Chris Medina

- Folk tror jeg tjente meg rik på å utnytte Juliana

Da Chris Medina brøt med kjæresten fem år etter den tragiske bilulykken, opplevde han en tsunami av grov hets og trakassering.

CHRIS MEDINA: Den amerikanske artisten Chris Medina med eksforloveden Juliana Ramos, samboeren Silje Skylstad Gotaas og datteren Mila i Chicago. FOTO: Privat
CHRIS MEDINA: Den amerikanske artisten Chris Medina med eksforloveden Juliana Ramos, samboeren Silje Skylstad Gotaas og datteren Mila i Chicago. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

- Jeg utfordrer deg til å gå inn på YouTube, finne musikkvideoen til What Are Words, scrolle deg ned i kommentarfeltet og lese gjennom kommentarene, sier den amerikanske artisten Chris Medina (39), både oppgitt og engasjert på en og samme tid.

Vi sitter innerst i hjørnet av en fasjonabel hovedstadsbar, på en sofa trukket i blått fløyelstoff og drikker kaffe fra små porselenskopper.

Her er forretningsmenn, frognerfruer og annet fintfolk. Samt Chris Medina, amerikaneren som smeltet millioner av hjerter verden over med kjærlighetsballaden What Are Words i 2011.

Da hadde han allerede bemerket seg i American Idol, der han åpenhjertig fortalte om forloveden Juliana - hvis liv ble totalforandret etter en alvorlig bilulykke i 2009.

Fra det ene øyeblikket til det andre, to måneder før bryllupet skulle ha stått, gikk paret fra å ha en lovende fremtid som ektemann og kone, til å bli pleier og pasient.

PÅ AMERICAN IDOL: Chris Medina med sin daværende forlovede Juliana Ramos i mars 2011, kort tid etter at han røk ut av talentshowet. FOTO: NTB / Daily Herald / Tanit Jarusan
PÅ AMERICAN IDOL: Chris Medina med sin daværende forlovede Juliana Ramos i mars 2011, kort tid etter at han røk ut av talentshowet. FOTO: NTB / Daily Herald / Tanit Jarusan Vis mer

Ikke tjent en eneste krone på låten

Chris har i løpet av intervjuet flyttet seg fra stolen han opprinnelig satte seg ned i da han kom, til sofaen, for å sette seg bedre til rette. Det er som om han stålsetter seg for noe, som han egentlig ikke ønsker at skal komme.

- For hver positive kommentar, er det ti negative. Ukjente mennesker forteller meg for en dårlig person jeg er som har forlatt Juliana og at jeg har utnyttet henne grovt og tjent penger på ulykkeshistorien hennes.

FØR ULYKKEN: Chris Medina og Juliana Ramos møttes på universitetet, og ble kjærester da han var 18 og hun var 17 år. FOTO: Privat
FØR ULYKKEN: Chris Medina og Juliana Ramos møttes på universitetet, og ble kjærester da han var 18 og hun var 17 år. FOTO: Privat Vis mer

Men det folk ikke vet, sier han, er at han ikke har tjent en eneste krone på låten, at det ikke er han som har skrevet balladen og at han ikke har forlatt Juliana - for de snakker sammen nesten daglig.

- Folk er så inne i illusjonen om kjærlighetshistorien at de faktisk blir forbanna på ekte. De finner bare på sitt eget narrativ, sier han oppgitt.

- De tror at jeg tjente meg rik på å utnytte Juliana. Folk tenker ikke over at jeg hver jul må holde konsert fordi jeg trenger penger. Musikk var min «passion» lenge før ulykken, og jeg har ikke tjent en eneste krone på sangen.

Ville egentlig ikke delta på American Idol

Chris ble en del av det American Idol-sirkuset på tampen av 2010, etter at han fikk en «Golden ticket to Hollywood» på audition - og plutselig var blant topp 40.

Deltakelsen var egentlig mot hans egen vilje, og hadde det ikke vært for at svigerfamilien - og spesielt Juliana - pushet på, hadde han aldri stilt opp.

- Jeg prøvde meg på American Idol, ett år før vi skulle gifte oss. Ikke fordi at jeg selv ville det, men Juliana visste at jeg var en musiker som slet. Det var hun som oppfordret meg til å melde meg på fordi det kunne være en fin mulighet for meg til å slå gjennom, forklarer han.

Den første gangen kom han ikke videre, og la raskt ideen om en musikkarriere gjennom American Idol på hylla.

- Det var mot mine ønsker at jeg meldte meg på. Jeg tok det ikke seriøst i det hele tatt. Juliana var så sint på meg for akkurat det, at jeg fikk denne muligheten, men ikke tok det seriøst.

- Vi kranglet mye om det, og hun ba meg om å forsøke igjen neste år. Men det blånektet jeg. Jeg ville ikke være han karen som bare gjør coverlåter, sier han ærlig.

TØFF TID: I dag bor den amerikanske artisten Chris Medina i Norge med norsk samboer og en liten datter. FOTO: Silje Skylstad Gotaas
TØFF TID: I dag bor den amerikanske artisten Chris Medina i Norge med norsk samboer og en liten datter. FOTO: Silje Skylstad Gotaas Vis mer

Chris og Juliana møttes på universitetet, og i likhet med andre par på samme alder, var det mye frem og tilbake mellom dem.

- Vi ble sammen da jeg var 19 og hun 17 år. Vi kjøpte hus sammen og bodde sammen i mange år. Vi hadde et typisk av-og-på-forhold, men vi fant alltid tilbake til hverandre.

Det første året etter den alvorlige bilulykken gikk som i en loop for Chris Medina. Innimellom mating gjennom tube, kjøring til fysioterapi og bruke tid på å lære Juliana å svelge igjen, jobbet Chris 40 timers arbeidsuker på Starbucks.

- Jeg hadde det ikke bra, forteller han i dag.

Fikk dårlig samvittighet

En kveld han kom hjem etter en lang arbeidsdag fant han Juliana og moren Janet Barnes foran TV-en. Juliana i sykesengen som sto midt på stuegulvet. På skjermen gikk American Idol-sesongen Chris hadde vært med i, om han hadde gått videre første gang.

- Janet sa at hun ikke likte denne sesongen, og spurte meg hva jeg synes. Jeg ga henne litt attitude og sa: «jeg bryr meg ikke en dritt om det showet der».

Julianas mor kastet fra seg fjernkontrollen og ga Chris en klar beskjed.

- Hun sa: «Chris, denne ulykken skjedde med oss alle, ikke bare deg.». Jeg fikk så dårlig samvittighet, og følte at jeg hadde oppført meg helt grusomt, minnes han.

I sykesengen begynte Juliana å bevege på fingrene, for å indikere at hun ville si noe.

- Jeg hentet tusjtavlen og holdt hånden hennes slik at hun kunne formulere hva hun ville si. Det tok en evighet for henne å skrive «IF YOU WERE ON». Jeg skjønte ikke hva hun mente med det, og var egentlig ganske irritert og sliten etter en lang dag.

Det var ikke før noen timer senere den natten, at Chris skjønte hva Juliana hadde ment.

- Det hun forsøkte å si var at moren hadde likt sesongen om jeg hadde vært med.

Og skjebnen ville ha det til at det kort tid senere skulle havne en epost i Chris' spam-innboks, om at det skulle være en American Idol-audition i Chicago.

- Jeg bestemte meg for å melde meg på igjen, fordi Juliana og familien så gjerne ville det. Denne gangen skulle jeg ta det mer seriøst. Clean up. Shave meg. Skaffe meg noen fine klær og være ute i god tid.

Historien gikk viralt

Da TV-produsentene hørte om den sterke historien til Juliana og Chris, var de ikke sene om å lage en spesialepisode som ble sendt ut i det ganske land.

- Jeg spurte Juliana om det var noe hun og familien kunne tenke seg å stille opp på, og det ville de. Jeg innså ikke at det kom til å gå viralt i det sekundet episoden om oss ble sendt. Det ble så kontroversielt. Folk tror at det var jeg som dro henne med meg på showet, men jeg dro dit alene. Juliana og familien kom for å overraske meg.

Det var ingen ringere enn den amerikanske superstjernen Jennifer Lopez, som hadde fått i oppdrag å gi Chris Medina fyken fra programmet. Hun var tydelig lei seg og opprørt over at han ikke lenger var en del av konkurransen.

GIKK VIRALT: Chris Medina smeltet millioner av hjerter verden over med kjærlighetsballaden What Are Words i 2011. FOTO: Kjetil Tefke
GIKK VIRALT: Chris Medina smeltet millioner av hjerter verden over med kjærlighetsballaden What Are Words i 2011. FOTO: Kjetil Tefke Vis mer

Kort tid senere slapp han What Are Words. Låten han hevder at han ikke har tjent en eneste krone på, selv om det er noe resten av verden tror.

- Måten American Idol-kontrakten fungerer på, er at det er forbud å lansere egen musikk mens programmet pågår, forklarer han.

Men det er, ifølge Chris, blitt laget en spesiell klausul i kontrakten, som går ut på at dersom man gjør det for veldedighet, at pengene går uavkortet til et godt formål, og ingen profitterer på det kan man lansere sanger.

- Jeg satte derfor opp et fond for Juliana, og alle pengene som er tjent inn på sangen går til det fondet. Hver eneste krone. Pengene fra What Are Words sørger for Julianas økonomiske trygghet.

Det er heller ikke Chris som har skrevet låten. Selv om det er noe «hele verden» tror.

- De tror at jeg har skrevet sangen selv, men det stemmer ikke. Noen andre skrev de ordene for meg. Selv om jeg har sagt alle ordene, ble de uttalt i en annen kontekst, forklarer han.

Låten er skrevet av den britiske låtskriveren Lauren Christy, produsert av amerikanske Rodney Jerkins og komponert av norske Andre Lindal.

- Rodney ringte meg en dag, og fortalte at han hadde en låt basert på intervjuer jeg hadde gjort på American Idol. Han hadde blitt veldig rørt av historien vår. Christie hadde skrevet låten basert på mine ord, og det ble What are words.

Over 63 millioner avspillinger på Youtube

Chris Medina syntes det var en kreativ måte å lage låten på, men syntes den var altfor klisjéaktig første gang han leste gjennom teksten.

- Ikke bare teksten, men hele låten. Jeg sa til og med til dem at jeg ikke en gang var sikker på om det var helt meg, og jeg var usikker på om jeg i det hele tatt kunne synge så lyst. Jeg følte egentlig på litt press, det må jeg bare si.

VED FAMILIENS SIDE: Chris Medina ble værende i forhold med Juliana Ramos i fem år etter ulykken. Bildet er fra mars 2011. FOTO: NTB / Daily Herald / Tanit Jarusan
VED FAMILIENS SIDE: Chris Medina ble værende i forhold med Juliana Ramos i fem år etter ulykken. Bildet er fra mars 2011. FOTO: NTB / Daily Herald / Tanit Jarusan Vis mer

Men låten gikk viralt, og musikkvideoen, der Chris og Juliana deler bilder og videoer fra før ulykken, er sett og hørt av millioner av mennesker.

I løpet av de siste 10 årene er låten blitt spilt av over 63 millioner ganger på YouTube. Men for Chris Medina er dette blitt et onde.

- Bokstavelig talt, fra det øyeblikket ulykkens skjedde til jeg bestemte meg for å trekke meg unna sosiale medier og rampelyset, har jeg levd i et slags helvete.

Kognitiv test

Hver gang han slapp en ny låt, var det ifølge ham ingen som brydde seg om musikken, men om Juliana og ulykken.

- Folk ville bare vite hvordan de nye låtene var knyttet til Juliana og ulykken. Spesielt her i Norge har de vært mye fokus på ulykken, det har nærmest vært umulig å unngå å snakke om det, sier Chris, og poengterer at han nok en gang sitter i et norsk intervju og bretter ut om ulykken.

- Men dette intervjuet med dere, er det første intervjuet der jeg forteller detaljert om ulykken og forholdet mitt med Juliana. Ingen vet at jeg ikke tjener en eneste krone på What Are Words, ingen vet at jeg ikke tok med henne til American Idol, men at hun og familien dukket opp selv. Ingen vet at hun ikke besto den kognitive testen, og at det er derfor vi bestemte oss i fellesskap for å avslutte forholdet.

Den kognitive testen Chris snakker om, en såkalt Mental Capacity Act (MCA), er en test som kreves i visse stater i USA, som tydelig kan bevise at en i Julianas tilstand kan ta avgjørelser på egenhånd.

- Med mindre hun kan bestå en kognitiv test, der hun tydelig viser at hun kan avgjørelser på egenhånd, er det ulovlig for meg å gifte meg med henne og få barn med henne. Da er det som at jeg utnytter en person som ikke har råderett over en selv, og det er ulovlig, forklarer han.

Fem år etter ulykken, der Chris Medina har stått støtt gjennom forlovedens tunge kamp, er det familien hennes som en dag setter foten ned. De har en såkalt intervensjon med Chris, en dag han kommer hjem fra jobb.

- Alle var samlet. De ba meg om å sette meg ned, for de ville ha en samtale med meg. De sa at det var over nå. At jeg kunne gå. At jeg måtte gå og leve livet mitt. Juliana var der, og hun sa at jeg hadde vært så god mot henne, og at jeg kun fortjente det beste.

For Chris var det fint å høre det fra Juliana direkte, men det var også svært forvirrende for ham.

- I det øyeblikket var det umulig for meg å fatte at hun ikke klarte å bestå den kognitive testen, sier han og fortsetter:

- Den eneste grunnen til at jeg forteller deg dette nå, er fordi at jeg over de siste fire årene endelig har fått hjelp. Jeg har lært meg å takle motgangen, og følgene av den.

Fire år med terapi

Chris valgte å bruke alkohol som en slags måte å forsvinne fra omverdenen på. Han sløste penger, og kunne plutselig hive seg i bilen og kjøre rundt på måfå.

Sakte, men sikkert forsvant han fra offentligheten. Han ble sur, innesluttet og mistet den gnisten han hadde hatt før - også for musikken.

- Og bare det å komme til Norge var en indre kamp for meg, fordi jeg forlot alt og alle i Chicago og flyttet hit. Det var vanskelig for meg å bo her, og det er også derfor det har tatt så lang tid for meg å lære språket, fordi jeg motsatte meg alt som hadde med Norge å gjøre.

- Hvorfor følte du det sånn?

- Fordi jeg aldri har hatt lyst til å bo i Norge. Jeg ville fortsette å bo i Los Angeles, fordi at det var der jeg følte at det var best for meg å satse på musikken.

KJERNEFAMILIEN: Chris Medina med sin norske samboer Silje Skylstad Gotaas og parets datter Mila (5). FOTO: Privat
KJERNEFAMILIEN: Chris Medina med sin norske samboer Silje Skylstad Gotaas og parets datter Mila (5). FOTO: Privat Vis mer

Men amors piler skjøt fart, og gjennom felles venner møtte han i 2012 norske Silje Skylstad Gotaas (36). I 2017 ble de foreldre til datteren Mila.

- Hun var en veldig herlig person, og jeg innså raskt at jeg hadde falt for henne. Men i begynnelsen var det vanskelig med avstanden, fordi jeg var i LA, og vi holdt kontakten gjennom internett. På tampen av 2013 dro jeg til Norge, selv om jeg ikke skulle jobbe, og forholdet vårt utviklet seg. Vi ble kjærester, og jeg flyttet hit.

Chris' nærmeste familie og venner visste at Juliana og han ikke var sammen lenger, men verden visste ikke, og det ble etter hvert et stort problem.

- Jeg vet egentlig ikke hvordan sånne ting fungerer, for jeg er ingen «profesjonell» kjendis. Jeg aner ikke hvordan man annonserer et brudd. Ringer man avisen og sier ifra at man ikke lenger er sammen? spør han ironisk.

Han mener at man i utgangspunktet ikke burde være nødt til å tenke over sånne ting, men at når man er kjent føler man på at man «skylder» fansen å få vite det.

- Noe som er helt fucked up, for jeg føler ikke at jeg skylder noen noe. Det er ikke deres business. Det var et PR-mareritt, sier han, og siterer seg selv:

- «Jeg vil at alle skal vite at jeg ikke lenger er i denne situasjonen med Juliana, og at jeg har begynt å date». Jeg tror jeg aldri fullt ut kommer til å forstå hvordan man skal navigere rundt i det landskapet der.

Ble traumatisert av sosiale medier

Ett år etter at datteren ble født, innså Chris at han trengte hjelp til å endre tankemønster. I 2018 begynte han med terapi.

- Jeg ble traumatisert av sosiale medier, og jeg mistet nesten driven for musikk. Da jeg endelig tok tak, var det noe som løsnet. Jeg hadde blitt en totalt forandret person. «Glade Chris,» som jeg vet at jeg er, var borte.

EVIG KAMP: TIl KK forteller Chris Medina at han mest sannsynlig kommer til å gå i terapi resten av livet. FOTO: Kjetil Tefke
EVIG KAMP: TIl KK forteller Chris Medina at han mest sannsynlig kommer til å gå i terapi resten av livet. FOTO: Kjetil Tefke Vis mer

Han fortsetter:

- Jeg tror folk falt for illusjonen om meg i denne kjærlighetshistorien, mer enn musikken min. Da fansen fant ut at jeg ikke var i denne kjærlighetshistorien lenger, ble de forbanna på meg. Jeg vet ikke hvorfor det er sånn, men det er realiteten. De hadde gjort seg opp en tanke om at dette skulle være den ultimate kjærlighetshistorien.

I dag har han et svært nært forhold til eksforloveden Juliana og hele hennes familie.

- Vi har et tett bånd, og vi er gode venner. Når jeg er i Chicago, bor jeg hos dem. Også kjæresten min Silje og datteren min har et godt forhold til Juliana og familien, forteller Chris.

I løpet av de siste fire årene med terapi, har det nå endelig løsnet for Chris, og han er på et bedre sted i livet. Han takler de tunge stundene bedre enn før han begynte med terapien.

- Jeg tenkte ofte at jeg kunne ønske at jeg kunne gå tilbake og bare være baristaen på Starbucks. For i det minste var det der jeg sang, og det var da jeg var lykkelig.

The devil inside

Det er tre år siden sist han slapp en låt, men nå er han aktuell med låten The Devil Inside, som han karakteriserer som en svært personlig låt.

- Det er bokstavelig talt en kjærlighetshistorie, en takk og en unnskyldning til alle de menneskene som fremdeles er meg så nære, som elsker meg og som gir meg så mye jeg føler jeg ikke fortjener, forklarer han.

MUSIKKVIDEO: Chris Medina - The Devil Inside (Official Music Video). Vis mer

Han har også lært seg mekanismer for å ikke ta seg nær av hatet og de negative kommentarene som fremdeles florerer på Internett og sosiale medier.

- Alt sitter i hodet. Det vil alltid eksistere folk som sier sårende og negative ting, men de som virkelig betyr noe er de som står deg aller nærmest.

Ettbarnsfaren er overbevist om at han kommer til å gå i terapi resten av livet.

Han poengterer at han slett ikke er noen talsmann for hverken angst og psykisk uhelse.

- Jeg sitter ikke på svarene, og jeg vil ikke at folk skal se på meg som en rollemodell, for det er jeg så langt unna som du kan få. Men det jeg vil at folk skal vite er at de ikke er alene.

Måtte komme seg ut av forholdet for sitt eget ve og vel

Den noe forknytte Chris, som rigget seg til i fløyelssofaen med et usynlig skjold foran seg, har nå løsnet litt opp. Han sitter mer henslengt, og hele holdningen fremstår mer avslappet.

Men han er fullstendig klar over merkelappen han har fått av fansen, og som trolig alltid vil forbli:

- Jeg er han karen som ga et ekstremt stort løfte i en sang – og som brøt det. Men folk vet ikke hva som egentlig er sannheten.

- De skriver at What are words har null betydning for dem lenger. Vel, da har de ikke forstått hva den handler om.

- Og det er?

- Den handler ikke om å skulle gifte seg, men om å aldri bli forlatt. Og svært få vet at Juliana og jeg fremdeles har kontakt og er gode venner. Hvis de hadde hørt den samtalen vi hadde på telefonen i går, hadde de innsett at jeg aldri har forlatt henne. Heller tvert imot.

KK gjør oppmerksom på at Julianas pårørende har godkjent artikkelen, og Chris Medinas samboer Silje Skylstad Gotaas har lest gjennom saken.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer