Anmeldelse «Føniks»:

- Føniks er en fortelling om barn som ufrivillig må påta seg foreldrerollen, når de som skulle ha tatt ansvar svikter

Terningkast: 5

HJERTESKJÆRENDE FILM OM FORELDRESVIK: Jill Vogel (spilt av Ylva Bjørkaas Thedin) er 14 år, men likevel den mest ansvarsfulle i familien. Hun lider under sin mor Astrids (spilt av Maria Bonnevie) psykisk sykdom og alkohol- og rusmisbruk. FOTO: Hummelfilm/Euforia
HJERTESKJÆRENDE FILM OM FORELDRESVIK: Jill Vogel (spilt av Ylva Bjørkaas Thedin) er 14 år, men likevel den mest ansvarsfulle i familien. Hun lider under sin mor Astrids (spilt av Maria Bonnevie) psykisk sykdom og alkohol- og rusmisbruk. FOTO: Hummelfilm/Euforia Vis mer
Publisert

- Det kommer til å gå helt fint. Du må bare ha tro på det selv, sier Jill oppmuntrende til Astrid. Jill er 14 år, og Astrid er mammaen hennes.

Mammaen som har angst. Mammaen som drikker rødvin hele tiden og som faller i søvn ved bruk av piller. Mammaen som i det ene øyeblikket skriker hysterisk av raseri, og som i det neste ber barna om å gi henne en klem. Å være barnet til Astrid er som å sitte fastlenket i en berg-og-dal-bane - som aldri slutter å kjøre.

Når ikke Astrid er slått ut av rusen, og dermed ligger i dyp søvn, snakker hun med iver om hvor fint det kommer til å bli når hun får kommet seg på jobbintervju til en stilling på et museum - som venninnen har fikset for henne.

- En gang må det jo være min tur, sier hun til datteren, og fisker etter støttende ord.

- Helt sikkert! svarer Jill entusiastisk tilbake, slik bare et barn gjør, som for alt i verden ønsker å se sin mor glad.

Men iveren er kortvarig. Det tar nemlig ikke lang tid før angsten innhenter Astrid igjen, og det lille hun hadde av optimisme og energi er forduftet. Det mørke sløret i leiligheten der Astrid, Jill og lillebror Bo (spilt av Casper Falck-Løvås) bor blir om mulig enda mørkere.

Nok en gang må 14-åringen Jill ta på seg ansvaret for lillebroren. Sørge for at han kommer seg i barnehagen, at han ikke skjærer seg på brødkniven og at han får pusset tennene før leggetid. Der andre tenåringer bruker mye av fritiden på surfe på sosiale medier og legge ut sminkevideoer på YouTube, må Jill prioritere voksenoppgaver som de fraværende foreldrene hennes skulle ha gjort.

OMSORGSFULL: Ylva og Casper portretterer søskenparet Jill og Bo med stor troverdighet. De var 14 og åtte år da de spilte inn filmen. FOTO: Hummelfilm/Euforia
OMSORGSFULL: Ylva og Casper portretterer søskenparet Jill og Bo med stor troverdighet. De var 14 og åtte år da de spilte inn filmen. FOTO: Hummelfilm/Euforia Vis mer

LES OGSÅ: Anmeldelse «Skjelvet»: - Dette slår flere av de påkostede Hollywood-katastrofefilmene vi har sett tidligere

Har basert handlingen på erfaringer fra egen oppvekst

I anledning bursdagen til Jill dukker pappa Nils (spilt av Sverrir Gudnason) opp. Han er musiker, bor i Sverige og lever et omflakkende liv fra scene til scene, og hotellrom til hotellrom. Men for en skakket stund kommer han inn i Bo og Jills liv, og tar dem bort fra den mørke tilværelsen med mor, til et snev av lys - og håp. En stor kontrast fra det livet de ellers lever.

Men også han svikter når det virkelig gjelder.

- Jeg kunne ønske at jeg kunne vært en bedre pappa, men jeg har det liksom ikke i meg, unnskylder han seg overfor datteren. 14-åringen Ylva smiler tappert, mens hun biter tennene sammen.

«Føniks» er skrevet og regissert av skuespiller Camilla Strøm Henriksen (50), og er en fortelling om barn som ufrivillig må påta seg foreldrerollen, når de som skulle ha tatt ansvar svikter. Det er noe hun selv har kjent på som barn, og handlingen er basert på flere av erfaringene hun gjorde seg i oppveksten.

SAMSPILL: Det er skuespiller Camilla Strøm Henriksen som har skrevet manus og hatt regi på «Føniks». Her med hovedrolleinnehaver Ylva Bjørkaas Thedin under innspilling. FOTO: Euforia
SAMSPILL: Det er skuespiller Camilla Strøm Henriksen som har skrevet manus og hatt regi på «Føniks». Her med hovedrolleinnehaver Ylva Bjørkaas Thedin under innspilling. FOTO: Euforia Vis mer

Celine Engebrigtsen, som har ansvar for casting, har gjort et gullfunn i Ylva Bjørkaas Thedin og Casper Falck-Løvås, som altså spiller søskenparet Jill og Bo. Regissør Camilla skal ha heder for å få Ylva og Casper til å briljere på lerretet.

Filmen minner oss på at vi, enten vi er nabo, venninne eller familiemedlem, må tørre å se forbi nølende barnesmil og lovnader om at alt står bra til i hjemmet, når underbevisstheten sier oss det motsatte. For akkurat dét kan ha store konsekvenser for de barna som vi automatisk setter merkelappen «flink pike» på.

«Føniks» har norgespremiere fredag 12. oktober.

LES OGSÅ: Anmeldelse «Blindsone»: - Dette er uten tvil Pia Tjeltas hittil beste rolletolkning. Morskraften er ekstrem!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer