Lena Endre:

Fortellinger om miljøødeleggelser i Arktis ble en stor tankevekker for Lena Endre

- Det var mitt livs største sjokk! Jeg ble helt overveldet, og utrolig engasjert.

LENA ENDRE: Lena Endre (62) har jobbet som skuespiller i 30 år, men hun har også flere prosjekter ved siden av. FOTO: Ida Bergersen
LENA ENDRE: Lena Endre (62) har jobbet som skuespiller i 30 år, men hun har også flere prosjekter ved siden av. FOTO: Ida Bergersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lena Endre (62) har jobbet som skuespiller i en årrekke, og er kanskje mest kjent for sine roller i norske Frikjent, Wallander og filmene i Millennium-triologien til Stieg Larsson.

– Det hele startet for 30 år siden, av en ren tilfeldighet. Jeg ville holde på med musikk, så skulle jeg bli marinebiolog, men matematikk var ikke noe for meg. Så ble det teaterhøgskolen i Stockholm, forteller hun til KK.no.

Ingmar Bergman, som regnes som en av de viktigste teater- og filmskaperne i sin tid, oppdaget Lena på et tidlig tidspunkt, og det var slik ballen begynte å rulle.

– Alle årene jeg jobbet med Bergman var helt fantastiske. Han ga meg hele tiden nye roller som utviklet meg som skuespiller, noe som var veldig fint. Jeg lærte enormt mye disse årene.

LES OGSÅ: Inger Lise Rypdal (67): - Livet er enklere når du vet hvem du er og hvor grensene dine går

Elsker å tilbringe tid i Norge

Lena er også «litt norsk», i og med at hun har medvirket i flere norske filmer og tv-serier, noe hun også trekker frem som høydepunkter i karrieren.

– Jeg har jobbet mye i Norge, og jeg trives veldig bra her. Norge er topp! Jeg har et inntrykk av at norske kvinner og menn er så stolte over landet sitt og naturen. Det er så befriende og skjønt å være her, forteller hun entusiastisk.

For det er ikke skuespilleryrket som bringer Lena til Oslo denne dagen; det er rollen som ambassadør i Greenpeace Sverige. Fra 14.-23. november pågår Norges første klimarettssak – en sak Lena følger tett.

– Vi må slutte med fossile brensler, vi kan ikke ta opp mer olje – det er ubegripelig at regjeringen har tillatt det. Hvordan skal våre barn og barnebarn kunne leve, om vi fortsetter på denne måten? Det går ikke. Jeg brenner virkelig for dette, spesielt Arktis. Norge er et vakkert, velbevart og rikt land, som kan gå frem og være et forbilde for andre land.

LES OGSÅ: Da Ingebjørg var fire år, fortalte foreldrene at det skulle komme to små gutter og bo hos dem: - De er like mye mine brødre for meg, som mine ­biologiske søsken

AKTIV I MILJØDEBATTEN: Som ambassadør i Greenpeace Sverige, ønsker Lena å gå frem som et godt forbilde, og påvirke andre til å engasjere seg i mijødebatten. FOTO: Ida Bergersen
AKTIV I MILJØDEBATTEN: Som ambassadør i Greenpeace Sverige, ønsker Lena å gå frem som et godt forbilde, og påvirke andre til å engasjere seg i mijødebatten. FOTO: Ida Bergersen Vis mer

– Det var mitt livs største sjokk!

Rollen som ambassadør i Greenpeace begynte i 2012. Det var fortellinger om miljøødeleggelser i Arktis som ble en stor tankevekker for Lena.

– Det var mitt livs største sjokk! Jeg ble helt overveldet, og utrolig engasjert. Isen bare smelter, i disse områdene som er så skjøre. Det som skjer der, har store konsekvenser også globalt – det er så utrolig viktig at oljen blir værende, sier hun, og fortsetter:

– Se på filmer fra Arktis og hvordan isbergene bare forsvinner. Det er den verste skrekkfilmen man kan se på!

Lena mener at hennes erfaringer som skuespiller kommer godt med når hun prøver å engasjere flere i sin hjertesak.

– Jeg har et publikum som titter på meg. Jeg har en stemme, og på den måten kan jeg bruke den til å påvirke andre. Jeg prøver å få folk til å åpne øynene, men mange tenker at det finnes så mange problemer at man ikke orker å tenke på det engang.

LES OGSÅ: - SKAM er lidenskap, mykporno og samlivsterapi i en og samme suppe

Synes fortsatt det er utfordrende med nye roller

Man skulle kanskje tro at det å sette seg inn i nye karakterer er enkelt etter 30 år i bransjen, men det er det ikke.

– Det er vanskelig hver eneste gang, fordi man alltid begynner med noe nytt. Man skal skape noe troverdig, og jeg må grave veldig dypt i meg selv. Jeg tenker alltid «puh, heldigvis gikk det denne gangen også» etter at de siste scenene er spilt inn. Men det er jo nettopp det som gjør yrket så spennende!

Fremover kommer Lena til å jobbe mye med teater. Hun har også begynt å regissere teater, noe hun har gjort tre ganger til nå.

– Det er kult å få være på andre siden også, da ser man virkelig helheten, og man må jobbe for å få frem det beste i skuespillerne. Det er veldig spennende og lærerikt.

Les også: Her er Hollywoods best betalte kvinnelige skuespillere

– Jeg elsker Skam, og har sett alt

Sverige og Danmark har i mange år vært ledende innen tv og film i Skandinavia. Men dette ser nå ut til å ha snudd, skal vi tro Lena.

– Nå ligger Norge foran både Danmark og Sverige, slik jeg ser det. Det skapes utrolig fine filmer og tv-serier her, ikke minst Skam! Jeg elsker Skam, og har sett alt. Det gjør ikke noe at det handler om tenåringer – den er universell, sier hun, og fortsetter:

– Regissøren er fantastisk, og skuespillerne, som bare er amatører, gjør en helt utrolig jobb. Jeg synes serien tar opp flere viktige temaer, og viser hvordan det er å være menneske.

Det er kanskje ikke så vanskelig å forstå at 62-åringen er en travel dame. Hun har stadig nye prosjekter på gang, og det blir ikke mye tid til overs.

– Jeg vet ikke helt hvordan jeg klarer det, men jeg er alltid opptatt. Jeg hadde egentlig mye ledig tid i høst, men allikevel klarte jeg å være opptatt med noe. Jeg er nok en «workaholic», men jeg liker det – det er alltid noe jeg lengter etter å gjøre.

LES OGSÅ: Skam-Josefine: - Jeg er veldig stolt over at jeg fikk folk til å gjøre noe med hemmelighetene sine

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer