Hvor går de etiske grensene når du kjenner din egen biologiske klokken tikke ustanselig, samtidig som du eier og driver din egen fertilitetsklinikk? Dette er et av mange etiske dilemmaer som fertilitetslegen Elin står overfor i Viaplay-serien Made in Oslo.
Det er den eminente skuespilleren Pia Tjelta (44) som spiller fertilitetslegen som sliter med å bli gravid, og på rollelisten er også den svenske skuespilleren Jakob Cedergren (48) og den britiske The Crown-stjernen Tobias Menzies (49).

Slik fikk «The Crown»-skuespilleren rollen i den norske TV-serien
I forkant av premieren møtte KK skuespiller Pia Tjelta, regissør Marit Moum Aune (57) og serieskaper Kathrine Valen Zeiner (46), og de tre kvinnene har på hvert sitt vis selv personlig erfaring tilknyttet morsrolle-tematikken.
Måtte selv søke hjelp for å bli mor
Pia ble mor i relativt ung alder, og er i dag trebarnsmor, Marit fikk som 23-åring høre at hun ikke kunne bli mor, men fikk barn som 30-åring. Mens Kathrine, som er gift med en kvinne, selv har erfaring med IVF-behandling.
- Made in Oslo oppsto for mange år siden, i forbindelse at jeg var pasient selv. Jeg er gift med en dame, og det var ganske åpenbart at vi måtte søke hjelp for at vi skulle bli foreldre, forklarer Kathrine.

Dette skjedde i 2009, samtidig med at den nye ekteskapsloven for homofile trådde i kraft, som åpnet for at også lesbiske par kunne få IVF-behandling.
- Da ble det selvfølgelig kjempekø i det offentlige. Det er noe med den driven, når man først har fått ideen i hodet at man vil stifte familie ... Jeg vet ikke om det er min optimisme som person eller tidsånden, eller det at man er så vant til å få det man vil ha med én gang, men vi ville ikke stå to år i kø for å få donor, forteller hun videre.

- Det gjorde ganske vondt å levere de fra seg!
Dermed bestemte Kathrine og kona Caroline Størmer Zeiner seg for å gå inn i det private.
- Vi kjøpte en pakke med tre IVF-forsøk, mest fordi at da har man en plan. Om det ikke skulle gå på første forsøk, vet man hva neste steg er.
For ekteparet satt den, som Kathrine sier, på tredje IVF-forsøk, etter utallige inseminasjonsforsøk.
- Jeg rakk absolutt å kjenne på den samme besettelsen som karakteren Elin i serien gjør, og hvordan det går utover det mentale, forteller Kathrine videre.
Serieskaper Kathrine og kona Caroline Størmer Zeiner ble foreldre i 2012 og 2015.

Utenforskap
Det tok ikke lang tid etter at barna hadde kommet til verden før serieskaperen, som har skrevet manus til seriene Valkyrien, Wisting og Øyevitne, innså at tematikken kunne gjøre seg godt på TV-skjermen,
- Som dramatiker, i det tanken var tenkt om at dette er dramatikk, var det åpenbart at her var det noe som både var potent, følelsesmessig, sårt, kretset rund etiske vurderinger og spørsmål, tradisjon og holdninger, som gjør at folk har sterke følelser til det.

- Hvor mye av Elin-karakteren vil du si er basert på deg og dine egne erfaringer?
- Man legger igjen en bit av seg selv i alle karakterer, tror jeg. Det handler om en form for innlevelse og forestillingsevne. Det er klart at opplevelsen av å trenge det, trenge håpet og å føle at man er i en prosess, det kjenner jeg meg godt igjen i, forteller Kathrine.

Regissør Marit bemerker at serien også har fokusert på å portrettere mannens ståsted i en slik tematikk.
- Dette er samtidig en serie om det mannlige dilemmaet. Det å stå utenfor. Og ikke minst er dette en historie om skilsmissefamilien. Hvor er kjærligheten? Hva er kjærligheten til stebarnet? Det blir mer forsterket utover i serien, forklarer Marit.

Monica var for tykk for IVF i det offentlige
Råder over sitt eget forløp
I serien driver Elin fertilitetsklinikken sammen med eksmannen CC, spilt av Ola G. Furuseth, mens hun er i en relasjon med svensken Bjørn (Cedergren).
- Vi har latt Elin drive sin egen klinikk, nettopp for å kunne hoppe over på andre siden av bordet. Vie ut bildet litt, og vise flere innfallsvinkler til tematikken. Gjøre det gjennom karakterene, slik at man er i innlevelsen og ikke debatten.


Sofia Tjelta følger i sin mors fotspor
Og akkuratt dette synes skuespiller Pia Tjelta er et veldig godt utgangspunkt for en karakter.
- Det blir det nettopp fordi at det er en så stor motsetning i henne. Det at hun både er lege og pasient. Hun kan på en eller annen måte råde over sitt eget forløp, på en måte som de færreste andre kan gjøre. Det er akkurat dette som blir hennes akilles, forklarer Pia til KK.

Få slike historer er blitt belyst
I dag er Pia Tjelta mor til tre barn, datteren Sofia (21) og tvillingene Jonathan og Agnes født i 2015, og akkurat dette gjør at hun klarte å sette seg godt inn i rollen.
- Nettopp det at jeg har tre unger selv, gjør at jeg forstår veldig godt følelser knyttet til fraværet av egne barn. På en eller annen måte, forklarer hun.

I tillegg føltes serien ekstra meningsfullt å gjøre, fordi tematikken og karakteren kjentes så reell og fordi man sjeldent hører om slike historier.
- Det er veldig få slike historier som er blitt fortalt, og det ligger fremdeles et slags tabubelagt teppe over den tematikken. Det å ta i det med den aller dypeste respekt, har føltes veldig meningsfullt, sier Pia til KK.
«Made in Oslo» har premiere på Viaplay søndag 24. april og består av totalt åtte episoder.