumentar på National Geographic, laget spesielt i forbindelse med 25-årsjubileet, jobber regissøren med et lag vitenskapsfolk for å gjenskape den ikoniske scenen, med testpersoner utkledd som Jack og Rose. I den timelange dokumentaren ønsker Cameron å finne ut en gang for alle om Jack kunne overlevd «Titanic»-forliset, gjennom å rekonstruere flåtescenen.

– Titanic kom for 25 år siden. Men til tross for alle våre anstrengelser for å lage filmen så nøyaktig som mulig, er det en ting enkelte fans ikke kan akseptere: De insisterer på at Jack kunne ha overlevd om han klatret opp på flåten med Rose.

Overraskende

Skuespillerne i rekonstruksjonen lignet Leo og Kate i kroppsbygning og størrelse, og eksperter på nedkjøling fulgte nøye med på dem under eksperimentet. I eksperimentet testet teamet ulike scenarioer der «Jack» klatret ombord på vrakgodset sammen med Rose. I den første scenen greide både Jack og Rose å komme seg opp på flåten «men nå er begge senket ned under et farlig nivå iskaldt vann», observerte Cameron.

PLASS TIL TO: Rekonstruksjonen av den ikoniske scenen i Titanic viser at Jack hadde fått plass ved siden av Rose, men at de begge da ville blitt liggende nedsenket i det kalde vannet. FOTO: NTB
PLASS TIL TO: Rekonstruksjonen av den ikoniske scenen i Titanic viser at Jack hadde fått plass ved siden av Rose, men at de begge da ville blitt liggende nedsenket i det kalde vannet. FOTO: NTB Vis mer

Ekspertene slo fast Jack ville fått klinisk hypotermi, altså livsfarlig nedkjøling om han ble liggende i vannet lenger enn 20 minutter. Og siden det tok to timer før Rose ble reddet, ville han altså dødd i vannet.

Deretter testet man om begge skuespillerne ville fått plass på flåten, det spørsmålet det fansen i alle år har stilt seg. Teamet fant at både Jack og Rose fikk plass til overkroppen og de vitale organene, noe som i teorien kunne øke sjansen for overlevelse. Men siden underkroppen og bena fortsatt lå i vannet ville de begge mest sannsynlig ha frosset i hjel.

Regissøren plasserte så de to unge elskende knelende på flåten, slik at de kunne låne kroppsvarme fra hverandre, men flåten viste seg å være for ustabil for det.

– Kunne overlevd

Til slutt testet man å la både Jack og Rose ligge på flåten, med bare nedre del av bena i vannet. Her fant James Cameron og teamet at Jack faktisk kunne ha overlevd i et par timer, i tide til å bli reddet.

Han understreket at det så langt var «fantasi», ettersom testpersonene ikke hadde gått gjennom de samme prøvelsene som Jack og Rose i filmen. Derfor lot han gjenskape noen av de fysisk prøvelsene de måtte gjennom før de fant den flytende døren. Inkludert scenen hvor en annen passasjer prøver å bruke Rose som flåte, bare for å få en på tygga av Jack. Samt da de begge svømmer mot døren. Cameron konkluderte med at i et slikt scenario kunne de begge klart seg noen timer og overlevd:

– Endelig dom: Jack kunne overlevd, innrømmer Cameron.

– Men det er mange variabler. I et godt opplyst eksperimentbasseng kan vi aldri gjenskape frykten og adrenaline, alt som kunne jobbet mot dem. Jacks overlevelse kunne ha kostet henne livet.

James Cameron konkludererer:

– Basert på det jeg vet i dag ville jeg ha laget flåten mindre. For å fjerne all tvil.

«Titanic: 25 Years Later With James Cameron – celebrating 25 years since the film's Best Picture victory at the 1998 Oscars» vises på National Geographic, og kan strømmes på Hulu.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer