Luksusfellen

- Folk sier jeg bare må betale

Tindersvindler-offer Cecilie Fjellhøy har møtt liten forståelse for sin svindelsak av norske banker - i motsetning til i England.

LUKSUSFELLEN: Cecilie Fjellhøy ble kjent for mange gjennom Tindersvindleren på Netflix. Nå er hun med i Luksusfellen for å FOTO: Viaplay
LUKSUSFELLEN: Cecilie Fjellhøy ble kjent for mange gjennom Tindersvindleren på Netflix. Nå er hun med i Luksusfellen for å FOTO: Viaplay Vis mer
Publisert

Etter å ha møtt drømmemannen på datingappen Tinder skjønte Cecilie Fjellhøy (34) – etter å ha tatt opp flere lån i ulike banker og mangel på tilbakebetaling fra drømmemannen – at han slettes ikke var noen drømmemann likevel. Simon Leviev har senere blitt omtalt som Tinder-svindleren.

Fjellhøy tok opp lån på halvannen million for å hjelpe kjæresten ut av en knipe med «fiender i diamantbransjen». Han utga seg for å være milliardærarving – et godt grunnlag for å få pengene tilbakebetalt på sikt. Det er historien Fjellhøy fikk servert.

Da hun hadde innsett at drømmemannen var en svindler og at hun hadde blitt gjeldsslave, tok 34-åringen kontakt med VG. Avsløringene om Tinder-svindleren gikk verden rundt i 2019, og i starten av 2022 slapp Netflix dokumentarfilmen «The Tinder Swindler» om Fjellhøy og flere av svindelofrene hans.

Søkte råd

I ettertid valgte den London-baserte 34-åringen å ta kontakt med Hallgeir Kvadsheim i Luksusfellen for å få orden på økonomien.

– Folk sier jeg bare må betale det ned, men det skorter ikke på viljen, sier hun gråtkvalt til de to programlederne Kvadsheim og makker Lene Drange.

I fire år har hun forsøkt å finne en løsning, snakket med kreditorer og tatt på seg jobber. Hun ønsker å bli fri fra kreditorene.

– Jeg ønsker å få økonomien på rett kjøl, og det har jeg fått igjen i England hvor jeg bor og jobber, sier hun til KK.

Det er i Norge hun har gjeld i bankene og rentene øker. Hun synes det er synd at ofre for svindelkriminalitet ikke blir tatt mer hensyn til i det norske systemet.

To av bankene har tatt saken hennes til retten – hun har kommet ut som tapende part i begge. Fjellhøy er veldig bevisst sine egne feiltrinn, men mener også at bankene kunne latt være å gå etter offeret når gjerningspersonen er kjent.

LUKSUSFELLEN: Cecilie søkte økonomisk rådgiving hos Luksusfellen-Hallgeir, de tok turen til London hvor hun bor for å bidra. FOTO: Viaplay
LUKSUSFELLEN: Cecilie søkte økonomisk rådgiving hos Luksusfellen-Hallgeir, de tok turen til London hvor hun bor for å bidra. FOTO: Viaplay Vis mer

– Jeg vil jo ha et godt forhold til banker og kreditorer i det landet jeg kommer fra og kanskje vil flytte tilbake til på mine gamle dager – uten at det gjør vondt i magen.

Til forskjell fra andre deltakere i Luksusfellen, har Fjellhøy god kontroll på gjelden og hvordan hun bruker pengene sine. Hun uttrykker overfor KK at hun forstår at situasjonen hennes er komplisert og vanskelig å håndtere, også for de erfarne økonomene.

– Alt i alt var det ingen endring, men grunnen til at jeg var med var for å få fram temaet.

Tok kontakt med svindelofrene

Shimon Yehuda Hayut, som er svindlerens egentlige navn, er dømt for svindel i Finland og Israel. Saken mot han i Norge og England er henlagt.

Diamantkongen Lev Leviev som svindleren utga seg for å være sønn av, har i dag inngått et samarbeid med ofrene. Profitten på salget av et diamantarmbånd går tilbake til ofrene som et bidrag til å betale ned gjelden de alle sitter med.

Bruker stemmen sin

Fjellhøy har som følge av å stå fram som svindeloffer opplevd stort engasjement i sosiale medier. Hun snakker åpent om utfordringene den traumatiserende hendelsen har skapt for henne, og hun når ut med et budskap som gjerne har vært tabubelagt. Hun ønsker å fjerne skam.

Nå holder hun foredrag og stiller opp i intervjuer for å belyse saken. Både sin personlige sak, men også for å skape mer forståelse for svindelofre generelt.

Vondt, men også givende å snakke om

Til tross for situasjonen hun står i, og med noen tunge perioder bak seg, klarer hun seg fint i hverdagen.

Jeg har det egentlig veldig bra, men det er ikke en morsom ting å snakke om, og det gjør vondt å fortsatt måtte det. Jeg synes jeg fortjener å komme meg videre, sier hun til KK.

34-åringen kommer til å fortsette å prate om temaet og skape mer åpenhet og forståelse for svindelofre. Selv om det er vondt å prate om det hun selv har erfart, er det også veldig givende. Hun opplever at svindelofre tar kontakt med henne og takker for at hun snakker om hvordan det oppleves.

– Jeg håper at bankene vil møte meg og at siste ord ikke er sagt i saken, avslutter hun.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer