Farmen

«Farmen-Rob» mistet sine tre brødre til rus

- Jeg føler det er min skyld. Dersom jeg ikke flyttet til Norge, ville det kanskje ikke ha skjedd.

FARMEN: Alle som har sett årets sesong av Farmen, har fått med seg at Rob er en pratsom mann, som elsker å underholde. Foto: TV2
FARMEN: Alle som har sett årets sesong av Farmen, har fått med seg at Rob er en pratsom mann, som elsker å underholde. Foto: TV2 Vis mer
Publisert

Beate Gullaksen Scott (49) var inne i sin tredje måned som au pair i USA, da tilfeldighetene skulle ha det til at hun møtte Robert Michael Scott (54) – som for de fleste er kjent som «Farmen-Rob», eller NorwayRob på TikTok – hvor han har over 1,2 millioner følgere.

Måten de møttes på, kunne vært tatt rett fra en romantisk komedie: Hun skulle krysse et overgangsfelt sammen med to svenske venninner, og den ene venninnen klarte å falle. To unge menn var raske med å hjelpe henne opp – og disse to mennene var Rob og den ene broren hans.

- Rob og jeg kom i prat, og det endte opp med at vi hang sammen resten av kvelden. Etter det, begynte vi å treffe hverandre nesten hver helg, forteller Beate.

Beate forteller om deres første møte i korte trekk, før Rob avbryter:

- Jeg elsker min kone. Hun klarer å fortelle en historie på tre minutter, mens jeg hadde brukt tre timer.

Alle som har sett årets sesong av Farmen, har fått med seg at Rob er en pratsom mann, som elsker å underholde.

NORWAYROB: Rob har over 1,2 millioner følgere på TikTok, hvor mange av videoene er tatt fra jobben hans. Foto: Andreas Fadum
NORWAYROB: Rob har over 1,2 millioner følgere på TikTok, hvor mange av videoene er tatt fra jobben hans. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Falt pladask

Beate hadde visum i USA i 13 måneder, og den siste måneden da hun var ferdig med å jobbe, bodde hun hos Rob – og moren hans.

- Mamma ble så glad i Beate, og da skjønte jeg at det var jenta for meg, sier Rob entusiastisk.

Det er snart 30 år siden de to traff hverandre. Rob falt pladask for den blide bergenseren, og han tvilte ikke ett sekund da hun spurte om han ville flytte til Norge. Det eneste som holdt han tilbake, var moren, som han bodde sammen med.

Det var han som betalte husleien og alle regninger. Men moren hans sa: «Robert, jeg blir forbanna om du ikke drar. Jeg ser at du er veldig glad i denne jenta. Det er ikke noe for deg her – det er på tide at du prøver noe nytt».

- Mine tre brødre mine og søsteren min passet på henne, slik at jeg fikk muligheten til å reise.

Da Rob kom til Norge, i juli 1993, tenkte han: Oi, dette er luksus! Han var ikke vant til fjord og fjell.

- Jeg var en typisk amerikaner som levde i en boble – jeg visste ingenting om Norge. Jeg trodde det var hovedstaden i Sverige eller noe sånt. Men det var så vakkert. Jeg ble forelsket i Norge med én gang.

Giftemål og graviditet

Kun et par måneder etter at Beate og Rob flyttet til Norge, giftet de seg. Da hadde det ikke engang gått ett år siden de møttes for første gang.

GIFTET SEG: Beate og Rob, i september 1993. Foto: Privat
GIFTET SEG: Beate og Rob, i september 1993. Foto: Privat Vis mer

- Det måtte bare gå fort, slik at Rob skulle få oppholdstillatelse, forklarer Beate.

- Jeg var voldsomt forelsket i Beate, og jeg visste at jeg kom til å tilbringe resten av livet mitt med henne, sier Rob, og tilføyer:

- Og så var hun allerede gravid! Vår førstefødte er «made in America», sier Rob, og ler godt.

I starten bodde det nyforelskede paret hos foreldrene til Beate. Rob kom godt overens med familien hennes – spesielt pappaen.

- Han var en tullebukk som meg, sier han muntert.

- Men hva sa de om graviditeten?

- Beate sa at jeg måtte ta den praten, så jeg sa det rett ut: Jeg er veldig glad i deres datter, og hun er faktisk gravid. Men jeg går ingen steder – jeg kommer aldri til å forlate Beate eller ungen min – jeg skal gjøre alt i min makt for å støtte henne, forteller Rob, før Beate tar over ordet:

- De var ganske skeptiske begge to – plutselig kom jeg hjem fra USA som en helt ny jente, i tillegg til at jeg var gravid. Med en amerikaner.

- Alle er litt skeptiske til meg når de først treffer meg. Men så vokser jeg på dem, sier Rob.

MADE IN AMERICA: En ung Rob med sønnen Christopher. Foto: Privat
MADE IN AMERICA: En ung Rob med sønnen Christopher. Foto: Privat Vis mer

Kulturkrasj

Etter snart 30 års ekteskap, kan man si at Rob har holdt sitt ord. Paret har tre barn; Christopher på 27, Michelle på 26, og Julia på 20 år. Å stifte familie i Norge, er det beste valget Rob noensinne har tatt. Men det har ikke alltid vært like lett.

- Beate og jeg er ikke perfekte – vi har krangler som alle andre par. Spesielt i starten ble det litt kulturkrasj, sier Rob, før han fortsetter:

- Selv etter så mange år, kan jeg med hånden på hjertet si at jeg har blitt mer og mer forelsket i denne dama for hvert år som er gått. Hun blir vakrere for hver dag som går.

FAMILIEN: Beate og Rob sammen med barna da de var små. Foto: Privat
FAMILIEN: Beate og Rob sammen med barna da de var små. Foto: Privat Vis mer

- Med tanke på hvor mange som går fra hverandre, er det artig å tenke på at vi har holdt sammen i 29 år. Vi har det alltid morsomt sammen – Rob får meg alltid til å le. De som følger med på Farmen, ser jo at Rob er en showmann. Det ikke alle vet, er at han også er ganske romantisk, og foretrekker rolige kvelder hjemme fremfor å gå ut og finne på noe.

Rob forteller at han aldri har gått inn for å være en showmann – det er bare sånn han er. Sønnen Christopher var den som begynte å legge ut videoer av pappaen sin på TikTok for halvannet år siden. Rob visste ikke om det i starten, men så ballet det på seg med følgere, og flere av videoene gikk viralt. Det var også Christopher som meldte på Rob på Farmen.

Var spent på Farmen-deltakelsen

To uker før Farmen-innspillingen begynte, sendte produksjonsselskapet noen episoder fra tidligere sesonger, som de anbefalte Rob å se på, slik at han skulle vite litt mer om hva han gikk til.

- Jeg så litt på det, og mitt inntrykk var at folk koste seg, spiste middag sammen og badet. Jeg tenkte det så fint ut. Så kom jeg inn, og det ble en ekstremt brå overgang! Jeg trodde vi skulle bruke litt tid på å bli kjent, drikke kaffe, bade og kose oss, men det var masse jobb fra sekundet vi kom inn.

- Rob er en mann som er veldig direkte og rett frem – helt uten filter. Jeg var spent på hvordan den biten skulle gå, sier Beate, som har fulgt spent med på hver episode.

- Vi som kjenner Rob, vet at han har gått inn for å være showmann og spille spillet. At han gir faen, irriterer de andre, mens han selv har det grådig gøy. Vi sitter i sofaen og ruller av latter hver eneste episode, sier Beate.

Rob forteller at dersom han ikke skulle ha inntatt rollen som showmann, som allerede ligger naturlig for ham, ville oppholdet ha blitt kjedelig.

- Jeg gjør det fordi jeg liker å underholde meg selv. Om andre synes det er gøy, er det en bonus. Men jeg visste jo at måten jeg oppførte meg på, ville skape reaksjoner, forteller Rob.

Han forteller at stemningen der inne var mye bedre enn det man får se på TV. Han mener at alle deltakerne «vibet». Likevel har det oppstått noen episoder med krangling og diskusjoner.

- Jeg står for alt jeg har gjort og sagt der inne. Jeg synes jeg lager god TV.

- Vi har faktisk kun fått fine tilbakemeldinger. Folk elsker å se Rob på TV. Men det som er skremmende, er å lese kommentarfeltene på Facebook. Noen ganger blir jeg litt nysgjerrig og må sjekke. De nettrollene som skriver der, er giftige. Det er bare trist, sier Beate oppgitt.

Er ikke så lat hjemme

Rob advarte kona mot å lese kommentarene. Da den første uken av Farmen ble vist på TV, var det flere som skrev at Rob var en feit, lat mann.

- Jeg står for det – det er godkjent hos meg. Men når de begynner å skrive at de håper at jeg dør, tenker jeg at det har oppstått en misforståelse, sier Rob.

- Rob er ikke så lat som han fremstår på Farmen. Han er en fantastisk god mann, og jeg er veldig stolt, sier Beate med et smil.

Mange følger med på Farmen, og paret kan ikke gå noe sted uten at Rob blir gjenkjent.

- Folk ringer og sender meldinger hele tiden. Om vi skal på butikken og handlet, blir vi stoppet hele tiden. En handletur kan ta flere timer – vi kommer oss aldri hjem, sier Beate med en latter.

- Som en sosial og utadvendt amerikaner er det rart å komme til Norge – for nordmenn er ikke like sosiale. Men nå tør folk å komme bort og snakke med meg, det er jeg veldig glad for, sier Rob muntert.

MYE OPPMERKSOMHET: Beate og Rob bruker timevis på handleturer, fordi de blir stoppet av folk som vil prate hele tiden. Foto: Andreas Fadum
MYE OPPMERKSOMHET: Beate og Rob bruker timevis på handleturer, fordi de blir stoppet av folk som vil prate hele tiden. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Kjente han ikke igjen

Da Rob skulle hjem fra Farmen, valgte han å ikke si noe, for å overraske familien. Han troppet opp på jobben til Beate, mens Christopher sto klar for å filme reaksjonen.

- Jeg så at Christopher hadde dukket opp, og jeg sa hei, men han bare smilte lurt. Det sto noen ved siden av han, men jeg måtte se etter to ganger før jeg innså at det var Rob! Så begynte jeg bare å le, forteller Beate.

Rob hadde gått ned 30 kilo, og blitt grå i håret. Beate forteller at hun de siste årene har farget håret hans mørkt, fordi han får partier med mørkt og grått hår om hun ikke farger det, og det synes hun ikke er så pent.

- Jeg kjente han ikke igjen! Jeg ble litt bekymret – han så syk ut fordi han hadde gått så mye med i vekt.

Engasjert familiefar

- Har Rob en seriøs side?

- Han har det når det trengs. Om vi skal reise et sted, skal jeg love deg at Rob har planlagt alt, og hva vi skal gjøre fra første til siste dag. Han passer på hele familien, sier Beate.

- Det er Beate som styrer i huset. Jeg liker å vibe, og ha det gøy. Livet er altfor kort. Å bruke for mye tid på å være veldig seriøs, gidder jeg ikke, sier Rob, og legger til:

- Det som betyr noe for meg er familien min, og jeg har snakket mye med barna mine om sex, drugs og rock’n roll. Jeg husker hvordan det er å være ung, og jeg har opplevd mye.

HJEMME I BERGEN: Christopher, Beate, Rob, Julia og Michelle. Foto: Andreas Fadum
HJEMME I BERGEN: Christopher, Beate, Rob, Julia og Michelle. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Det er ikke så rart at Rob er litt ekstra overbeskyttende overfor barna sine. Han har nemlig sett hvor galt det kan gå – mange ganger.

Selv om Rob fremstår som en glad mann som lever et bekymringsløst liv, har han vært igjennom flere tunge perioder. Han har mistet alle brødrene sine i rusrelaterte dødsfall.

- Det er vanskelig å snakke om, fordi vi stod så nære hverandre. Da vi var yngre, gjorde vi alt sammen, sier han alvorlig.

Et stort sjokk

Da familien i USA ringte til Rob og fortalte at yngstebroren Shane hadde gått bort, fikk han sjokk. To år senere, ringte telefonen igjen: Hans eldste bror, Anthony, hadde gått bort. Rett før han skulle ta med seg familien til USA, i mai 2019, ringte han sin eneste gjenlevende bror, Kreg.

- Jeg sa at jeg skulle ta med meg familien på besøk, og da fortalte jeg Kreg at han ikke måtte dø fra meg.

Det gikk ikke mer enn et par uker før Rob fikk telefonen han fryktet. Kreg var også død.

Alle tre hadde et hjem, barn, og gode jobber. Rob visste at Anthony og Kreg hadde et rusproblem, men Shane døde som følge av et uhell, med narkotika involvert.

- Av og til plager det meg, fordi jeg føler det er min skyld. Dersom jeg ikke flyttet til Norge, ville det kanskje ikke ha skjedd. Det er bare utrolig trist, sier Rob.

SAMMEN MED FAMILIEN: Fra venstre: Bror Shane, bror Anthony, nevø Kreg, Rob, bror Kreg og sønnen Christopher. Foto: Privat
SAMMEN MED FAMILIEN: Fra venstre: Bror Shane, bror Anthony, nevø Kreg, Rob, bror Kreg og sønnen Christopher. Foto: Privat Vis mer

Rob har mistet ekstremt mange nære venner, og familie, til rusen. Han innrømmer at det var tøft, og at han etter hvert havnet i en depresjon. Men takket være familien, har han klart å leve videre. Selv har han styrt unna narkotika.

- Det er så vidt Beate og jeg drikker alkohol – det skjer som regel kun når vi er på ferie, forklarer Rob.

- Vi sitter aldri hjemme og drikker vin i helgene. Da er vi stort sett ledige dersom ungene trenger skyss et sted, sier Beate.

Rob forteller at brødrene hans på sett og vis var med ham inne på Farmen.

- Da jeg vant første tvekamp, følte jeg at det var broren min Shane som hjalp meg. Han var stor, sterk og hadde swag. Han lyste opp ethvert rom han kom inn i. Kreg var med meg i de øyeblikkene jeg tullet og danset rundt. Anthony var mer diplomatisk og smart. På daglig basis føler jeg at alle tre kommer ut gjennom meg – det er veldig spesielt. Jeg bærer dem med meg i hjertet mitt, sier Rob, før han legger til:

- Men han som tisset i mugga inne på Farmen – det var bare meg, sier han, og bryter ut i latter, før han prøver å forklare hvordan det virkelig var:

- Den muggen var bare min, jeg brukte den til å vaske meg med. Det var ingen melkemugge som ble brukt.

Overbeskyttende

Beate forteller at de involverer seg mye i barnas liv. Kanskje litt for mye. Som for eksempel da yngstedatteren sin russebuss skulle på partytur til Rhodos for to år siden. De hadde et ønsket om at hun skulle bli hjemme, men hun var 18 år og kunne bestemme selv. Da valgte Beate og Rob å reise etter.

- Julia likte ikke det, men jeg tror nok at de satte pris på det mens vi var der. Det skjedde mye rart, sier Beate.

Hver kveld satte Beate og Rob seg ned på en kafé i enden av «partygaten». Der ble de sittende og passe på, til klokken syv på morgenen. Da hadde de fleste ungdommene kommet tilbake til hotellrommet. Deretter dro de på sightseeing i noen timer, før de la seg for å sove. Klokken ni på kvelden dro de ut for å spise, før en ny natt «på post» i partygaten ventet.

- Heldigvis skjedde det ikke noe med jentene på russebussen. Vi hadde flere kjøreturer til sykehuset med andre russ. I ettertid tror jeg at Julia og venninnene satte pris på at vi var der. Jeg er utrolig glad for at vi gjorde det, forteller Beate.

Dersom datteren gikk ut sammen med en gutt, fulgte Beate og Rob nøye med.

- Jeg vet at det ikke er så kult, men jeg var livredd for at Julia skulle bli dopet ned og voldtatt, forteller Beate.

- Jeg syntes det var litt flaut, faktisk. Beate er veldig overbeskyttende. Men jeg elsker henne, sier Rob.

KOSER SEG PÅ TUR: Beate og Rob forteller at de alltid har det veldig gøy sammen når de er på ferie. Foto: Privat
KOSER SEG PÅ TUR: Beate og Rob forteller at de alltid har det veldig gøy sammen når de er på ferie. Foto: Privat Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer