Cate Blanchett

- Folk sa: - Du har tre sønner, du må ønske deg en jente

Da Mrs America-aktuelle Cate Blanchett skulle prøve seg som hjemmeværende, ble mannen så utslitt at han ba henne gå tilbake på jobb.

Cate Blanchett er kjent for å eie alle sine roller, også rollen som konservativ husmor i HBO-serien Mrs America. FOTO: NTB Scanpix
Cate Blanchett er kjent for å eie alle sine roller, også rollen som konservativ husmor i HBO-serien Mrs America. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Når var siste gang du hørte en mann bli spurt om hvordan han klarer å sjonglere familieliv og karriere?

Australske Cate Blanchett (50) sukker litt oppgitt, og minner om at selv om TV-serien «Mrs America» utspiller seg på begynnelsen av 70-tallet, er det ikke mye som har endret seg siden den gang.

- Det gikk faktisk opp for meg mer og mer under innspillingen hvor relevant denne tematikken fortsatt er. Uansett om man velger karriere eller blir hjemmeværende så legges alt ansvaret på kvinner. Det er ikke mye som har endret seg siden 1971. Det er noe fundamentalt galt med tankesettet vårt.

LES OGSÅ: Disse Hollywood-parene skilte lag i 2019

- Spredte frykt bant husmødre

Den australske skuespilleren har lenge høstet ros for troverdigheten hun gir karakterene sine, men som anti-feministen Phyllis Schlafly er hun så provoserende og irriterende at man må kjempe imot for å ikke skru av TV-en i ren protest.

Den konservative seksbarnsmoren ble kjent som selve knyttneven i kampen for husmødrenes «rett til å være hjemme». Hun bygde opp sin egen karriere på å sørge for at kvinner ikke skulle få samme rettigheter som menn i arbeidslivet. Hun mente rett og slett at likestillingsforslaget, som ble lagt frem i en grunnlovsendring på 70-tallet, truet husmødres «privilegier.»

- Jeg visste ikke så mye om hvem hun var, eller hva hun stod for før jeg tok på meg rollen, sier Blanchett, som først fikk øynene opp for politikeren da Trump deltok i begravelsen hennes i 2016.

IKKE LIKESTILTE: - Uansett om man velger karriere eller blir hjemmeværende så legges alt ansvaret på kvinner. FOTO: NTB scanpix
IKKE LIKESTILTE: - Uansett om man velger karriere eller blir hjemmeværende så legges alt ansvaret på kvinner. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Schlafly, som var selvutnevnt husmor, begynte sitt politiske engasjement allerede på 50-tallet. Hun skrev og utgav over 20 bøker i løpet av karrieren.

- Jeg ble nysgjerrig på hvem hun egentlig var fordi hun virket som en svært prominent figur blant republikanerne. Det var interessant hvordan hun lyktes med å spre frykt blant husmødre. Hun fikk dem til å tro at feministene prøvde å ødelegge livene deres. Hun var også utrolig dyktig til å manipulere media, sier Blanchett.

LES OGSÅ: Den norske Hollywood-stjerna skjøt seg selv ved et uhell

- Kvinnene stoppet likestillingen

Schlafly er også kvinnen som stod bak de sterke «pro-life» og «pro-familie» -bevegelsene, som mange av USAs konservative fremdeles støtter opp under. Hun grunnla anti-abort bevegelsen, og sprøytet den inn i selve ryggmargen til partiet. Det berømmes hun fortsatt for, i følge Blanchett.

- På den tiden trodde man at dersom man var for at kvinner skulle få være en del av arbeidslivet så betydde det samtidig at man ofret familien sin. Feminisme ble sett på som anti-amerikansk og anti-familie, forklarer Blanchett, som utfordres på TV-skjermen av berømte feminister som Gloria Steinem (Rose Byrne) og Betty Friedan (Tracey Ullman).

- Det mest fascinerende er at det var kvinnene som stod i frontlinjen og sørget for å stoppe likestillingen. Det har også vært med på å farge kvinner i generasjonene som fulgte.

Jeg lurer på hvordan Amerika hadde vært i dag dersom likestillingsloven hadde blitt ratifisert på den tiden. Hun pauser litt, og funderer.

- Ikke bare mellom kjønn, men også mellom raser - og mellom rike og fattige. Fremdeles står det ikke noe sted i den amerikanske grunnloven at alle mennesker er likeverdige, og det er mye av grunnen til at vi befinner oss der vi er i dag.

- Hvordan var det selv da du vokste opp på 80-tallet?

- Jeg husker at jeg identifiserte meg som feminist på high school, og jeg husker at jeg syns det var rart at feminister ble fremstilt som manne-hatere. Jeg forstod ikke hvorfor folk syns det var så vanskelig å forestille seg at vi alle var likeverdige, sier skuespilleren, som studerte økonomi og kunst på Universitetet i Melbourne før hun bestemte seg for å hoppe over til en ren drama-utdannelse.

TO OSCARS: Det er ikke livet på den røde løperen som motiverer Cate til å jobbe i Hollywood, selv om hun har vunnet to Oscars. FOTO: NTB scanpix
TO OSCARS: Det er ikke livet på den røde løperen som motiverer Cate til å jobbe i Hollywood, selv om hun har vunnet to Oscars. FOTO: NTB scanpix Vis mer

- Da jeg gikk på universitetet var det noe som het «kvinne-studier». Jeg husker at jeg tenkte for en skam at det ikke bare heter studier av interessante mennesker. Jeg håper at vi en dag kan komme dithen hvor vi ikke poengterer kjønnet eller seksualiteten til personene vi omtaler. Det føles som det alltid er en agenda der. Det bør handle om å være menneske.

Blanchett, som også er produsent for «Mrs America», bestemte seg for at hun ville ha med flest mulig kvinner i selve produksjonen av serien som vises på HBO Nordic i Norge. I følge skuespilleren er det blitt lettere de siste årene å finne dyktige medsøstre.

- Jeg føler at det er noe av det som virkelig har endret seg i det siste. Det at kvinner er blitt flinkere til å støtte hverandre. I serien vår har vi fire kvinnelige regissører og en mann. Som produsenter bestemte vi oss for å lage en liste over alle de spennende kvinnene vi ville jobbe med. Vi hadde over 50 navn på den listen. Det hadde ikke skjedd for ti år siden. Så det er en vidunderlig ting som har skjedd nå. Men likevel er kampen langt fra over, i følge Oscar-vinneren.

- Det finnes ikke en bransje i dag, som jeg kan komme på, der menn og kvinner får lik lønn for likt arbeid – eller der maktmisbruk mellom kjønnene ikke foregår. Likestilling er ikke en politisk sak, det er en menneskelig sak.

- Tror du vi er nære målet?

- Vel, jeg tror at endring ikke kommer over natten så vi må være tålmodige. Og vi må huske at det ikke handler om grådighet. Hvis jeg skal snakke for meg selv så er ikke jeg i denne bransjen for å tjene penger, men jeg forventer likevel at jeg skal få samme betaling som min mannlige motspiller når vi gjør den samme jobben.

INGEN HUSMOR: Da Cate prøvde seg som husmor, ba mannen henne gå tilbake på jobb etter noen måneder. FOTO: NTB scanpix
INGEN HUSMOR: Da Cate prøvde seg som husmor, ba mannen henne gå tilbake på jobb etter noen måneder. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Selv vokste Blanchett med en bror og en søster. Moren var lærerinne og faren jobbet i reklamebransjen. Sistnevnte døde av hjerteinfarkt da Blanchett bare var ti år. Hun har tidligere uttalt at skuespill ble en slags katalysator etter tapet av faren. I dag har hun vært gift med regissør og manusforfatter Andrew Upton i 23 år. De har sønnene Dashiell (18) Roman (15) og Ignatius (12) - og for fem år siden adopterte de lille Edith. At det ble en liten jente var ren tilfeldighet, i følge henne selv.

- Jeg husker når folk sa til meg at, åh, du har tre sønner du må virkelig ønske deg en jente, men faktum er at jeg aldri så på det slik. Jeg ville bare ha barn. Sunne, friske barn som jeg kunne ha et nært og godt forhold til. Men nå som jeg har en datter så kan jeg se at folk behandler henne annerledes fordi hun er en jente. Det har vært en interessant lærepenge for meg. Hun funderer litt, og understreker.

- Jeg har aldri tenkt over kjønnet til et barn faktisk. Jeg tenker ikke over mitt eget heller. Jeg er bare meg. Men man oppfører seg så klart forskjellig ut i fra hvem man omgås, men jeg ser ikke på det som kjønnsrelatert. Bortsett fra når det forhindrer meg i noe så klart.

Prøvde seg som hjemmeværende

Skuespilleren, som har hatt en usedvanlig variert karriere hittil, innrømmer at det er krevende å være i full jobb og å oppdra fire barn samtidig. Derfor bestemte hun seg nylig for å roe ned litt.

ELSKER JOBBEN: - Jeg klarer ikke si nei til nye jobber, sier Cate Blanchett. FOTO: NTB scanpix
ELSKER JOBBEN: - Jeg klarer ikke si nei til nye jobber, sier Cate Blanchett. FOTO: NTB scanpix Vis mer

- Jeg planla faktisk ett friår i forfjor fordi barna mine holdt på med viktige eksamener, men etter seks måneder sa mannen min: kan du være så snill å gå tilbake på jobb. Ha, ha. Jeg tror han syns det ble litt for mye. Hver helg var det organiserte turer og tett opplegg. Jeg har så mye energi. Han bad til slutt en kveld om vi vær så snill bare kunne sitte hjemme og se en film i stedet for at vi måtte reise i to timer for å utforske enda en ny, eksotisk restaurant jeg hadde funnet frem.

Men tross i en glitrende karriere, har Blanchett, som har vunnet to Oscar, og i tillegg mottatt fire nominasjoner, merkverdig nok ingen høye tanker om egne prestasjoner.

- Jeg sier alltid at dette blir min siste jobb, ha, ha. Jeg kan ikke unnskylde meg nok overfor publikum. Men så får jeg et kjempespennende tilbud, og så klarer jeg ikke å si nei. Jeg fokuserer alltid på det jeg følte at jeg ikke fikk til. Jeg tror at jeg tar på meg en ny jobb for å reparere skadene som gjorde i den forrige jeg spilte inn.

LES OGSÅ: Natalie Wood: Hvordan døde egentlig Hollywood-stjernen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer