Den 12. mann:

- For hver dag som gikk, ble det mer og mer uforståelig hvordan Jan Baalsrud faktisk overlevde

Thomas Gullestad spiller krigshelten i storfilmen «Den 12. mann».

DEN 12. MANN: Thomas Gullestad portretterer krigshelten Jan Baalsrud, og i filmen blir vi med på hans legendariske flukt fra nazistene under andre verdenskrig. Den norske storfilmen har premiere 25. desember. Foto: Petter Skafle Henriksen / Nordisk Film
DEN 12. MANN: Thomas Gullestad portretterer krigshelten Jan Baalsrud, og i filmen blir vi med på hans legendariske flukt fra nazistene under andre verdenskrig. Den norske storfilmen har premiere 25. desember. Foto: Petter Skafle Henriksen / Nordisk Film Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Første juledag er det duket for premiere på den norske storfilmen «Den 12. mann», og vi blir flue på veggen når krigshelten Jan Baalsrud (1917-1988) legger ut på det som viser seg å bli en legendarisk flukt fra nazistene under andre verdenskrig.

Vi befinner oss i Troms og året er 1943. « Tolv sabotører på en fiskeskøyte overraskes av tyske soldater. Elleve mann blir torturert og drept, bare den tolvte klarer å slippe unna. Skutt i foten, gjennomvåt og med hundre meters forsprang flykter Jan Baalsrud ut i den nådeløse, nordnorske vinteren med Gestapo i hælene – helt uvitende om at hans ukuelige vilje til å overleve snart vil gjøre ham til et symbol for den norske motstandsbevegelsen. Et symbol menneskene han møter er villige til å dø for. Baalsruds to måneder lange flukt regnes fortsatt som en av de mest utrolige overlevelseshistoriene fra andre verdenskrig», står det beskrevet i en pressemelding fra Nordisk film.

I rollen som Baalsrud finner vi Thomas «Fingern» Gullestad (36), som har gitt uttrykk for at det har vært en fysisk krevende oppgave for ham å gå inn i rollen som den tapre krigshelten. Via sosiale medier har vi også fulgt ham underveis i prosessen. Til Dagbladet (krever abonnement) har han tidligere fortalt at han gikk ned 15 kilo på to måneder for rollen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer