– Forteller hele historien

20 år etter de gikk hver til sitt, kommer dokumentaren om Spice Girls.

90-TALLETS STJERNER: Emma Bunton (f. v.), Melanie Chisholm, Victoria Beckham, Geri Halliwell og Melanie Brown utgjorde popfenomenet Spice Girls. FOTO: Scanpix
90-TALLETS STJERNER: Emma Bunton (f. v.), Melanie Chisholm, Victoria Beckham, Geri Halliwell og Melanie Brown utgjorde popfenomenet Spice Girls. FOTO: Scanpix Vis mer
Publisert

Det er over 20 år siden Emma Bunton (44), Geri Halliwell (47), Melanie Brown (45), Melanie Chisholm (46) og Victoria Beckham (46) ble stjerner over natten – henholdsvis under aliasene Baby Spice, Ginger Spice, Scary Spice, Sporty Spice og Posh Spice.

Spice Girls ble formet i 1994 og er fremdeles verdens bestselgende kvinneband gjennom tidene.

Gruppa kan skilte med udødelige hits som «Spice Up Your Life», «Viva Forever», «2 become 1» og «Wannabe». Sistnevnte er en av historiens mest populære singler; den gikk til topps i 31 land og solgte over seks millioner kopier.

Vi blir fremdeles sjeleglade av å høre den, enten den spilles på fest eller om vi selv setter den på under ei ryddeøkt hjemme, og det må vel være definisjonen på suksess – at en sang fremdeles «holder koken» 26 år etter den kom ut.

– Din mannssjåvinistiske gris!

I tillegg til å levere hitlåter på løpende bånd, gikk bandet i bresjen for «girl power»-bevegelsen. Det avslørte Melanie Chisholm bakgrunnen for i fjor.

Ifølge den nå 46 år gamle artisten, også kjent under kallenavnet Mel C, var «girl power»-stempelet aldri planlagt spill fra gruppas side. I stedet ble det født ut av at sangerne opplevde mye sexisme i begynnelsen av karrieren.

FORBILDER: Både musikken og mottoet – «girl power» – til Spice Girls lever i beste velgående 20 år etter kvinnene gikk hver til sitt. FOTO: Scanpix
FORBILDER: Både musikken og mottoet – «girl power» – til Spice Girls lever i beste velgående 20 år etter kvinnene gikk hver til sitt. FOTO: Scanpix Vis mer

– Vi ble fortalt at jenter ikke selger. Magasinredaktører sa at de ikke kunne ha oss på cover, for da kom de ikke til å selge nok blader den uken, har hun tidligere sagt til Female First.

– Det irriterte oss veldig. Å bli fortalt at vi ikke kunne gjøre noe, var som en holde ut en rød klut foran en okse for oss.

Det var da bandet for første gang skal ha begynt å snakke om «girl power» og viktigheten av det – ikke bare innad i gruppa og bransjen.

– Vi innså tidlig at vi ikke bare ville gjøre det for oss selv, men for alle kvinner. Det ga oss enda mer motivasjon til å bli suksessfulle, avsluttet stjernen den gang.

I fjor ble det forøvrig lekket et klipp av Spice Girls på en reklameinnspilling i 1997, hvor en av de mannlige regissørene ber dem vise mer kløft og midje. Det falt naturligvis ikke i god jord hos gruppa – og ingen av dem var redde for å si ifra.


– Din mannsjåvinistiske gris!, lyder det blant annet fra Geri Halliwell. Ta en titt på klippet over for å se hele interaksjonen.

Alt vi vet om dokumentaren

I 2000 ble Spice Girls oppløst (Mel C hadde dog sluttet i gruppa to år tidligere). Nå, to tiår senere, kommer dokumentaren om bandet.

Det er britiske Channel 4 som slapp nyheten denne uken.

«Gjennom arkivopptak og avslørende intervjuer, skal denne serien fortelle hele historien om verdens bestselgende kvinneband gjennom tidene», skriver kanalen på Twitter.


Dokumentaren slippes i forbindelse med 25-årsjubileet til «Wannabe», som er og blir gruppens største hit, og er døpt «Girl Powered: The Spice Girls».

Den eksakte premieredatoen er foreløpig ikke kjent.

– Spice Girls gjenspeilet og påvirket en hel generasjon kvinner og nå, nesten 30 år etter at bandet ble formet, belyser historien deres utviklingen av moderne feminisme på en måte vi nå får se for første gang, sier Alisa Pomeroy i Channel 4 ifølge Dazed.

Pssst: Det ryktes også at fire av medlemmene – Mel C, Mel B, Geri Halliwell og Emma Bunton – planlegger en turné på tvers av Europa, USA og Australia i 2021. Vi krysser fingrene!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer