Grace Kelly dødsfall:

Fikk hjerneslag da hun kjørte datteren til fyrstepalasset

Prinsesse Stephanie av Monaco var bare 17 år da moren, Grace Kelly, døde under mystiske omstendigheter.

FILMSTJERNENS TRAGISKE SKJEBNE: Fyrstinne Grace Kelly av Monaco ble bare 52 år gammel. Hun døde under tragiske omstendigheter i september 1982. FOTO: NTB Scanpix
FILMSTJERNENS TRAGISKE SKJEBNE: Fyrstinne Grace Kelly av Monaco ble bare 52 år gammel. Hun døde under tragiske omstendigheter i september 1982. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den amerikanske skuespilleren Grace Patricia Kelly, født i Pennsylvania i USA i 1929, hadde alt hun kunne drømme om - hun var gift med fyrst Rainier III av Monaco, hadde tre flotte barn og jobbet med veldedighetsprosjekter som sto hennes hjerte nært.

Men mandag morgen, den 13. september 1982, skulle alt forandre seg.

Grace Kelly og datteren prinsesse Stéphanie, som bare var 17 år på den tiden, hadde bestemt seg for å reise fra familiens landsted Roc Agel, på grensen mellom Frankrike og Monaco, til fyrstepalasset. Stéphanie skulle den samme uken begynne på skole i Paris, og i likhet med mange andre travle familier følte fyrstinne Grace at det var viktig å komme på plass i hjemmet før hun skulle sende datteren av gårde.

Grace og Stéphanie lesset bilen full med kofferter og esker, og fyrstinnen insisterte på å kjøre bilen selv - til tross for at hennes privatsjåfør flere ganger hadde tilbudt seg å gjøre mor og datter til palasset.

BRYLLUPET: Den amerikanske filmstjernen Grace Kelly møtte fyrst Rainier III i forbindelse med filmfestivalen i Cannes i 1955. Ett år senere var de to gift. Bryllupet ble holdt i april 1956. FOTO: NTB Scanpix
BRYLLUPET: Den amerikanske filmstjernen Grace Kelly møtte fyrst Rainier III i forbindelse med filmfestivalen i Cannes i 1955. Ett år senere var de to gift. Bryllupet ble holdt i april 1956. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Fyrsten bestemte seg for å koble fra konas respirator

Kort tid etter at Grace kjørte fra Roc Agel i 10-tiden ble hun rammet av et hjerneslag. Hun forsøkte å få kontroll på bilen, men lyktes ikke, og den luksuriøse Rover P6 3500-modellen havnet halvveis utenfor fjellklippen ved den franske riviera. Da ambulansen kom til stedet var fyrstinnen fremdeles i live, men bevisstløs. Hun og datteren Stéphanie, som hadde sittet i passasjersetet og som også ble skadet i ulykken, ble hastekjørt til Monaco Hospital (som i dag er omdøpt til Princess Grace Hospital Centre) for behandling.

Men livet til fyrstinnen sto ikke til å reddes. Fem minutter på elleve kvelden dagen etter ulykken, døde Grace Kelly etter at ektemannen hadde gitt sitt samtykke til at respiratoren, som holdt henne kunstig i live, skulle skrues av. Fyrstinnen etterlot seg ektemannen fyrst Rainier III (da 59) og de tre barna prinsesse Caroline (da 25), prins Albert (da 24) og prinsesse Stéphanie. Hun ble 52 år.

Fyrstinne Grace ble begravet fire dager etter dødsfallet, lørdag 18. september 1982, fra Saint Nicholas-katedralen i Monaco. Over 400 personer hadde møtt opp for å ta farvel med fyrstinnen. Blant dem var prinsesse Diana av Wales, den daværende amerikanske presidentfruen Nancy Reagan og Grace Kellys gode skuespillerkollega Cary Grant.

Hun ble stedt til hvile i Grimaldi-familiens hvelv i Monaco. Ektemannen fyrst Rainier III ble gravlagt side om side med fyrstinne Grace da han gikk bort i april 2005.

BEGRAVELSEN: Dette bildet er tatt dagen etter fyrstinnens dødsfall i Palatina-kapellet på fyrstepalasset i Monaco. Datoen er 15. september 1982. FOTO: NTB Scanpix
BEGRAVELSEN: Dette bildet er tatt dagen etter fyrstinnens dødsfall i Palatina-kapellet på fyrstepalasset i Monaco. Datoen er 15. september 1982. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Etter at Grace døde skjedde det et mirakel

Han giftet seg aldri igjen, men fikk god hjelp av sin eldste datter prinsesse Caroline med å representere fyrstehuset. Han har i ettertid lovprist sin datteren for måten hun overtok sin mors rolle på etter det dramatiske dødsfallet.

- Etter at Grace døde skjedde det et mirakel. Prinsesse Caroline fulgte i sin mors fotspor, og hadde samme entusiasme som sin mor. Måten hun har håndtert oppgavene jeg har gitt henne har gjort meg svært tilfreds, har han uttalt, ifølge HelloMagazine.

For prinsesse Caroline har humanitært arbeid og veldedighet stått øverst på prioriteringslisten - slik det også gjorde hos hennes mor Grace Kelly. Caroline har blant annet jobbet for Røde Kors, og ble i 2003 utnevnt som FNs goodwill-ambassadør. Hennes hjertesak er veldedighetsorganisasjonen Princess Grace Foundation som ble opprettet av fyrst Rainier III etter konas død.

For prinsesse Stéphanie ble årene etter morens død tøffe. I mange år levde hun et utagerende liv, og brukte lang tid på å takle sorgen. I 2005 overtok prins Albert fyrsterollen etter sin fars død.

FAMILIEIDYLL: Fyrst Rainier III og kona Grace Kelly fikk tre barn sammen. Hun ble bare 52 år. FOTO: NTB Scanpix
FAMILIEIDYLL: Fyrst Rainier III og kona Grace Kelly fikk tre barn sammen. Hun ble bare 52 år. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer