Lisa Kudrow:

Forsvarer mangelen på mangfold i «Friends»

- Det ville vært uærlig av dem å skrive fra et perspektiv annet enn deres eget.

LISA KUDROW: Nå forsvarer stjernen manusforfatterne og viser forståelse for at de ikke lagde en serie med mer inkludering og mangfold i karakteruniverset. FOTO: NTB
LISA KUDROW: Nå forsvarer stjernen manusforfatterne og viser forståelse for at de ikke lagde en serie med mer inkludering og mangfold i karakteruniverset. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Friends hadde premiere høsten 1994. Etter ti sesonger gikk siste episode på lufta i 2004, men serien har rullet og gått på skjermen jevnlig siden den gang, samt streaming-tjenester, som har bidratt til å verve den yngre generasjonen til seere.

Serieskaperne har de siste årene fått kritikk for at det er for lite mangfold i serien, både fordi den sees av nye øyne og med samtidens briller.

Duoen bak, Marta Kauffman og David Crane, er begge hvite, noe Lisa Kudrow, som spilte Pheobe Buffey, bruker som et argument når hun sier at det ikke var noe galt i å ha utelukkende hvite skuespillere i serien.

Manusforfatteren beklaget

I juni i år gikk serieskaper Kauffmann ut og beklaget for mangel på mangfold i sitcom-suksessen. 65-åringen sa at serien ikke har klart å nå opp til standarden den bør holde.

Kauffman er blant annet en av skaperne bak Netflix-serien «Grace and Frankie». Hun sier hun har lært litt om mangfold på veien som hun har tatt med seg inn i manusskrivingen til nyere serier.

– Å innrømme og akseptere skyld er ikke lett. Det er smertefullt å se seg selv i speilet. Jeg er flau over at jeg ikke visste bedre for 25 år siden, fortalte hun til The Los Angeles Times tidligere i sommer.

Den erfarne serieskaperen innrømmet at det store vendepunktet kom som følge av George Floyd-saken i 2020. Systematisk rasisme ble belyst og det ble en massiv bevisstgjøring av rasisme i samfunnet – ikke bare i USA, men også her hjemme i Norge.

Tok serieskaperne i forsvar

Kudrow stilte i et intervju med The Daily Beast tidligere i august og forsvarte manusforfatterne. Hun mener manusforfatterne skal skrive om hva de kjenner til personlig – spesielt i en humorserie som er karakterdrevet.

– De [manusforfatterne] bør ikke skrive historier med erfaringer fra å være en farget person. Det ville vært uærlig av dem å skrive fra et perspektiv annet enn deres eget.

59-åringen mener også at det skal være rom for å lære, og at alle trenger tid til å bli mer bevisst.

SEERSUKSESS: De seks hovedpersonene i serien samlet til Screen Actors Guild Awards i 1999, da serien fremdeles gikk på tv og hadde fått en fanskare verden over. FOTO: NTB
SEERSUKSESS: De seks hovedpersonene i serien samlet til Screen Actors Guild Awards i 1999, da serien fremdeles gikk på tv og hadde fått en fanskare verden over. FOTO: NTB Vis mer

Ingen planer om ny gjenforening

Serien hadde en gjenforeningsepisode i 2021 der skuespillerne var samlet. Hver av de seks skuespillerne tjente hele 2,5 millioner dollar for den 1,5 timer lange episoden. Det har KK skrevet mer om her.

Serieskaperne tjente etter alt å dømme heller ikke småpenger. Kauffman har angivelig gitt en donasjon på 4 millioner amerikanske dollar til African and African American-studentavdelingen ved Brandeis University – universitetet hun selv studerte ved.

Lisa Kudrow avslørte i gjenforeningsepisoden at gjengen ikke har planer om å lage en ny film eller serie basert på Friends, til skuffelse for trofaste tilhengere av serien.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer