PS. I love you

Forfatteren bak «PS. I love you»:
- Jeg gråter masse når jeg skriver

Cecelia Ahern snakker ut om hvordan det har vært å skrive en oppfølger til verdenssuksessen - 17 år etter.

OPPFØLGER: Å skrive en oppfølger til en så stor suksess har vært både fint, trist og utfordrende for forfatteren. FOTO: Skjermdump
OPPFØLGER: Å skrive en oppfølger til en så stor suksess har vært både fint, trist og utfordrende for forfatteren. FOTO: Skjermdump Vis mer
Publisert

Tidligere i år kom den gledelige nyheten om at klassikeren «PS. I love you» får en oppfølger. Nyheten fikk enorm respons - rett og slett fordi veldig mange både har sett, blitt inspirert og grått en tåre av den triste, fine og skjøre historien om Holly som mister mannen sin Gerry i sykdom.

Og for de som verken har sett filmen eller lest boken: Etter Gerrys bortgang oppdager Holly at han har forberedt 10 brev til henne for å veilede henne videre i livet, ikke bare gjennom sorgen, men også til å gjenoppdage seg selv. Hvert brev slutter med setningen «PS. I love you».

I den nye boken, som har fått navnet «PS. Jeg elsker deg-klubben», er målet å bringe Holly Kennedy videre, sju år etter et mannen døde. Hun er stolt over å ha klart å skape seg et nytt liv, og er klar for alt fremtiden vil bringe.

Koste seg hvert sekund

KK har intervjuet den suksessrike forfatteren bak bøkene, Cecelia Ahern, om hvordan det egentlig har vært å skulle skrive en oppfølger til en bok som har betydd så mye for folk.

- Denne oppfølgeren er det mest krevende jeg har skrevet noen gang, sier Ahern i telefon fra Irland, og legger til:

- Misforstå meg rett, jeg koste med hvert sekund da jeg skrev den, men jeg ville bringe Holly tilbake med respekt overfor fansen, samtidig fortsette historien som den forfatteren jeg er nå - 17 år senere. De som elsket den forrige boken, elsket den virkelig. Jeg kjente på et sterkt behov for å fortsette historien. Jeg bare måtte skrive den.

Som forfatter har Ahern forandret seg mye på disse årene. Den gang hun ga ut den første boken i 2004 var hun kun 21 år gammel og uerfaren - nå er hun en voksen og verdenskjent kvinne.

- Jeg håper så inderlig boken gjør ære på forløperen, alle dens fans og støttespillere.

LES OGSÅ: Nå får «PS. I love you» en oppfølger

Prøver å finne svar

Holly blir nemlig i boken kontaktet av en større gjeng som kaller seg «PS. Jeg elsker deg-klubben», som har blitt inspirert av brevene Holly fikk den gangen mannen døde. Disse menneskene ønsket å få hjelp fra Holly til å utforme en siste hilsen til sine kjære.

Etter hvert innser hun at det alltid er én ting til å si til den man elsker.

- Cecelia, hva synes du er det mest utfordrende ved å skrive dype bøker som dette?

- Jeg liker å skrive dype bøker, og synes faktisk det er enklere enn noe annet. Og som du sikkert har skjønt, foretrekker jeg å skrive om kjærlighet. Når vi mennesker er glade, så spør vi ikke om noe som helst. Det er når man har det tøft og vanskelig at man søker svar til det meste i livet - så gjennom karakterene i bøkene mine prøver jeg å finne svar på hvordan de endte opp på det vonde stedet, og hva de gjør for å komme seg ut av det.

Ahern lærer mye av å skrive de bøkene hun skriver, men er fast bestemt på å ikke bruke seg selv eller egne erfaringer i bøkene. Hun liker å skape nye historier med nye karakterer. Hun har likevel behovet for å føle det hun skriver.

- Jeg kjenner på de samme følelsene som karakterene mine. De er ikke meg, men jeg gråter masse når jeg skriver. Det fører til mange «uvanlige» dager på kontoret, sier hun og ler.

- Forhåpentligvis elsker dere henne like mye nå

Den irske forfatteren lanserte nyheten om oppfølger i mars på sin egen Twitter-profil, med både cover og tittel på boka, samt utgivelsesdato som var 19. september i Storbritannia og Irland.

- Hva synes du selv om boka?

- Da jeg begynte å skrive måtte jeg ta et dypdykk i min egen bok for å se nøyaktig hvordan jeg beskrev karakterene. «PS. I love you» var jo min aller første utgivelse, så jeg stilte meg selv spørsmålene: Hvordan er disse karakterene nå? Hvilke skal jeg beholde? Hvem kan jeg droppe? Hvilke frø plantet jeg da, som kan fortsette å gro i denne boka? Jeg må si jeg er veldig fornøyd med sluttresultatet.

Ahern beskriver boken som en sterk bok man like gjerne kan lese selv om man ikke har lest den første.

- Holly er eldre, klokere og forhåpentligvis vil folk elske henne like mye nå som tidligere.

LES OGSÅ: - Tiden blir en tunnel når du eldes

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer