Dagny Norvoll Sandvik:

Fra stjerneskudd til popstjerne

For ett år siden ble Dagny kåret til «Årets stjerneskudd» av KK. Siden sist har hun begeistret en hel verden!

DAGNY NORVOLL SANDVIK: – Spør du vennene mine, er jeg sikker på at de beskriver meg som den som aldri klarer å sitte i ro i mer enn fem minutter av gangen, sier Dagny Norvoll Sandvik, som selv innrømmer at hun alltid må ha et nytt prosjekt å holde på med. FOTO: Janne Rugland
DAGNY NORVOLL SANDVIK: – Spør du vennene mine, er jeg sikker på at de beskriver meg som den som aldri klarer å sitte i ro i mer enn fem minutter av gangen, sier Dagny Norvoll Sandvik, som selv innrømmer at hun alltid må ha et nytt prosjekt å holde på med. FOTO: Janne Rugland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snøhvitt hår. Edgy stil. En haug av sjarm. Det er ikke veldig ­vanskelig å skjønne at denne Tromsø-jenta er en av bidrags­yterne når det kommer til å sette norsk musikk på kartet. I 2016 slo hun gjennom med suksess­låta «Backbeat» – som ble spilt mer enn musikken til verdenskjente artister som Ellie Goulding og Sia på Spotify.

«I ­ørkenen av ­sosial angst-pop er Dagny en forfriskning», sa Sandeep Singh, daværende musikkanmelder i ­Dagbladet, til hennes opptreden på By:larm samme år.

20 år ung flyttet Dagny Norvoll Sandvik (27) langt av gårde fra familie, venner og frisk luft i trygge Tromsø. Da var hun klar for noe helt nytt, noe Nordens Paris på det tidspunktet ikke kunne gi henne. Neste stopp: London. Og hva skulle hun? Jo, satse på det hun elsket aller mest, nemlig musikken.

– Grunnen til at jeg flyttet til akkurat London, var utelukkende fordi jeg bare ville til et annet sted. Etter 20 år i ett og samme rede fikk jeg et akutt behov for nye impulser og en trang til å bevege meg i ukjente omgivelser. «Nå må jeg ut», tenkte jeg, forteller Dagny.

Hun hadde med andre ord ingen konkret plan om ­hvorfor hun skulle bosette seg akkurat der.

– Jeg visste bare at det var mye musikk i omløp i ­London. Magefølelsen var god.

LES OGSÅ: - Fra jeg begynte med musikk, har jeg drømt om å stå på de store scenene

– Jeg har alltid vært en performer

På tampen av 2016 ble Dagny kåret til «Årets Stjerneskudd» av KK. «Med monsterhiten «Backbeat» feide tromsø­jenta, kjent som Dagny, inn på hitlistene i 2016 med sin dype, litt ru stemme og magnetiske scenenærvær. Vi ser ­allerede omrisset av en internasjonal stjerne», står det skrevet i deler av juryens begrunnelse.

– Jeg har alltid vært en performer. Jeg sang i feiekosten foran speilet. Med en gang ­foreldrene mine fikk besøk, var det fram med kosten, sette på seg den lilla hatten og ta på seg platåsko som var altfor store, sa Dagny i intervjuet hos oss den gang.

Nå møter vi henne på en kafé på ­Grüner­løkka i Oslo. Innerst i et hjørne ­sitter hun med leopardfuskepelsen godt plassert rundt skuldrene og en caffè latte på bordet. Travelt opptatt med «noe jobbgreier».

Det har gått omtrent sju år siden flyttingen og to år ­siden gjennombruddet. Sju låter og en haug av konserter glinser på cv-en – for ikke å snakke om millioner av streams og fans i fleng.

– Jeg er fortsatt i London, og har akkurat lagt bak meg «konsertenes år». Headliner-turné, 35 festivaler i sommer, to måneder på USA-runde – for å nevne noe. Hvis 2017 var konsertåret, så blir 2018 release-året. Nå ligger fokuset på låter, og det hele begynner i slutten av februar.

- Jeg er glad i dype samtaler og glad i å flire, sier Dagny. FOTO: Janne Rugland
- Jeg er glad i dype samtaler og glad i å flire, sier Dagny. FOTO: Janne Rugland Vis mer

I London skal du ha hele pakka

– Hvordan er det egentlig å leve som artist i London kontra Norge?

– Det er utfordrende, og det er annerledes. I Norge er det litt mye fokus på at man ikke kan spille musikk uten å tjene penger på det. I London møter jeg folk som spiller på svære show og «Open Mic Nights» seks dager på rad bare for å komme seg ut. Hverdagen der er preget av en «go get it»-mentalitet jeg aldri har sett maken til.

Hun trekker også fram de høye forventningene som blir satt til henne som artist i storbyen. I London skal du ha hele pakka. En spennende greie, ifølge Dagny.

– Du skal vite hva du prater om. Du skal ha ideer, og du skal ha fokus på å bygge deg opp som artist – heller enn bare å være en utøvende musiker. Hvordan vil du se ut visuelt? Hva vil du skal være i fokus? Hva har du lyst til å formidle? Det er mye business rundt det, og den delen tok det ganske lang tid før jeg var innforstått med, sier hun, og omtaler de første årene i London som en utdannelse i seg selv.

London har lært henne å se at det faktisk finnes en verden utenfor egen by og bygd. Det har lært henne hvor mye bra folk det kryr av der ute – og det har lært henne å ta T-banen på egen hånd.

– Det tok likevel lang tid før jeg klarte å etablere meg der – hvis jeg noen gang egentlig har gjort det. Men jeg har vokst, og jeg husker at det var deilig å begynne å gå på konserter og møte folk jeg kjente. Det er viktig å ha en følelse av å være en del av et miljø.

Med en fullpakket timeplan tettet med masse reising og andre «pop-­stjerne-avtaler» – savner hun noen gang Tromsø?

– Masse. Jeg savner først og fremst familien min, men også bare det å gå gjennom Storgata eller å sette meg ned på en lokal kafé. Jeg elsker dessuten å gå ut av flyet i Tromsø, for det er så himla frisk luft der, sier hun og ler.

LES OGSÅ: MGP-aktuelle Ida Maria: - Jeg tenker liksom at «oi, wow! Nå må jeg huske å oppføre meg ordentlig» - men det gjør jeg jo aldri

Hvem er egentlig Dagny Norvoll Sandvik?

Vi er vant til å se 27-åringen på scenen med mikrofonen i hånden. Fresh som få i fargerike klær og en stemme som fanger rommet allerede etter første strofe. Men hvem er egentlig Dagny Norvoll Sandvik?

Dagny er lei av at alle forventer at folk tar den samme veien til målet. Selv fulgte hun drømmen og flyttet til London som 20-åring. FOTO: Janne Rugland
Dagny er lei av at alle forventer at folk tar den samme veien til målet. Selv fulgte hun drømmen og flyttet til London som 20-åring. FOTO: Janne Rugland Vis mer

– Godt spørsmål. Hvis jeg skal beskrive meg selv, så vil jeg si at jeg er en jente med ekstremt mye energi. Jeg er eventyrlysten og litt vimsete. Spør du vennene mine, så er jeg sikker på at de beskriver meg som den som aldri klarer å sitte i ro i mer enn fem minutter av gangen. Jeg må alltid ha noe å sette fingrene i – nye planer, nye prosjekter og nye mål. Og to ting til: Jeg er glad i dype samtaler og glad i å flire.

Når hun er hjemme i Nord-Norge, bruker hun mye tid ute i naturen, og synes det beste med byen er hele tiden å kunne treffe på gamle kjente.

– Å møte venner, drikke rødvin med mamma og gå turer er noe av det jeg gjør aller mest når jeg først er hjemme. Men jeg klarer ikke å legge fra meg musikken helt da heller, og bruker ofte tiden på å gå på konserter. I Tromsø er det lettvint, da vet man på en måte alt som skjer. I London må man oppsøke det.

– Er du aldri redd for å mislykkes?

Hun sender et blikk rundt i rommet på alle som sitter og jobber. Smiler med kritthvite tenner, og ser meg inn i øynene:

– Haha, OM jeg er! Hvis du virkelig har lyst til noe, så tror jeg alle kjenner på en frykt som sier at dette går til helvete.

27-åringen er stort sett trygg på seg selv, men når det kommer til troen på egen evne innen musikk, da er hun usikker.

– Jeg skal love deg at jeg alltid har hatt tanker som forteller meg at «i morgen er det slutt». Og når jeg samtidig ikke har noen utdanning, kjenner jeg på en frykt for at jeg ikke kan nok.

LES OGSÅ: - Jeg hadde levd på smågodt, og følte meg ikke vel i egen kropp

- Tør å tro på at du kan følge drømmen din

Dagny er imot at alle absolutt må ta den veien de føler seg presset til å ta. Som om det finnes bare ett alternativ.

KK04 er i salg fra fredag 09. februar.
KK04 er i salg fra fredag 09. februar. Vis mer

– Det handler liksom om å gjøre det som forventes av deg, i stedet for å gjøre det du virkelig brenner for. Jeg ­pleide å irritere meg over at folk alltid spurte: «Hva studerer du?» og ikke om jeg faktisk studerte. For meg trumfer ­musikken alt, og mitt budskap til alle unge mennesker og voksne som føler seg «stuck» i jobben sin, er: Tør å tro på at du kan følge drømmen din.

Hun nevner sommeren 2015, like før slippet av ­«Backbeat». Da skulle artisten i henne legges på hylla. Helt ferdig. Slutte med musikk. Aldri gjøre dette igjen.

– Jeg var lei, og alt var et pes. Jeg skulle flytte til Rena for å studere. I en lang periode føltes det som at jeg sto og ­stanget hodet tusen ganger inn i en vegg. Det verste var at jeg ikke var lei meg engang, for jeg var så klar for å avslutte denne musikkarrieren.

Da var en telefonsamtale fra pappa i Tromsø redningen. «Fortsett litt til!» sa han. To måneder senere slo hun gjennom.

– Nå føles det helt «alien» å tenke på at jeg ville slutte med musikk for bare et par år siden. Som om at det var et helt annet liv. Samtidig viser denne episoden at uansett hvor usikker jeg har vært, så har jeg aldri latt det stoppe meg. Det er jeg stolt over den dag i dag, for nå er jeg på langt nær ferdig.

LES OGSÅ: Vita & Wanda om seriesuksessen: - Vi forhåndsbestilte time til psykolog før premieren

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer