Parforhold

Feiret 60 års bryllupsdag med nye bilder i samme antrekk

Bildene av paret som feirer 60 års bryllupsdag i klærne de giftet seg i, sjarmerer en hel verden.

TOK NYE BILDER I ANLEDING BRYLLUPSDAG: Nå går de romantiske bildene av paret i 80-årene verden rundt. Foto: Skjermdump via Nebraska TV
TOK NYE BILDER I ANLEDING BRYLLUPSDAG: Nå går de romantiske bildene av paret i 80-årene verden rundt. Foto: Skjermdump via Nebraska TV Vis mer
Publisert

Livslang kjærlighet, hvem drømmer vel ikke om å oppleve nettopp det? Og finnes det noe mer romantisk enn å se eldre mennesker som ser ut til å ha beholdt en varme og ømhet i blikket etter årevis som ektefolk?

Responsen på bildene som ble tatt av det amerikanske paret Lucille (81) og Marvin Stone (89) i anledning deres 60 års bryllupsdag, var i alle fall overveldende.

Paret valgte nemlig å ta på seg sitt originale bryllupsantrekk, Marvin i sort smoking, og Lucille i en vakker brudekjole hun selv hadde sydd for hånd.

- Det mest tidkrevende arbeidet med kjolen var de femti knappene i ryggen, fortalte Lucille til Nebraska TV, som lagde sak på det eldre paret etter at bildene tatt av fotograf Katie Autry hadde blitt et fenomen nærmest over natten.

Foreviget i naturskjønne omgivelser, i en stil vi forbinder med moderne, romantiske bryllupsbilder vi ofte ser på Instagram, strømmet lykkeønskningene inn fra fjern og nær.

Det tok ikke lang tid før flere tusen hadde delt de romantiske bildene og snart tok pressen kontakt. For hvem var dette paret som strålte så lykkelig, og hva var deres råd for et livslangt forhold?

Samme verdier

Vel, Marvin og Lucille giftet seg i 1960, som henholdsvis 29 og 22 år gamle, i en liten kirke i Sterling i Nebraska.

- Presten hadde aldri viet noen før, så han var litt nervøs, minnes Marvin.

Lucille kan huske at faren hennes ble rørt, og at begge hennes foreldre syntes Marvin var "helt perfekt", noe hun satte stor pris på. Begge er vokst opp på gård, Marvin under "de harde tretti-åra", og begge anser seg som nøysomme og fornuftige.

Selv framholder de like verdier og stor porsjon tålmodighet som avgjørende for at forholdet har vart, og ikke minst vært godt å være i for begge to, i seksti år. Tre barn har også bragt dem glede og mening.

- Fra dag en har vi sett på ekteskapet som noe som skal vare livet ut, men det betyr ikke at vi aldri har kranglet eller vært uenige, sier Lucille. Hun tror evnen til å se hverandres behov og beholde en positiv innstiling til forholdet er viktig, noe som i grunn bekreftes av fagfolk.

Forpliktelse og tillit

Professor i psykologi og forfatter John M. Gottman (77) anses som kanskje verdens fremste parforholdsforsker og terapeut, og er kjent for å kunne forutsi med 90 prosent sikkerhet om et par vil ha et livslangt forhold eller ikke, etter å ha forsket på mer enn 3000 par, gjennom 40 år.

Sammen med kona Julia Gottmann driver de The Gottman Institute, et par-laboratorium (ja da, de har hatt par boende og observert dem over tid), og har gitt ut en rekke bøker om emnet, sist ut i rekken «Åtte dater som forandrer alt», der han og kona deler sine beste råd for et lykkelig og langvarig forhold.

Her påpekes det at et parforhold styrkes av å vite at begge føler en forpliktelse til å få det til å vare, og har tillit til hverandre. I tillegg er det avgjørende at man evner å håndtere konflikter, tilgi og opprettholder en intimitet.

KK møtte Gottmann-paret i 2019. Da var det særlig den omveltningen i et parforhold når man får barn, som var temaet for samtalen. For å ikke gli fra hverandre i en krevende småbarnsfase rådet han par til å opprettholde det kan kaller en "mikrokommunikasjon", som betyr blant annet bekreftende blikk og aktivt vise at du får med deg blant annet hva partneren sier når vedkommende henvender seg til deg. Ingen liker å bli ignorert eller oversett. Et grynt med nesa ned i mobilen er ikke det samme som å løfte blikket og svare.

- Ingen par gjør alt «perfekt». Det som er viktig er at paret er gode på å reparere. At dere tilgir og gjør godt igjen, uttalte John Gottman på spørsmål om hvilke råd som gjelder for varig kjærlighet.

Par som får forholdet til å vare viser oppriktig interesse for hverandre, og tar ta partnerens følelser på alvor, ifølge Gottmann.

Så tilbake til Lucille (81) og Edvin (89). Paret har bevisst eller ubevisst gjort mye "riktig" ifølge faglitteraturen. Tipsene de selv deler er følgende: Jobb hardt, vær vennlige mot hverandre, tenk før du snakker og stol på hverandres styrker for å overvinne egne svakheter. Og beholdt troen på hverandre.

Da kan det kanskje hende at det blir 60 årsbryllupsdagsfeiring på flere par i framtiden?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer