Finske Krista (36) måtte lære seg norsk for rollen som etterforsker i HBO-serien «Beforeigners»

- Jeg har fått Nicolai til å hjelpe meg med uttalen, sier Krista Kosonen til KK.

PARTNERE: I HBO-serien «Beforeigners» har finske Krista Kosonen vært nødt til å lære seg norsk. Her med motspiller Nicolai Cleve Broch. FOTO: Agnete Brun for HBO
PARTNERE: I HBO-serien «Beforeigners» har finske Krista Kosonen vært nødt til å lære seg norsk. Her med motspiller Nicolai Cleve Broch. FOTO: Agnete Brun for HBO Vis mer
Publisert

21. august har «Beforeigners» premiere på strømmetjenesten HBO, og er den aller første norske orignialproduksjonen fra HBO Europe. Manusforfatterne er det norske ekteparet Anne Bjørnstad og Eilif Skodvin, som tidligere har gjort suksess med TV-serien «Lilyhammer».

I hovedrollene finner vi norske Nicolai Cleve Broch (43) og finske Krista Kosonen (36).

Kort fortalt handler «Beforeigners» om såkalte fremtidsvandrere som kommer fra tre forskjellige tidsepoker: steinalderen, vikingtiden og 1800-tallet - til nåtid. Handlingen i serien er lagt til Norge.

«Et ukjent fenomen begynner å inntreffe verden over. Kraftige lysglimt viser seg i havet, og mennesker fra fortiden ankommer vår tid. De er fra tre ulike tidsperioder: steinalderen, vikingtiden og sent 1800-tall. Ingen forstår hvordan dette er mulig, og menneskene fra fortiden, kalt "beforeigners", har heller ingen minner om hendelsene. Noen år senere blir Alfhildr, en kvinne fra vikingtiden, teamet opp med den utbrente politietterforskeren Lars Haaland som et ledd i politidirektoratets integrasjonsprogram. Når de etterforsker drapet på en ukjent kvinne med steinaldertatoveringer, gjør de uventede funn.».

ET ANNERLEDES OSLO: Politietterforsker Lars Haaland bor på Barcode i Oslo - som en gang var et av byens mest fasjonable steder. Slik er det ikke lenger i serien «Beforeigners». FOTO: Eirik Evjen for HBO
ET ANNERLEDES OSLO: Politietterforsker Lars Haaland bor på Barcode i Oslo - som en gang var et av byens mest fasjonable steder. Slik er det ikke lenger i serien «Beforeigners». FOTO: Eirik Evjen for HBO Vis mer

- Serien handler om hvordan vi som samfunn responderer på en slik hendelse. Vi prøver å integrere dem i samfunnet, men opplever raskt forskjeller og misforståelser. Jeg tror serien er inspirert av det som skjedde i 2015 med den store innvandringsbølgen som kom til Europa, forklarer Nicolai Cleve Broch til KK, når vi møter ham under et presseevent i regi av HBO.

- Samtidig er det et veldig satirisk preg på serien, og det pågår også en drapsgåte som må løses. Så det er en veldig underholdende serie, legger Krista Kosonen til.

- Det var ganske vanskelig å snakke norsk, men jeg liker utfordringer!

Nicolai spiller altså politimannen som var den første på stedet da de første fremtidsvandrerne kom til Oslo, mens Krista spiller en viking, en fremtidsvandrer, som blir politikvinne i Oslo i moderne tid.

Krista forteller at da hun først leste manus så tenkte hun: «fra hvem sitt hode kommer alt dette her fra?».

- Det var det som først trigget meg. Samtidig som at temaet i serien er veldig aktuelt med tanke på det som skjer rundt om i verden i dag. Serien trekker opp seriøse, politiske spørsmål, samtidig som den er skikkelig morsom og et frisk pust. Jeg ble rett og slett dratt til den, sier Krista videre.

Serien er spilt inn i Norge og dialogen i «Beforeigners» er på norsk. Ettersom Krista er finsk måtte hun lære seg det norske språket for å portrettere politietterforskeren Alfhildr Enginsdottir.

- I serien snakker jeg både gammelnorsk, type norrønt, litt samisk og moderne norsk. Det var ganske vanskelig å snakke norsk, men jeg liker utfordringer! sier Krista og ler.

MÅ SAMARBEIDE: Lars Haaland (Nicolai Cleve Broch) må teame opp med vikingkvinnen Alfhildr Enginsdottir (Krista Kosonen) i den norske HBO-serien «Beforeigners». FOTO: Eirik Evjen for HBO
MÅ SAMARBEIDE: Lars Haaland (Nicolai Cleve Broch) må teame opp med vikingkvinnen Alfhildr Enginsdottir (Krista Kosonen) i den norske HBO-serien «Beforeigners». FOTO: Eirik Evjen for HBO Vis mer

Serieskaperne har ifølge Krista hyret inn språkforskere som har har laget et eget norrønt språk spesielt for serien.

Mektig imponert over «Beforeigners»-kollegaens språkøre

36-åringen har tidligere spilt i en rekke finske filmer og hadde en rolle i den amerikanske fantacyfilmen «Blade Runner 2049» i 2017. Men det er altså første gang hun spiller en karakter som hverken snakker engelsk eller finsk.

- Det er absolutt annerledes, og den største forskjellen for meg er språket. Selvfølgelig er også karakteren veldig unik, og jeg kan ikke sammenligne den med noe annet jeg har gjort før. Men når man jobber på et helt annet språk, kan man ikke lene seg på de grepene man vanligvis pleier å ta. På den ene siden er det veldig skummelt, men det er også en veldig spennende ting. Så det får briste eller bære! Jeg er nesten som et barn; veldig spent, men også litt usikker, forklarer Krista til KK.

Nicolai Cleve Broch er imponert over «Beforeigners»-kollegaens språkøre, og mener hun gjør en fremragende jobb med å snakke norsk i serien.

- Vi møttes på audition, og jeg ble allerede da veldig imponert av Krista, som i etterkant fortalte meg at hun ikke snakker norsk. Hun har et virkelig godt språkøre. Det er selvfølgelig en aksent der, men det er jo også meningen. Det er rett og slett veldig, veldig imponerende!

For Krista ble Nicolai en god støttespiller underveis i innspillingen, og han hjalp henne med å få det norske språket på plass.

- Jeg har fått Nicolai til å hjelpe meg med uttalen underveis. Noen ganger ble tonefallet feil, sånn at setningen ble feil, og da hjalp han meg med uttalen for å få det riktig. Det har gjort det enklere for meg. For å lære meg norsk hørte jeg mye på norske lydopptak og språkkurs, sier Krista til KK.

36-åringen falt pladask for Norge, og har ingenting negativt å si når vi spør henne om hvordan det var å tilbringe innspillingstiden på norsk jord.

- Jeg elsket å spille inn i Norge! Jeg bor selv i Helsinki, og føler at Norge på mange måter kan sammenlignes med Finland. Men samtidig har jeg observert at nordmenn har en bedre selvfølelse enn oss finner. Dere virker mer avslappet, og er ikke like seriøse i fremtoningen som oss fra Finland - noe som er veldig velkommen i min verden, sier hun med et smil.

Nicolai synes det er veldig stas å få lov til å være med i den første norskproduserte HBO-serien.

- Jeg er veldig stolt av det. Jeg tror at «Beforeigners» kommer til å passe godt inn i katalogen til HBO. Det føles veldig godt å være en del av det. Jeg husker at jeg så at en reklame for «Beforeigners», som sto side om side med «The Affair» og «Handmaid's tail», og det var ganske stort!

VIKING: Krista Kosonens rollefigur Alfhildr Enginsdottir har kommet til Norge fra vikingtiden, og i nåtid har hun fått jobb som politietterforsker. Her med Ágústa Eva Erlendsdóttir, som spiller vikingen Urd i serien. FOTO: Eirik Evjen for HBO
VIKING: Krista Kosonens rollefigur Alfhildr Enginsdottir har kommet til Norge fra vikingtiden, og i nåtid har hun fått jobb som politietterforsker. Her med Ágústa Eva Erlendsdóttir, som spiller vikingen Urd i serien. FOTO: Eirik Evjen for HBO Vis mer

Ekteparet Anne og Eilif hadde navnet på serien tidlig i prosessen

Manusforfatterne Anne Bjørnstad og Eilif Skodvin møttes på 90-tallet, da de begge skrev manus for ulike norske komiserier. De har blant annet jobbet sammen på «I kveld med Thomas Giertsen» (1999), «Endelig Fredag» (2002) og «Mandagsklubben» (2000-2004) - i tillegg til nevnte TV-serie «Lilyhammer», som siden ble kjøpt av strømmetjenesten Netflix.

- Vi begynte å jobbe sammen allerede i 1999, og nå er vi gift og har barn. Men selve jobbrelasjonen kom før det andre. Det var ikke sånn at vi var mann og kone, og så begynte vi å jobbe sammen, sier Anne og ler.

- Så ideene har utviklet seg over årene, med samtaler rundt forskjellige temaer og tanker. Vi har også mange hundre dårlige ideer på blokka, som har ført til denne, supplerer Eilif med et smil.

Ekteparet Anne og Eilif hadde navnet på serien tidlig i prosessen, og pitchet den inn med tittelen «Beforeigners» til HBO. I likhet med skuespiller Nicolai Cleve Broch synes de det er gøy at nettopp HBO har satset på dem - og akkurat deres idé.

TEAMET: Anne Bjørnstad og Eilif Skodvin (til venstre) har skrevet manuset til TV-serien «Beforeigners». Det er regissør Jens Lien (midten) som har regi, og Nicolai Cleve Broch og Krista Kosonen som spiller hovedrollene. FOTO: Agnete Brun for HBO
TEAMET: Anne Bjørnstad og Eilif Skodvin (til venstre) har skrevet manuset til TV-serien «Beforeigners». Det er regissør Jens Lien (midten) som har regi, og Nicolai Cleve Broch og Krista Kosonen som spiller hovedrollene. FOTO: Agnete Brun for HBO Vis mer

- Ja, vi er veldig gira, og synes det er veldig gøy å få lov til å være en del av dette! sier Anne.

- Folk som skriver TV-serier er jo også veldig glad i å se på TV, og hvilket sted er bedre enn HBO å få lansert serien din?, sier Eilif, og trekker frem den HBO-produserte klassikeren «Sopranos», som gikk på TV fra 1999 til 2007, som et eksempel en av hans favoritter.

Anne forklarer at et sentralt tema i «Beforeigners» er identitet.

- Vi leter alle etter et sted å høre til. Hva er identiteten vår basert på? Er det fortiden din? Nåtid? Klærne du går ikledd? Minnene dine? Vennene dine? Det som utgjør en identitet er litt av kjernen i serien, men det var noe vi ble klar over først etter at vi hadde drodlet frem ideen og konseptet.

For ifølge ektemannen Eilif er ikke de sånne manusforfattere som starter med et utgangspunkt for en serie der de har en agenda.

- For oss er nok selve universet vi prøver å formidle, det som er viktig. Men likevel må man være innom noen samtidsspørsmål og noe som gir mening, for at det skal bli bra. For hvis serien ikke har noe substans, så mister det mye av tyngden ganske fort, påpeker han.

På rollelisten til «Beforeigners» finner vi blant andre også de norske skuespillerne Agnes Kittelsen, Stig Henrik Hoff, Odd-Magnus Williamson, Kyrre Haugen Sydness, Oddgeir Thune, Herbert Nordrum og Ylva Bjørkaas Thedin.

«Beforeigners» har premiere på HBO onsdag 21. august.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer