Syk pike

Folk besvimte og fikk epileptisk anfall under visning av nordmannens film

Kinofilmen «Syk pike» har satt fysiske og psykiske spor i publikum.

SYK PIKE: Det er skuespiller Kristine Kujath Thorp som har hovedrollen i den norske filmen Syk pike. FOTO: Oslo Pictures
SYK PIKE: Det er skuespiller Kristine Kujath Thorp som har hovedrollen i den norske filmen Syk pike. FOTO: Oslo Pictures Vis mer
Publisert

Da Kristoffer Borglis (37) spillefilm Syk pike ble vist under det prestisjetunge Un Certain Regard-programmet i Cannes i Frankrike i mai i år, var det flere som «satte popkornet» i halsen.

Filmen, som blir beskrevet som en sylskarp, uromantisk sort komedie, har fått tittelen Sick of Myself på engelsk.

Kort fortalt handler den om kjæresteparet Signe (Kristine Kujath Thorp) og Thomas (Eirik Sæther), som begge lever i en verden der samtidens prestisjejag er altoppslukende.

PRESTISJEJAG: Kjæresteparet Signe (Kristine Kujath Thorp) og Thomas (Eirik Sæther) gjør alt de kan for å oppnå suksess. FOTO: Oslo Pictures
PRESTISJEJAG: Kjæresteparet Signe (Kristine Kujath Thorp) og Thomas (Eirik Sæther) gjør alt de kan for å oppnå suksess. FOTO: Oslo Pictures Vis mer

Thomas er en kunstner som forsøker å få sitt store gjennombrudd, mens Signe jobber som barista. Også hun har lyst til «å oppnå store ting», men suksessen uteblir.

Derfor innser Signe at hun må ty til drastiske tiltak, for å få oppmerksomhet - både fra kjæreste, venner og omverdenen.

Publikums fysiske reaksjoner

Hun begynner å knaske ulovlige piller fra Russland, som nærmest får fatale følger for henne. Flere av scenene i Borgli-filmen er såpass forstyrrende, at det både under Cannes-visningen i mai og Jerusalem Film Festival i juli har vært folk blant publikum som er blitt fysisk uvel.

Det er meldt om at folk både har besvimt og fått epileptisk anfall under visningen.

KK har intervjuet manusforfatter og regissør Kristoffer Borgli, som åpner opp om publikums fysiske reaksjoner - noe han selv ikke var klar over at kunne forekomme under visningen.

- Det var under den store scenen på Vigelandsmuseet. Jeg ble veldig overrasket fordi jeg selv hele tiden har tenkt på filmen som en komedie, og kanskje glemt litt hvor mye fysisk ubehag den også inneholder, sier han til KK.

Bakgrunnen for å lage filmen Syk pike, forteller Borgli at handler om interessert i å utforske unge moderne eksistensielle problemer, på en måte der de manifesterer seg som en grotesk, kroppslig sykdom.

SKRYT: Skuespiller Kristine Kujath Thorp, som spiller karakteren Signe i Syk pike, får mye skryt for rolleprestasjonen. FOTO: Oslo Pictures
SKRYT: Skuespiller Kristine Kujath Thorp, som spiller karakteren Signe i Syk pike, får mye skryt for rolleprestasjonen. FOTO: Oslo Pictures Vis mer

Inspirasjon til karakteren Signe forteller manusforfatteren at er hentet fra et sted mellom fantasi og observasjon.

- Signe er besatt av hvordan omverdenen oppfatter henne – i hvor stor grad vil du si at sosiale medier har skylden for at vi er blitt så utrolig selvbevisste?

- Folk var selvopptatte før internettet også, men sosiale medier har jo skapt press om å idealisere oss selv. Om å tydeliggjøre våre personlige «brand» i kamp om sosial status. Det er jo akkurat dette hovedkarakteren i filmen går uventet langt for å oppnå, forklarer han.

Selv en del av bransjepresset

37-åringen Kristoffer Borgli er selv en del av en bransje der forventningspress, og holdningene om at «du ikke er noe» med mindre det du har kreert har vært på spesifikke filmfestivaler (helst nominert i en gjev kategori) eller vunnet priser, er skyhøyt.

- Hvordan takler du selv dette presset?

- Jeg tror jeg takler det på en langt sunnere måte enn menneskene i filmen, men jeg kan forstå at det er lett å bukke under for presset.

- I svake øyeblikk kan jeg fange meg selv i å dagdrømme om en rap-karriere, eller faktisk som i filmen: min egen begravelse. All oppmerksomhet er god oppmerksomhet. Forskjellen mellom meg og karakteren er at jeg ikke handler på de impulsene - i like stor grad! sier Borgli til KK.

SKAPEREN: Det er Kristoffer Borgli som er manusforfatter og regissør bak Syk pike. FOTO: Bjarne Bare / Oslo Pictures
SKAPEREN: Det er Kristoffer Borgli som er manusforfatter og regissør bak Syk pike. FOTO: Bjarne Bare / Oslo Pictures Vis mer

Inspirert av hendelser fra virkeligheten

Også produsentduoen Dyveke Graver og Andrea Berntsen Ottmar i Oslo Pictures, som ironisk nok har gjort knallsuksess med den Oscar-nominerte Trier-filmen Verdens verste menneske, sier til KK at man har sett klare eksempler på folk som setter seg selv i offerroller for å få oppmerksomhet, og hvor langt man er villig til å gå innenfor det.

- Et eksempel på det er skuespilleren Jussie Smollett, som iscenesatte et angrep på seg selv, som hatkriminalitet, fordi han er svart og homofil. Senere kom det frem at han hadde betalt PT'en sin for å banke ham opp. Det er en typisk case Kristoffer har latt seg inspirere av, forteller produsent Dyveke Graver til KK.

I CANNES: Produsent Andrea Berentsen Ottmar, skuespiller Eirik Sæther, regissør Kristoffer Borgli, skuespiller Kristine Kujath Thorp og produsent Dyveke Graver filmfestivalen i Cannes i mai. FOTO: NTB
I CANNES: Produsent Andrea Berentsen Ottmar, skuespiller Eirik Sæther, regissør Kristoffer Borgli, skuespiller Kristine Kujath Thorp og produsent Dyveke Graver filmfestivalen i Cannes i mai. FOTO: NTB Vis mer

Vi møtte produsentduoen på Filmhøsten-lansering i august. Underveis i prosessen med Syk pike kom de også over en sak fra Danmark.

- Det er en veldig tragisk sak, der en blogger løy på seg dødelig kreft. Hun hadde mange følgere, samarbeid med Kreftforeningen i Danmark, og barberte av seg alt håret. Familien måtte til slutt gå ut i media og si at hun er syk, men at hun ikke hadde kreft, sier Dyveke videre.

Produsent Andrea forklarer at Syk pike er en mørk film, med dypt tragisk tematikk, men at det også er meningen å gi et skråblikk av samfunnsstrukturene - spesielt i Skandinavia.

- Det er en satire på hvilke mekanismer som får oss til å gjøre sånne ting, som for eksempel iscenesettelse, og at noen blir ofre for selvrealiseringskulturen.

Er blitt vant til de ubekvemme scenene

Dyveke og Andrea var til stede i Cannes da en publikummer besvimte.

- Jeg tror vi er blitt så vant til de ubekvemme scenene, at vi nesten ikke tenker over det lengre. Men når vi viser filmen frem til nytt publikum, ser vi at det er noen scener folk reagerer ekstra på - og da noen tydeligvis mer enn andre! sier Dyveke med et lurt smil.

- Dere har jo selv oppnådd suksess, som mange i deres bransje aldri kommer til å oppnå. Kan dere kjenne dere igjen i tematikken i filmen?

- Man har jo på et vis ikke lyst til å svare ja på det spørsmålet, sier Dyveke nølende.

- Det å sette seg selv i en offerrolle for å få oppmerksomhet, det kjenner jeg ikke meg selv igjen i.

RØD LØPER I CANNES: Produsentduoen Dyveke Graver (t.v.) og Andrea Berentsen Ottmar (t.h.) har på mange måter allerede oppnådd den suksessen karakteren Signe selv bare kan drømme om. Her fra rød løper i Cannes i mai. FOTO: NTB
RØD LØPER I CANNES: Produsentduoen Dyveke Graver (t.v.) og Andrea Berentsen Ottmar (t.h.) har på mange måter allerede oppnådd den suksessen karakteren Signe selv bare kan drømme om. Her fra rød løper i Cannes i mai. FOTO: NTB Vis mer

Men derimot de skamfulle tankene som veldig mange har, det tror produsent Dyveke at vil stikke ganske greit hos de aller fleste i salen.

- Når man går inn i fantasiene til karakteren Signe, er det noe de fleste kan kjenne seg igjen i, men som man heldigvis ikke går noe videre med!

«Syk pike» har premiere fredag 9. september.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer