Den 12. mann:

- For hver dag som gikk, ble det mer og mer uforståelig hvordan Jan Baalsrud faktisk overlevde

Thomas Gullestad spiller krigshelten i storfilmen «Den 12. mann».

DEN 12. MANN: Thomas Gullestad portretterer krigshelten Jan Baalsrud, og i filmen blir vi med på hans legendariske flukt fra nazistene under andre verdenskrig. Den norske storfilmen har premiere 25. desember. Foto: Petter Skafle Henriksen / Nordisk Film
DEN 12. MANN: Thomas Gullestad portretterer krigshelten Jan Baalsrud, og i filmen blir vi med på hans legendariske flukt fra nazistene under andre verdenskrig. Den norske storfilmen har premiere 25. desember. Foto: Petter Skafle Henriksen / Nordisk Film Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Første juledag er det duket for premiere på den norske storfilmen «Den 12. mann», og vi blir flue på veggen når krigshelten Jan Baalsrud (1917-1988) legger ut på det som viser seg å bli en legendarisk flukt fra nazistene under andre verdenskrig.

Vi befinner oss i Troms og året er 1943. « Tolv sabotører på en fiskeskøyte overraskes av tyske soldater. Elleve mann blir torturert og drept, bare den tolvte klarer å slippe unna. Skutt i foten, gjennomvåt og med hundre meters forsprang flykter Jan Baalsrud ut i den nådeløse, nordnorske vinteren med Gestapo i hælene – helt uvitende om at hans ukuelige vilje til å overleve snart vil gjøre ham til et symbol for den norske motstandsbevegelsen. Et symbol menneskene han møter er villige til å dø for. Baalsruds to måneder lange flukt regnes fortsatt som en av de mest utrolige overlevelseshistoriene fra andre verdenskrig», står det beskrevet i en pressemelding fra Nordisk film.

I rollen som Baalsrud finner vi Thomas «Fingern» Gullestad (36), som har gitt uttrykk for at det har vært en fysisk krevende oppgave for ham å gå inn i rollen som den tapre krigshelten. Via sosiale medier har vi også fulgt ham underveis i prosessen. Til Dagbladet (krever abonnement) har han tidligere fortalt at han gikk ned 15 kilo på to måneder for rollen.

- Det har vært en fysisk krevende innspilling med hard kamp mot naturkreftene. For hver dag som gikk, ble det mer og mer uforståelig hvordan Jan Baalsrud faktisk overlevde. Han kunne ikke gjort dette uten hjelp fra folket. I tillegg hadde han et beundringsverdig overlevelsesinstinkt. Det er sprøtt å se tilbake på innspillingsbobla vi var i og innse hvor hardt vi har gått til verks for å fortelle denne historien. Verken fingre, tær, mat eller kamerautstyr unnslapp kreftene av 30 minusgrader, sier Gullestad i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Til sammen reddet de flere tusen jødiske barn fra å ende sine liv i de tyske konsentrasjonsleirene

Jeg som trodde det skulle være glamorøst å være skådis..

Et innlegg delt av Thomas Gullestad (@fingern)

Filmen er regissert av Harald Zwart (52), og på rollelisten finner vi også den irske skuespilleren Jonathan Rhys Meyers (40) i rollen som Gestaposjefen Kurt Stage, og Marie Blokhus (35) og Mads Sjøgård Pettersen (33) som spiller søskenparet Gudrun og Marius Grønvoll, to av de mange som hjalp Baalsrud under flukten.

HJELPERE: Marie Blokhus og Mads Sjøgård Pettersen spiller søskenparet Gudrun og Marius Grønvoll - to av de mange som hjalp Baalsrud under flukten. Foto: Petter Skafle Henriksen / Nordisk Film
HJELPERE: Marie Blokhus og Mads Sjøgård Pettersen spiller søskenparet Gudrun og Marius Grønvoll - to av de mange som hjalp Baalsrud under flukten. Foto: Petter Skafle Henriksen / Nordisk Film Vis mer

- Å være med på å portrettere mennesker som var villige til å sette alt på spill for menneskeverd i kaotiske og uoversiktlige omstendigheter, var en oppgave som fylte meg med ærefrykt. Å få innsikt i hvordan de som hjalp Jan i flukt og overlevelse samarbeidet, og bokstavelig talt drev håpet fremover, inspirerer meg til å forfølge gode verdier i mitt eget liv, sier Marie Blokhus i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Se de historiske bildene tatt i Norge rett etter den tyske invasjonen

Baalsrud ble delvis invalidisert og kom aldri igjen i aktiv tjeneste

Jan Baalsrud ble født i Oslo (den gang Christiania) 13. desember 1917, og året før andre verdenskrig brøt ut i Norge tok han svennebrev som geodetisk instrumentmaker. Da krigen var i gang ble han fenrik i den kjente britisk militæravdelingen Kompani Linge, som besto av frivillige norske motstandsmenn. Det var i arbeid for Kompani Linge at den dramatiske flukten fra tyskerne fant sted.

JAN BAALSRUD: Krigshelten fotografert i sitt hjem på Slemdal. Baalsrud viser frem foten som mangler tær. Det gikk koldbrann i tærene under flukten fra tyskerne. Baalsrud kappet selv av seg tærne med en lommekniv under flukten. Foto: NTB Scanpix
JAN BAALSRUD: Krigshelten fotografert i sitt hjem på Slemdal. Baalsrud viser frem foten som mangler tær. Det gikk koldbrann i tærene under flukten fra tyskerne. Baalsrud kappet selv av seg tærne med en lommekniv under flukten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Baalsrud overlevde takket være utallige hjelpere underveis som pleiet ham og fraktet ham videre stykke for stykke mot friheten. Han pådro seg alvorlige frostskader i føttene underveis, og måtte blant annet dras i pulk gjennom bratt fjellterreng i Manndalen i Kåfjord. Etter over to måneder på flukt og i skjul for okkupasjonsmakten kom han seg inn i Sverige 1. juni 1943. På grunn av skadene han pådro seg, ble han delvis invalidisert og kom aldri igjen i aktiv tjeneste», står det beskrevet på Wikipedia.

Etter krigen jobbet Baalsrud som instrumentmaker. Han ble formann i Krigsinvalideforbundet, og ble for sin innsats utnevnt til æresmedlem av forbundet i 1964. Han døde 30. desember 1988 på Bæreia Krigsinvalidehjem på Kongsvinger. Hans spektakulære historie er også udødeliggjort i boken «Ni liv» (1955) av den britiske forfatteren David Armine Howarth (1912-1991) og i den norske filmen, med samme navn, regissert av Arne Skouen (1913-2003). Filmen «Ni liv» kom ut i 1957. Da var det skuespiller Jack Fjeldstad (1915-2000) som spilte Jan Baalsrud.

LES OGSÅ: Slik gikk det med de beryktede nazi-kvinnene

Se «Den 12. mann»-trailer under:

«Den 12. mann» har norgespremiere 25. desember 2017.

LES OGSÅ: Slik gikk det med den ikoniske «Schindlers liste»-jenta i den røde kåpen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer