Tik Tok

Farlige trender florerer på TikTok - helsesøster og tannlege advarer

På danseappen Tiktok kan barn og unge møte sjokkerende og skummelt innhold. Hvordan skal man som forelder snakke med barna om det?

FARLIG TREND: Eksperter advarer mot skadelige trender på Tiktok. Blant annet denne om å file ned tennene sine. FOTO: Skjermdump
FARLIG TREND: Eksperter advarer mot skadelige trender på Tiktok. Blant annet denne om å file ned tennene sine. FOTO: Skjermdump Vis mer
Publisert

Det sosiale mediet TikTok har med tiden blitt en av verdens mest nedlastede apper. I starten var det stort sett forbeholdt barn og ungdommer, mens nå har også de voksne kastet seg på og blitt med på moroa.

For de som føler de ikke er helt oppdatert på hva TikTok-universet har å by på, er det altså en app på mobilen hvor man filmer seg selv og andre gjøre ulike #challenges. Det kan være alt fra kompliserte dansetrinn og sangstrofer, til å filme kjærestens reaksjon når man spaserer naken inn i stua.

Advarer foreldre

Nylig gikk blant andre Tale Maria Krohn Engvik, best kjent under aliaset Helsesista, ut på sin egen Facebook-profil og advarte foreldre om videoer av et selvmord som er offentliggjort på TikTok.

I innlegget skriver hun at hun akkurat ble kontaktet av en ung voksen som hadde scrollet på videoer av hunder og valper, og hvor det plutselig dukket opp en video av en mann som begikk selvmord. Det var en hund i bakgrunnen.

Personen som fortalte henne dette hadde visst nok kastet opp i flere timer etter å ha sett videoen.

- Det er dessverre barn ned i 10-årsalderen som allerede forteller at de har sett filmen. Det er ikke første gang ting som dette deles, og barn kan også være raske med å vise og fortelle venner dersom de ser sjokkerende ting på nettet, skriver Krohn Engvik i innlegget.

Man vil aldri få 100 prosent kontroll på hva barna ser på sosiale medier til enhver tid, det er umulig - men Helsesista påpeker nå likevel viktigheten av at foreldre har en trygg og jevnlig dialog med barna om hva man ser på nettet, og hvordan man skal snakke om det.

- Det er så viktig at dere snakker med barna om at dersom de har sett ubehagelige eller ekle ting, eller den dagen de kommer over noe som er vondt eller skremmende - må de fortelle om det til en voksen hjemme og/eller på skolen. Fortell de også at de ikke må vise sånt til vennene sine. Fortell de at hvis noen vil vise dem ekle ting så kan de - og har de lov å si: «nei, jeg vil ikke se. Jeg vil ikke høre om det!».

Hun fortsetter:

- Lær dem også å alltid rapportere voldelig, skadelig og seksuelt innhold de kommer over til selve appen. Jeg anbefaler også at man følger med og setter seg inn i de appene barna bruker, og følger anbefalte aldersgrenser, skriver Krohn Engvik.

#Dentist-challenge

En annen Tiktok-trend som er blant de siste i rekken, er den såkalte #dentist-trenden. Den er naturligvis ikke like opprørende som den ovennevnte, men kan likevel skade tennene kraftig om man kaster seg på, ifølge tannlegene.

Denne trenden går altså ut på at folk filmer og legger ut videoer av seg selv hvor de sliper sine egne tenner med en neglefil - i håp om å få rettere tenner.

Nå advarer tannlegene. Tannlege Erik Svendsrud sier at filing av tenner er noe de gjør i forbindelse med tannregulering og da kun under kontrollerte former og med nøye planlegging.

- Jeg tenker; hvorfor file på tenner? Det kan være svært skadelig - man har ingen idé om hvor mye man fjerner av emaljen. Dessuten kan man ende opp med mellomrom mellom tennene, sier Svendsrud.

- Det er ekkelt!

En annen som åpenbart reagerer på den nye tanntrenden er den amerikanske tannlegen Benjamin Winter. I en video på Youtube snakker han ut og sier at for å gjøre en sånn type behandling, er man nødt til å vite hva man holder på med:

– Alle mennesker har en individuell emalje som beskytter tennene, og når man «bryter» seg gjennom den emaljen kommer man til nervene. Der kan det oppstå blod, smerte og ubehag - det er ekkelt og det vil du ikke oppleve om du ikke må!

Videre sier Winter at hvis det er så viktig at man på død og liv må ha helt rette tenner, bør det i alle fall gjøres av en profesjonell.

- Tannleger har kontroll på hvor dyp akkurat din emalje er og hvordan du kan slipe tennene uten å gjøre store skader.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer