Tre nøtter til Askepott

Folket raser etter stor endring i «Tre nøtter til Askepott»

- For meg vil det alltid være Knut! sier KKs sjefredaktør Ingeborg Heldal.

TRE NØTTER TIL ASKEPOTT: Libuse Safrankova (Askepott) og Pavel Travnicek (prinsen) var henholdsvis 19 og 23 år da de spilte i den tysk-tsjekkoslovakiske filmen om eventyret om Askepott. FOTO: National Film Archive (NFA) / NRK
TRE NØTTER TIL ASKEPOTT: Libuse Safrankova (Askepott) og Pavel Travnicek (prinsen) var henholdsvis 19 og 23 år da de spilte i den tysk-tsjekkoslovakiske filmen om eventyret om Askepott. FOTO: National Film Archive (NFA) / NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tre nøtter til Askepott er et must for de aller fleste nordmenn klokken 11 på julaften, og den tsjekkiske filmen er blitt sendt på NRK hvert år siden 1975 (med unntak av et avbrudd i 1993).

Men nå har Platekompaniet, som nettopp lanserte en nyrestaurert versjon av filmklassikeren på DVD og Blu-Ray, tatt et nytt grep - nemlig byttet ut den folkekjære Knut Risan-stemmen med Mot i Brøstet-general Nils Vogt (74).

– Det var et veldig hyggelig oppdrag. Ikke minst var det en jobb jeg gikk til med ærbødighet, for jeg vet hvor mye kjærlighet norske TV-seere har til Knut Risans versjon, sier Nils Vogt i pressemelding via Kulturmeglerne.

STEMMEN: Det var Knut Risan, som nå dessverre har gått bort, som har den norske fortellerstemmen i «Tre nøtter til Askepott». Dette bildet er fra 1997. FOTO: NTB
STEMMEN: Det var Knut Risan, som nå dessverre har gått bort, som har den norske fortellerstemmen i «Tre nøtter til Askepott». Dette bildet er fra 1997. FOTO: NTB Vis mer

Da KK skrev saken Derfor blir det ikke jul uten klassikeren «Tre nøtter til Askepott» i 2019, var hovedgrunnen til at vi elsker filmklassikeren år etter år nettopp Knut Risans joviale og ikoniske stemme.

Opptakene ble gjort på én dag

Risan, som gikk bort i 2011, var en erfaren film- og teaterskuespiller, som hadde spilt over 100 roller på ulike teaterscener. Han har tidligere fortalt i et intervju med Aftenposten at dubbingen av «Tre nøtter til Askepott» ble gjort på én dag.

GUTTEJENTE: Askepott viser hva hun er god for - og gir gutta hakeslepp. FOTO: National Film Archive (NFA) / NRK
GUTTEJENTE: Askepott viser hva hun er god for - og gir gutta hakeslepp. FOTO: National Film Archive (NFA) / NRK Vis mer

I kommentarfeltet til Dagbladet-saken, som er lagt ut på avisens Facebook-side, er det flere som raser over at en gammel tradisjon nå blir gjort om på.

«NEI NEI NEI. Nils er flink, men hvorfor kutte stemmen te en av di gamle store skuespillere. Tradisjoner i Norge bør ikke tas bort å forandres på!», skriver en av Dagbladet-følgerne.

En annen skriver at man ikke skal tukle med julenostalgien:

«Vi må beholde julenostalgien. Det er ikke alt vi skal tukle med. Det blir som å sette inn ny fortellerstemme på grevinnen og Hovmesteren, det hadde også funka dårlig. Nei, originalen har gått i generasjoner, og skal fortsette med det til de neste generasjoner».

TRAILER: Hør smakebit av Nils Vogts versjon av «Tre nøtter til Askepott» i videoen! VIDEO: Platekompaniet Vis mer

Men ifølge Rolf Presthus, daglig leder i Platekompaniet, kan fansen som frykter at den ikoniske stemmen nå forsvinner - ta det helt med ro.

– For oss er det viktig å presisere at vi også er glade i Risans versjon, og at NRK fortsatt kommer til å sende den hver jul. Vi kan med andre ord berolige alle med at julaftens Tre nøtter-tradisjoner forblir som de er, og at vi legger nytt og spennende bonusmateriale under treet i år, forklarer Presthus i pressemeldingen.

Til KK forteller Presthus at Platekompaniet opprinnelig henvendte seg til NRKs distributør om Risan-versjonen, men fikk beskjed om at de ikke ønsket å tilgjengeliggjøre den.

- Derfor ble det alternativet ble utelukket. Vi kunne selvfølgelig sluppet DVD og Blu-Ray med kun den tsjekkiske versjonen med norske tekster, men for veldig mange er norsk fortellerstemme en sentral del av Tre nøtter-opplevelsen, så det var da vi tillot oss å tenke litt kreativt: «Hvis ikke Risan, hvem kunne gjort en god jobb med dette i 2022?»

TRADISJONSRIK FILM: Ingen jul uten Tre nøtter til Askepott! FOTO: National Film Archive (NFA) / NRK
TRADISJONSRIK FILM: Ingen jul uten Tre nøtter til Askepott! FOTO: National Film Archive (NFA) / NRK Vis mer

Presthus og kollegene i Platekompaniet hadde mange ideer til hvem som kunne være aktuell som ny stemme som skulle hoppe etter Risan, men ville først og fremst høre hva folket mente.

– Vi ba om forslag i sosiale medier, og etter en avstemming fikk Nils Vogt flest stemmer. Nils har gjort en kjempejobb, og nå gleder jeg meg til å høre hvordan folk opplever denne versjonen, som også har sylskarpt bilde og glimrende lyd. På en måte kan folk velge seg tre filmnøtter til jul i år: Risan-versjonen, den originale tsjekkiske versjonen og Vogt-versjonen, sier Preshus til KK.

- Grunnleggende skeptisk

En av de som reagerer er KKs sjefredaktør Ingeborg Heldal (49). Hun er vokst opp med «Tre nøtter til Askepott» på TV-skjermen på julaften, og for Ingeborg er Risan selve lyden av jul.

- «Leeeeksene, mine herrer!» etterligner hun.

- Nei, dette er jeg grunnleggende skeptisk til, kjenner jeg!

SKEPTISK, MEN: - For meg vil det alltid være Knut! sier KKs sjefredaktør Ingeborg Heldal. FOTO: KK
SKEPTISK, MEN: - For meg vil det alltid være Knut! sier KKs sjefredaktør Ingeborg Heldal. FOTO: KK Vis mer

Hun er glad for at 11-sendingen på NRK på julaften forblir med Risans stemme, men har hørt lovord om Mot i Brøstet-legendens velkjente røst.

- Det er nesten umulig å forestille seg en julaften uten Knut. Heldigvis blir det muligheter for den gamle versjonen også, så jeg kommer nok til å velge den.

- Men de som har hørt Nils Vogts stemme sier at den er veldig koselig - så for yngre folk, som ikke har et 40 år langt kjærlighetsforhold til Knut Risan, kan det sikkert bli et fint alternativ. Men for meg vil det alltid være Knut!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer