FAMILIETERAPEUT OG KOMIKER: Dora Thorhallsdottir (43) vet hvordan man snakker ut om det som er vanskelig - og hvordan man ler av det. Sånt blir det forestilling av. Foto: Latter
FAMILIETERAPEUT OG KOMIKER: Dora Thorhallsdottir (43) vet hvordan man snakker ut om det som er vanskelig - og hvordan man ler av det. Sånt blir det forestilling av. Foto: Latter Vis mer

Dora Thorallsdottir

- Fasade er bortkastet tid!

Alle familier har sine greier, forteller familieterapeut og komiker Dora Thorhallsdottir. Det blir det ny forestilling av.

Publisert

Hun snakker som en foss. Eller mer som en gaysir. Mest sannsynlig er det det islandske blodet i Dora Thorhallsdottir som gjør at informasjonen ser ut til å boble over i henne, for så støtvis sprutes ut i et informasjonsutbrudd, etterfulgt av egen og andres latter.

Første eksempel utspiller seg på kaffebrenneriet i Sandvika en torsdag formiddag. Dora møter KK.nos utsendte journalist, OG en bekjent i kaffekøen. Det hilses entusiastisk med både armer og mimikk. Så begynner det. Utbruddet.

- Denne venninnen møtte jeg da vi datet menn fra samme band i studietiden. Ja, jeg giftet meg jo - et ekteskap som varte i bare 10 måneder. Takkekort og informasjon om at det var slutt gikk ut samtidig, forteller Dora og ler høyt.

Ingen grunn til å skjule og skamme seg

- Sånn er livet! Det har skjedd. Jeg ser ikke noen grunn til å holde det skjult.

- Du er relativt åpen?

- Ja, jeg skammer meg lite. Det syns jeg ikke det er noe vits i å bruke tid på, sier familieterapeuten og standupkomikeren som snart står på scenen i sitt nye show, kalt «Familiegreier» på Latter i Oslo.

Dora har nemlig svart belte i familiegreier selv, og vet av erfaring at de fleste av oss andre også  har vårt å stri med.

- Det er ingen som har en perfekt familie. Men vi er ikke mindre verdt selv om vi ikke lykkes alt med alt. Det handler forestillingen om.

Oppløste ekteskap, trøblete forhold til mor, mine og dine barn, tidsklemmer, hverdagsstress og mindreverdighetskomplekser. Dora kjenner til alt sammen - og bretter ut egne livskriser, erfaringer og vendepunkt - for å få oss andre til å innse at det ikke er så farlig at vi mislykkes. At det er helt vanlig. Og at vi ikke er, og heller aldri kommer til å bli - perfekte mødre, døtre, søstre eller partnere.

MOR OG DATTER: Mamma Herdis og Dora driver Relasjonssenteret sammen, og er begge utdannet relasjonsterapeuter. Foto: Geir Dokken
MOR OG DATTER: Mamma Herdis og Dora driver Relasjonssenteret sammen, og er begge utdannet relasjonsterapeuter. Foto: Geir Dokken Vis mer

- Men det mulig å rydde opp i vonde følelser og trøblete relasjoner, framholder Dora.

For det finnes et budskap, dette er ikke en forestilling uten en slags grunnmoral - selv om det tulles raust med moderne slektsbusker (glem oversiktlige trær, det hører gamledager til), havarerte ekteskap og vanskelige slektninger. Som utdannet relasjonsterapeut (ja, hun driver Relasjonssenteret sammen med sin egen mor) er Dora lidenskapelig opptatt av hvordan vi møter hverandres følelser. Hvilke mønstre vi lærer barna våre. Hvordan vi kan lære oss å sette ord på hva vi føler, og hva vil vil. Det er sånt som gjør oss mer harmoniske.

- Alle gjør så godt de kan, ut fra sine egne forutsetninger. Men en typisk følelse mange voksne kan kjenne på overfor særlig sin egen mor, er at det ikke har vært plass til hele deg. Også strekker vi oss veldig langt for å få det til å funke, men vi føler vi oss avvist og vi glir fra hverandre. Og det er sårt. Det er disse kvinnene i 40-årene som kommer til meg og vil snakke om det, forklarer Dora. 

Betydningen av mamma kan ikke overvurderes

Selv har Dora fortalt åpent om sitt forhold til sin egen mor. I mange år et slags distanseforhold - følelsesmessig. 

– Jeg skulle ønske jeg hadde sett barna mine mer, har mamma Herdis selv sagt til KK tidligere.

Dora har fortalt at det var en mamma før, og en mamma etter terapeututdannelsen Herdis tok hos den kjente pedagogen Jesper Juul. Og i dag flommer Dora over av lovord om sin egen mor og nåværende samarbeidspartner. Ti år etter sin mor, utdannet hun seg selv til relasjonsterapeut - og i dag driver de felles foretak med flere ansatte og utstrakt kursvirksomhet. Og mamma Herdis er Doras kanskje viktigste støttespiller.

- Mamma betyr alt for meg. Og hun dømmer meg ikke. Forventer ikke at jeg skal oppføre meg på en bestemt måte. Hun har sluttet å være mamma på den måten, og det er en helt fantastisk prestasjon!

Så kommer terapeutanalysen:

- Husk at moren vår er vår første og største kjærlighet! Betydningen av mammaene i våre liv kan rett og slett ikke overvurderes, sier Dora som selv er mamma til Sara og Elias. Forholdet til faren, komiker Jon Schau, tok slutt for fire år siden. Et forhold der hun ifølge sin egen analyse ikke var tydelig nok på hva hun ville og hva hun mente. Og til slutt var det ikke noe mer igjen, noe begge har vært åpne om i pressen.

-  Forholdet var som en død potteplante du ikke får liv i igjen. Og jeg er stolt av at jeg hadde mot til å gå. Det var det eneste riktige, sier Dora oppriktig.

Nå samarbeider de godt om felles barn og bor i nærheten av hverandre i Drammen.

-Hvordan er man mamma når man også er terapeut - gjør man alt «riktig»?

- Jeg vet at jeg ikke er en perfekt mamma. Men jeg har lite dårlig samvittighet! Det høres kanskje arrogant ut, men det bærer så lite positivt med seg. Og det hjelper sjelden barna, sier Dora. 

- Jeg er opptatt av at barna mine får lov til å vise følelser. De skal ikke pakkes bort. Men det betyr ikke at jeg ikke setter grenser, eller at jeg aldri mister besinnelsen. Det gjør jeg, innrømmer Dora men understreker at hun er nøye på å sette ord på ene egne følelser, og starte setningen med «jeg». Ikke «du er umulig, du hører aldri på meg, er det rart jeg blir sint da?» Det kalles å ta ansvar for egne følelser.

- Jeg hadde en i terapi som alltid hadde fått høre at hun var så trassig. Selv det at hun begynte å gå tidlig ble brukt til å sette henne i den båsen. «Du var så trassig du, at du begynte å gå når du var ti måneder.» Det gjør noe med deg å få høre sånt fra du er liten.

Og så forklarer hun inngående hvordan våre egne ubearbeidede følelser fra barndommen har en lei tendens til å skape trøbbel for oss i møte med andre, for eksempel en partner eller barna våre. Og at skammen over vår egen utilstrekkelighet har en tendens til å slippe taket når vi slutter å skjule den.

- Fasade er bortkastet tid! Jeg bryr meg veldig lite om hva andre måtte tenke om meg, slår hun fast og understreket nettopp det poenget med et digitalt julekort på Instagram der hun rapporterte om alt fra feber, vannlekkasjer og mislykkete dater i året som hadde gått. Datene mente hun var bra materiale for kommende standup, om ikke annet. Det gjelder som alltid å se lyst på det.

- Fortsatt singel?

- Jeg er singel, ja. Men jeg får både flørtet og gått på date, bedyrer komikeren.

- Og det er faktisk veldig gøy å date når man er 43 år, sier Dora og smiler lurt.

Har man svart belte i mellommenneskelig kommunikasjon vet man antakeligvis også når man ikke skal fortelle alt. En ting er i hvert fall sikkert - skulle en eventuell date eller potensiell beiler ende opp som publikum - og ikke la seg skremme av Doras familiegreier - vel, da er er han mest sannsynlig av typen som tåler det meste. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer