Instagram

Fjerner alle filtere som «kan assosieres med plastisk kirurgi»

Tiltaket er det siste i en rekke positive forandringer hos bildedelingstjenesten.

INSTAGRAM: Instagram fjerner et filter som kan assosieres med plastisk kirurgi. Bakgrunnen for valget skal være at filterne kan påvirke unge menneskers fysiske og psykiske helse. FOTO: Skjermdump
INSTAGRAM: Instagram fjerner et filter som kan assosieres med plastisk kirurgi. Bakgrunnen for valget skal være at filterne kan påvirke unge menneskers fysiske og psykiske helse. FOTO: Skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skyller stadig vekk nye trendbølger over Instagram – noen mer langvarige enn andre.

For eksempel var såkalte «fjærbryn» og «fiskehalebryn» populært en svært stakket stund. Det samme gjelder «juletrebryn». (Sistnevnte gjør dog comeback hvert år når høytiden nærmer seg, så den er ikke like forbigående.)

«Fish gape» – når man har munnen litt åpen på bilder, gjerne på sensuelt vis – er blant trendene som har tålt tidens tann. Fire år etter at poseringen først tok av på sosiale medier, kan den fremdeles sees i både venner og kjendisers Instagram-oppdateringer. Kanskje er du tilhenger av den selv?

Den siste tiden har det dog vært noe ganske annet som har preget bildedelingstjenesten.

Et enormt utvalg av filtere i My story-funksjonen har nemlig gitt grobunn til en ny og potensielt svært skadelig trend. Nå varsler Spark AR, som står bak filterne i appen, at flere av de mest brukte alternativene skal fjernes.

Det var motenettstedet Melk & Honning som først omtalte saken i Norge.

Kan påvirke unge menneskers fysiske og psykiske helse

Selskapet – som driver med augmented reality eller utvidet virkelighet (teknologi som kombinerer virkelighet med virtuell data, jour. anm.) – uttaler på Facebook at de vil trekke alle filtere som «kan assosieres med plastisk kirurgi».

I utgangspunktet kan alle og enhver kan lage filtere til Instagram-galleriet, men Spark AR skriver nå at de jobber med endre retningslinjene sine for å sikre at godkjenningsprosessen strammes inn.

Bakgrunnen for valget skal være at filterne kan påvirke unge menneskers fysiske og psykiske helse.

Kylie Jenner. FOTO: Skjermdump
Kylie Jenner. FOTO: Skjermdump Vis mer

Mange av de mest populære filtrene gir blant annet større lepper, smalere ansikt, høyere kinnben og mindre nese. Andre – deriblant et filter ved navn «Fix me» – går så langt som å tegne opp stiplede linjer og piler i fjeset, slik man forbinder med plastiske operasjoner.

Tiltaket er det siste i en rekke positive forandringer i Instagram-sfæren.

Nylig sørget kroppspositivist og skuespillerinne Jameela Jamil for at annonser tilknyttet vektreduksjon ikke lenger vises hos brukere under 18 år. Hun har i lang tid kjempet for å innføre regelverket – som blant annet går utover Kardashian-søstrene, «Pretty Little Liars»-stjernen Ashley Benson og rapper Cardi B. Samtlige har frontet diverse «mirakelkurer» på bildedelingstjenesten.

– Grådige influensere som fremmer farlige produkter må finne en annen måte å svindle uskyldige mennesker på. (...) Nå har vi tatt et enormt steg mot å beskytte de unge som følger dem, skrev Jamil på Twitter da nyheten om forbudet ble offentliggjort i september.

– Kjendiser selger gummibjørner som skal få håret til å vokse raskere, men bruker extensions selv. De bruker Photoshop for å gjøre seg slankere, for så å selge et vektreduksjonsprodukt, har aktivisten tidligere sagt til Elle.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer